ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στραμμένη στην Αττική η προσοχή των Αρχών

Πώς αξιολογούν οι ειδικοί τα στοιχεία από τις γιορτές.

Kathimerini.gr

Πέννυ Μπουλούτζα

Αυξάνουν οι ενδείξεις που λαμβάνουν οι ειδικοί επιστήμονες ότι τα Χριστούγεννα δεν άφησαν σημαντικό αποτύπωμα στην εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

Τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν χθες από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας ανέρχονται σε 671, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων εργαστηριακά περιστατικών της COVID-19 στη χώρα σε 146.688. Ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων των τελευταίων επτά ημερών είναι 657. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν χθες 340 ασθενείς, ενώ δηλώθηκαν και 25 θάνατοι (5.354 το σύνολο των θυμάτων στη χώρα). Ο ενεργός αριθμός αναπαραγωγής της νόσου (Rt) για την επικράτεια εκτιμάται ότι βρίσκεται στο 0,77, ενώ το ποσοστό των θετικών τεστ την εβδομάδα 4-10 Ιανουαρίου ήταν 2,49%, όταν το όριο συναγερμού, κατά το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, είναι το 4%. Στην Αττική εντοπίστηκαν 271 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη 69. «Είναι ενθαρρυντικό ότι δεν έχουμε αύξηση των κρουσμάτων. Θα θέλαμε να είχαμε μείωση, όμως είναι πολύ καλό το ότι δεν έχουμε αύξηση», τόνισε χθες η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Τσολιά. Και πρόσθεσε: «Βλέπουμε ότι η επίδραση των Χριστουγέννων δεν ήταν πολύ αρνητική. Αναμένουμε να δούμε και τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες».

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας παρουσιάζοντας τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, οι περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού τις τελευταίες επτά ημέρες είναι οι Δυτική Αττική, Βοιωτία, Λέσβος, Κάλυμνος, Ροδόπη, Αργολίδα και Χαλκιδική, ενώ πρόσθεσε ότι η προσοχή των Αρχών είναι στραμμένη στην Αττική λόγω του μεγάλου πληθυσμιακού μεγέθους.

Η κ. Τσολιά παρείχε διευκρινίσεις για τον εμβολιασμό των ατόμων με αλλεργία, των εγκύων και όσων έχουν ήδη νοσήσει από την COVID-19. Όπως είπε, αν και οι κοινές αλλεργίες (σε τροφές, κατοικίδια, φάρμακα που χορηγούνται από το στόμα, τσιμπήματα εντόμων) δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό, όσοι έχουν ιστορικό σοβαρής αλλεργίας θα πρέπει να συμβουλεύονται προηγουμένως τον αλλεργιολόγο που τους παρακολουθεί. Ειδικές προφυλάξεις, όπως εμβολιασμός σε νοσοκομείο, απαιτούνται για τα άτομα με ιστορικό άμεσης αλλεργικής αντίδρασης σε άλλο εμβόλιο ή ενέσιμο φάρμακο. Άτομα με επιβεβαιωμένη λοίμωξη στο παρελθόν μπορούν να αναβάλουν τον εμβολιασμό για διάστημα τριών μηνών από τη λοίμωξη, καθώς έχουν προστασία για το διάστημα αυτό, και προκειμένου να προηγηθούν άτομα που δεν έχουν ανοσία. Μία έγκυος που ανήκει σε ομάδα πληθυσμού στην οποία συνιστάται ο εμβολιασμός μπορεί να αποφασίσει να εμβολιαστεί ζυγίζοντας τον κίνδυνο έκθεσης στη λοίμωξη και τον αυξημένο κίνδυνο που αυτή μπορεί να επιφέρει (σοβαρότερη νοσηλεία και πρόωρος τοκετός) και τις παρενέργειες του εμβολίου. Όπως διευκρίνισε η κ. Τσολιά, τα νέα εμβόλια δεν έχουν επίδραση στο έμβρυο, καθώς το mRNA δεν εισχωρεί στον πυρήνα του κυττάρου.

Χθες εμβολιάστηκαν 8.655 άτομα στη χώρα, εκ των οποίων 258 έκαναν τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Συνολικά έως χθες το απόγευμα είχαν πραγματοποιηθεί 64.824 εμβολιασμοί, η πλειονότητα των οποίων στην Αττική (31.267), και ακολουθούν η Θεσσαλονίκη (7.690) και τα Ιωάννινα (2.203).

Εν τω μεταξύ, διευρύνεται η λίστα με τις περιοχές στις οποίες αυστηροποιούνται τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων λόγω αύξησης των επιδημιολογικών δεικτών. Από σήμερα και έως τις 18 Ιανουαρίου ισχύουν πρόσθετα μέτρα στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας και στον Δήμο Σπάρτης και συγκεκριμένα η απαγόρευση κυκλοφορίας πολιτών (πλην των εργαζομένων) από τις 6 μ.μ. έως τις 5 π.μ. και των θρησκευτικών τελετών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Νέα υπηρεσία για το οργανωμένο έγκλημα, με ενισχυμένες αρμοδιότητες ώστε να ακολουθεί τα ίχνη του χρήματος
 |  ΕΛΛΑΔΑ