ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το σχέδιο που έσωσε ζωές

«Ημασταν αυστηροί με την εκκένωση»

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

«Οταν πλησίαζε η φωτιά με ιλιγγιώδη ταχύτητα, είχα τον αστυνομικό δίπλα μου και συναποφασίζαμε. Ημασταν αυστηροί με την εκκένωση. Αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα να μη χάσουμε κάποιον. Ημασταν όλοι μια γροθιά», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας - Κρεστένων, Σάκης Μπαλιούκος. Το 2007, όταν άλλα σημεία της Ηλείας θρήνησαν νεκρούς από τις πυρκαγιές, εκείνος εφάρμοσε το σχέδιο διαφυγής που ήταν υποχρεωμένος να ακολουθήσει.

Είχαν οριστεί εκ των προτέρων χώροι ασφαλούς διαμονής των κατοίκων σε περίπτωση φωτιάς, οι οδοί που θα ακολουθούσαν κατά την εκκένωση, καθώς και ποιοι θα πραγματοποιούσαν τα σωτήρια δρομολόγια. Γνώριζαν ποιοι είναι οι δημότες τους με αναπηρίες (παραπληγικοί, άτομα με κινητικά ή αναπνευστικά προβλήματα) για να σπεύσουν πρώτα σε εκείνους.

Στο 37 σελίδων σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών από πυρκαγιές για το 2018, που έχει καταρτίσει και υποβάλει στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ο Δήμος Ανδρίτσαινας - Κρεστένων, φαίνεται αναλυτικά ο τρόπος αντίδρασης σε περίπτωση κινδύνου. Στο συγκεκριμένο σχέδιο, που είναι στη διάθεση της «Κ», υπάρχει παράρτημα που ενημερώνει τους αρμόδιους φορείς για τα 23 οχήματα του δήμου (από τρακτέρ και αγροτικά, μέχρι εκσκαφείς) που μπορούν να συνδράμουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Περιλαμβάνεται ακόμη λίστα με τα ονόματα και τα τηλέφωνα 19 ιδιωτών (χωρισμένα ανά περιοχή και δημοτική ενότητα) που μπορούν να παρέχουν βοήθεια με τα δικά τους μέσα. Ακόμη μπορεί κάποιος να βρει τα ονόματα, τις θέσεις εργασίας και τους αριθμούς κινητών τηλεφώνων 78 υπαλλήλων του δήμου. Αναφέρονται όλοι οι χώροι συγκέντρωσης των πολιτών, καθώς και οι θέσεις των υδροστομίων ανά τοπικό διαμέρισμα προκειμένου οι πυροσβέστες να μην κινούνται στα τυφλά όταν επιχειρούν.

«Εμάς θα μας χτυπήσει ο καιρός με τα μελτέμια μετά τις 10 Αυγούστου», λέει ο κ. Μπαλιούκος. «Αυτές τις ημέρες βλέπουμε ξανά τους δρόμους για να είναι όλοι γνώστες. Προσπαθούμε να έχουμε εναλλακτική λύση, διπλό δρόμο διαφυγής».

Ο νόμος για την εκκένωση

Βάσει της σχετικής νομοθεσίας (άρθρο 108 του Ν.4249/2014), η εκκένωση μιας περιοχής είναι πρωτίστως ευθύνη του δημάρχου. «Η λήψη της απόφασης για την οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών αποτελεί ευθύνη των κατά τόπους δημάρχων, οι οποίοι έχουν τον συντονισμό του έργου πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση της καταστροφής σε τοπικό επίπεδο. Οταν η εξελισσόμενη ή επικείμενη καταστροφή μπορεί να επηρεάσει πάνω από ένα δήμο, η απόφαση λαμβάνεται από τον αρμόδιο περιφερειάρχη, ο οποίος μπορεί να εξουσιοδοτήσει σχετικώς τον οικείο αντιπεριφερειάρχη», αναφέρεται στο σχετικό άρθρο του νόμου. Ακόμη σημειώνεται ότι: «Η λήψη της απόφασης βασίζεται στις εισηγήσεις των φορέων που κατά περίπτωση έχουν την ευθύνη περιορισμού των επιπτώσεων από την εξέλιξη της καταστροφής».

Εν προκειμένω, το Μάτι Αττικής, που επλήγη από τη φονική πυρκαγιά της Δευτέρας, τέμνεται από τα όρια δύο δήμων. Ο οικισμός ανήκει στο μεγαλύτερο μέρος του στον Δήμο Μαραθώνα και ένα κομμάτι του αναλογεί στον Δήμο Ραφήνας - Πικερμίου. Ως σύνορό τους έχει επιλεγεί ένα σημείο στην Αργυρή Ακτή, όπου κάποτε περνούσε ρέμα. Εκεί, στη γούβα που σχηματίζει ο δρόμος, εγκλωβίστηκαν κατά τη φωτιά και κάηκαν τουλάχιστον 36 οχήματα.

Το 2007, ο κ. Μπαλιούκος λέει ότι έπρεπε να ενεργήσει άμεσα μπροστά στον κίνδυνο. «Ηταν τόσο μεγάλο το γεγονός, ήταν αδύνατο να περιμένω», λέει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X