ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Την Πέμπτη η ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Απαντες, πολιτική διεύθυνση της Βουλής και κομματικά επιτελεία, έχουν επιδοθεί σε μάχες χαρακωμάτων σε πρώτη φάση

Kathimerini.gr

ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ

Γενικευμένη αναστάτωση σε ένα παρασκήνιο που «βράζει» καταγράφεται τις τελευταίες ώρες στη Βουλή, με φόντο τις σχεδιαζόμενες κοινοβουλευτικές διαδικασίες για την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, και στον απόηχο των διαλυτικών εξελίξεων που σημειώνονται κυρίως στο Ποτάμι.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη Διάσκεψη των Προέδρων αποφασίστηκε η συμφωνία να συζητηθεί σήμερα και αύριο στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, την Τετάρτη από το πρωί στις δέκα στην Ολομέλεια με την προοπτική να ψηφιστεί το βράδυ της Πέμπτης.

Απαντες, πολιτική διεύθυνση της Βουλής και κομματικά επιτελεία, έχουν επιδοθεί σε μάχες χαρακωμάτων σε πρώτη φάση για την (ανα)διαμόρφωση των συσχετισμών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, και σε δεύτερο επίπεδο για την χρονική διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια. Οι πρώτες συγκρούσεις καταγράφονται στην Διάσκεψη των Προέδρων, όπου εκτός όλων των άλλων, έχει τεθεί και θέμα παραίτησης από την θέση του Αντιπροέδρου της Βουλής του κ. Σπ. Λυκούδη: σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Λυκούδης που είχε εκλεγεί στην θέση αυτή ως στέλεχος του Ποταμιού, από τη στιγμή που διαλύθηκε η ΚΟ (μετά την ανεξαρτητοποίηση του Γ. Αμυρά), γνωστοποίησε στα υπόλοιπα μέλη της Διάσκεψης την πρόθεσή του να παραιτηθεί της θεσμικής θέσης του, εάν κριθεί πως κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο, δεδομένου πως δεν υφίσταται πλέον το κόμμα του με βάση τα κοινοβουλευτικά δεδομένα.

Την ίδια στιγμή, οξύτατες είναι οι αντιδράσεις από το χώρο της αντιπολίτευσης, εξαιτίας της πρωτοβουλίας του Προέδρου της Βουλής να τοποθετήσει τον ανεξαρτητοποιηθέντα (και θετικό έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών) Σπ. Δανέλλη στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, ως «εκπρόσωπο» των ανεξαρτήτων βουλευτών. Ο κ. Δανέλλης ήταν μέλος της Επιτροπής ως εκπρόσωπος του Ποταμιού, μετά εμφανίστηκε να παραμένει ως μέλος αλλά ανεξάρτητος βουλευτής, στη συνέχεια «εξαφανίστηκε» από τη σύνθεση της Επιτροπής, και σήμερα μέσω κοινοβουλευτικής διαφάνειας παρουσιάζεται με απόφαση του κ. Βούτση πάλι ως «ανεξάρτητος».

Στόχος αυτής της παράξενης κινητικότητας είναι, ως γνωστόν, η διαμόρφωση ισορροπιών τέτοιων ώστε να υπάρχει στην εν λόγω κοινοβουλευτική Επιτροπή πλειοψηφία υπέρ της Συμφωνίας, και τούτο παρά την εμφανισθείσα εσχάτως ως (νεότερη) θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό η ύπαρξη ή μη πλειοψηφίας επί νομοθετήματος σε συνεδρίαση Επιτροπής, δεν έχει καθοριστική σημασία, καθώς η ψήφιση για την έγκριση ή όχι, διεξάγεται στην Ολομέλεια.

Ταυτόχρονα, επιβεβαιώθηκε η πληροφορία ότι ο κ. Π. Καμμένος ζήτησε να αντικαταστήσει εκείνος τον βουλευτή των ΑΝΕΛ στην Επιτροπή Κ. Κατσίκη.

Την ίδια στιγμή, πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προειδοποιούσαν ότι δεν θα γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε φημολογούμενη μεθόδευση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Βούτση, είτε για αλλοίωση των συσχετισμών στην Επιτροπή, είτε για διαδικασίες-εξπρές κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια. «Πρόκειται για ζήτημα εθνικής σημασίας και όχι απλό θέμα», σημείωναν οι ίδιες πηγές για να προσθέσουν: «Χρειάζεται επαρκής χρόνος για να καταλάβουν όλοι οι βουλευτές τί πρόκειται να ψηφίσουν. Το τριήμερο είναι επαρκής χρόνος». Στον απόηχο και αυτών των επισημάνσεων, στους διαδρόμους καταγράφηκε εκ νέου η εκτίμηση πως η ΝΔ είναι έτοιμη ακόμα και για κατάθεση προτάσεως μομφής, προκειμένου να διασφαλιστεί ο επιζητούμενος «επαρκής χρόνος» για συζήτηση ουσίας στην Ολομέλεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X