ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα δύο ενημερωτικά σημειώματα του FBI για τη Novartis

Η έρευνα των ΗΠΑ εστιάζει όχι σε μεμονωμένα πρόσωπα, αλλά σε πρακτικές της εταιρείας

Kathimerini.gr

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

Τη 19η Δεκεμβρίου 2016, ο Ελληνας επίκουρος εισαγγελέας εγκλημάτων Διαφθοράς Αντώνης Ελευθεριάνος έστειλε στις δικαστικές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών αίτημα συνδρομής ζητώντας στοιχεία (καταθέσεις μαρτύρων, κινήσεις λογαριασμών, πορίσματα εσωτερικών ελέγχων) που είχαν συγκεντρώσει για την υπόθεση Novartis.

Αφορμή για το αίτημα συνδρομής είχαν υπάρξει δημοσιεύματα και πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες δύο πρώην υπάλληλοι της πανίσχυρης πολυεθνικής εταιρείας κατέφυγαν, μέσω ενός δικηγορικού γραφείου στην Ουάσιγκτον, στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ και στο υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να καταγγείλουν ότι η φαρμακευτική εταιρεία-κολοσσός

«Οι καταγγελίες τους αναφέρονται σε χρηματισμό δημοσίων λειτουργών που κατείχαν κρίσιμες κυβερνητικές ή διοικητικές θέσεις στην Ελλάδα την τελευταία επταετία προκειμένου να επηρεάσουν τις αποφάσεις τους αναφορικά με τις εγκρίσεις φαρμάκων, την τιμολόγησή τους ή, τέλος, την αποζημίωσή τους από τα ασφαλιστικά ταμεία», αναφέρεται στο έγγραφο του κ. Ελευθεριάνου.

Ενα μήνα αργότερα, τον Ιανουάριο του 2017, η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας κατόπιν εντολής της τότε εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου πραγματοποίησε αιφνιδιαστικές έρευνες στα σπίτια και στα γραφεία έξι φυσικών και τριών νομικών προσώπων και κατάσχεσε ψηφιακά αρχεία και έγγραφα που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη διαλεύκανση της υπόθεσης. Οπως αποκαλύπτεται σε δικαστικά έγγραφα που κατατέθηκαν την Τρίτη στη Βουλή και φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «Κ», στο επίκεντρο της αστυνομικής έρευνας βρέθηκαν γιατροί, σύμβουλοι, πρόεδροι οργανισμών, εταιρείες επικοινωνίας που, σύμφωνα με την Εισαγγελία Διαφθοράς, εμπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στις παράνομες δραστηριότητες της Novartis.

Aρση απορρήτου

Στα έγγραφα της δικογραφίας αποκαλύπτεται πως την ίδια περίοδο (Δεκέμβριος 2016 - Μάρτιος 2017) είχε γίνει άρση απορρήτου στα τηλέφωνα των υπόπτων καθώς και ότι στην έρευνα για την υπόθεση Novartis είχαν πάρει εντολή να μετάσχουν οι επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης. Στα έγγραφα της δικογραφίας επισημαίνεται συγκεκριμένα ότι η γενική επιθεωρήτρια Μαρία Παπασπύρου είχε –σε συνεννόηση με την Εισαγγελία– συγκροτήσει κλιμάκιο «για τη διακρίβωση ενδεχόμενης τέλεσης αξιόποινων πράξεων από πρόσωπα που εμπλέκονται στη διαδικασία έγκρισης, τιμολόγησης και συνταγογράφησης σκευασμάτων της συγκεκριμένης φαρμακευτικής εταιρείας».

Οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων ξεκινούν στις 6 Νοεμβρίου (η πρώτη είναι του μάρτυρα με κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση») και περίπου ένα μήνα αργότερα, τη 13η Δεκεμβρίου, το κλιμάκιο του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI) στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα κοινοποιεί στη νέα (μετά την παραίτηση της κ. Ελένης Ράικου) εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη πολυσέλιδο ενημερωτικό σημείωμα. Σε αυτό περιλαμβάνονται πληροφορίες που αφορούν επτά φυσικά (και όχι πολιτικά) πρόσωπα, οι οποίες, όπως διευκρινίζει ο συντάκτης του Αριστείδης Παπαδάκος, μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης για την εφαρμογή του νόμου.

Το έγγραφο, που έχει ήδη από χθες δει το φως της δημοσιότητας, περιγράφει πρακτικές και μυστικά προγράμματα της Novartis που έχουν στόχο την αύξηση πωλήσεων φαρμακευτικών σκευασμάτων της εταιρείας. Χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές στα πολυτελή ταξίδια που η εταιρεία παρείχε σε γιατρούς ως «εργαλείο» για περισσότερες συνταγογραφήσεις φαρμάκων κ.ά. Ο κύκλος της αλληλογραφίας μεταξύ των ελληνικών και αμερικανικών δικαστικών αρχών δείχνει να κλείνει προσωρινά στις 23 Ιανουαρίου και ενώ έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι καταθέσεις των τριών προστατευόμενων μαρτύρων. Ο αξιωματούχος της πρεσβείας των ΗΠΑ που υπογράφει το πρώτο έγραφο αποστέλλει στην κ. Τουλουπάκη νέο ενημερωτικό σημείωμα, πανομοιότυπο με εκείνο του Δεκεμβρίου, με τη διαφορά ότι προτρέπει την εισαγγελέα να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες του εγγράφου «για την εφαρμογή του νόμου» αναφορικά με τα εξής επτά πολιτικά πρόσωπα: Ανδρέα Λοβέρδο, Μάριο Σαλμά, Αδωνι Γεωργιάδη, Ανδρέα Λυκουρέτζο, Αντώνη Σαμαρά, Γιάννη Στουρνάρα και Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Πάντως, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η έρευνα των ΗΠΑ είναι διαφορετική από την ελληνική και εστιάζει όχι σε μεμονωμένα πρόσωπα, αλλά σε πρακτικές της εταιρείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X