ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τι οδήγησε στην τραγωδία με έναν νεκρό στον Έβρο

Ο 46χρονος αρχιπυροσβέστης Ιωάννης Ζαφειρόπουλος παρασύρθηκε από όγκο νερών εντός τσιμεντένιου αυλακιού

Kathimerini.gr

Θανάσιμο ήταν το πέρασμα της καταιγίδας από την περιοχή του Εβρου χθες, καθώς ένας πυροσβέστης έχασε τη ζωή του στον οικισμό Απαλού, στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Ο 46χρονος αρχιπυροσβέστης Ιωάννης Ζαφειρόπουλος παρασύρθηκε από όγκο νερών εντός τσιμεντένιου αυλακιού, καθώς το πυροσβεστικό όχημα αδυνατούσε να συνεχίσει την πορεία του λόγω των ορμητικών νερών. Ο πυροσβέστης έσπευδε να συνδράμει στον απεγκλωβισμό μικρών παιδιών και εκπαιδευτικών που βρίσκονταν στο νηπιαγωγείο του οικισμού. Βαρύ είναι το κλίμα στην τοπική κοινωνία, με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης να σημειώνει σε ανακοίνωσή του πως «πενθούμε για τον θάνατο ενός πυροσβέστη ήρωα, ο οποίος χάθηκε την ώρα του καθήκοντος ενώ προσπαθούσε να απεγκλωβίσει και να σώσει παιδιά από την πλημμύρα που προξένησε η θεομηνία».

Σε μια απέραντη λίμνη μετατράπηκαν πολλές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου χθες, για δεύτερη φορά φέτος μετά τη 12η Ιανουαρίου. Οι κεντρικοί οδικοί άξονες της περιοχής πλημμύρισαν, ενώ αδιάβατοι ήταν και πολλοί δρόμοι μέσα στους οικισμούς του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Πολλά υπόγεια αλλά και ισόγεια πλημμύρισαν, από το Σουφλί μέχρι την Αλεξανδρούπολη, ενώ αρκετά χωριά στα ορεινά του Σουφλίου έμειναν χωρίς ρεύμα. «Το καιρικό φαινόμενο ήταν πολύ έντονο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε από το πρωί μέχρι τις 3 μ.μ. είχαν πέσει 160 χιλιοστά βροχής στον σταθμό του αεροδρομίου Αλεξανδρούπολης. Επιπλέον σημειώθηκαν και ισχυρότατοι άνεμοι. Είναι η δεύτερη φορά που δοκιμαζόμαστε τόσο έντονα, στις 12 Ιανουαρίου είχαν πέσει 199 χιλ. βροχής», λέει στην «Κ» ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς. Οι καταστροφές κρίνονται για μια ακόμα φορά πολύ σοβαρές.
Εγκλωβίστηκαν

Σε αρκετές περιπτώσεις μαθητές και εκπαιδευτικοί εγκλωβίστηκαν μέσα στα σχολεία τους, μέχρι να κριθεί πως είναι ασφαλής η μετακίνησή τους. Εκτός των νηπίων στο νηπιαγωγείο του Απαλού, εντός των κτιρίων λυκείων της Αλεξανδρούπολης παρέμειναν για αρκετή ώρα μαθητές και μαθήτριες που διαμένουν σε οικισμούς του δήμου, καθώς η συγκέντρωση υδάτων δεν επέτρεπε την κίνηση αυτοκινήτων. Στην περιοχή των Λουτρών ανέβηκε επικίνδυνα η στάθμη των υδάτων, ενώ εξαιτίας της αύξησης των υδάτων στο ρέμα στην περιοχή Δωρικού προς Νίψα, τα οποία είχαν καλύψει το οδόστρωμα, διακόπηκε η κυκλοφορία.

Μεγάλα προβλήματα προκλήθηκαν και στην περιοχή του Σουφλίου. Ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «υπάρχουν καταστροφές σε επιχειρήσεις και κατοικίες, κυρίως στην περιοχή του Σουφλίου, όπου για μια ακόμη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα οι κάτοικοι προσπαθούν να διασώσουν την περιουσία τους».

Ο αντιπεριφερειάρχης Δ. Πέτροβιτς μιλάει για νέες συνθήκες. «Το τελευταίο διάστημα μάς πλήττουν πιο συχνά έντονα καιρικά φαινόμενα. Οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Οι υποδομές μας είναι σχεδιασμένες με άλλα δεδομένα. Απαιτείται επανασχεδιασμός και νέα προσέγγιση για την εποχή της κλιματικής αλλαγής», σημειώνει στην «Κ».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση