ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το ταγκό της φθοράς «καίει» τα εκλογικά σχέδια Τσίπρα

Δίμηνο κρίσιμων πολιτικών επιλογών στην Ελλάδα

Kathimerini.gr

ΚΩΣΤΗΣ Π. ΠΑΠΑΔΙΟΧΟΣ

Στο δίμηνο εντός του οποίου ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας θα λάβει τις τελικές του αποφάσεις για το εάν θα οδηγήσει τη χώρα σε πολλαπλές κάλπες τον Μάιο, ή θα επιχειρήσει να εξαντλήσει την τετραετία, έχει εισέλθει η πολιτική ζωή στην Ελλάδα.

Στον απόηχο των μεγάλων πολιτικών και κοινοβουλευτικών ανακατατάξεων που προκάλεσαν η παροχή νέας ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση και η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, το τοπίο παραμένει δυσμενές για τον κ. Τσίπρα. Η διαφορά της Ν.Δ. από τον ΣΥΡΙΖΑ κινείται σταθερά στα όρια διψήφιου ποσοστού, παρά την υποχώρηση του ΚΙΝΑΛ και την ενίσχυση της Χρυσής Αυγής.

Ετσι, το στοίχημα για τον πρωθυπουργό τις επόμενες εβδομάδες είναι ο περιορισμός της «ψαλίδας» που θα του επιτρέψει ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές, προκειμένου να δώσει με σχετικές αξιώσεις την «τελική μάχη» με τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη στις εθνικές κάλπες προς το τέλος της τετραετίας. Σε διαφορετική περίπτωση, εάν δηλαδή το προβάδισμα της Ν.Δ. συνεχίσει να παραμένει ευρύ, παρά το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας δέχεται εισηγήσεις να εξαντλήσει τη συνταγματική του θητεία, το πιθανότερο είναι να επισπεύσει τις πολιτικές εξελίξεις, προκηρύσσοντας εθνικές εκλογές τον Μάιο.

Η «θετική ατζέντα»

Στην προσπάθεια αντιστροφής του κλίματος, μετά και την αύξηση του κατώτατου μισθού, το Μέγαρο Μαξίμου επενδύει σε πέντε βασικούς άξονες. Πρώτον, στις επερχόμενες ρυθμίσεις για τις τράπεζες, που θα αφορούν την προστασία της πρώτης κατοικίας και τα επιχειρηματικά δάνεια. Δεύτερον, στο μέτρο των 120 δόσεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Τρίτον, στη θεσμοθέτηση του επιδόματος ενοικίου, που εκτιμάται πως θα «καλύπτει» περί τις 300.000 νοικοκυριά. Τέταρτον, στη συνταγματική αναθεώρηση που χρησιμοποιείται ως εργαλείο ανάδειξης των διαχωριστικών γραμμών με τη Ν.Δ. με αιχμή τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Και, πέμπτον, στην υπόθεση της Νοvartis, που κατά πληροφορίες αναμένονται εξελίξεις εντός του προσεχούς εικοσαημέρου. Θα πρέπει να επισημανθεί πως όλη η παραπάνω «θετική ατζέντα» του κ. Τσίπρα μπορεί να «ωριμάσει» μέσα στο επόμενο δίμηνο. Εξέλιξη, που βεβαίως του επιτρέπει να έχει την απόλυτη πρωτοβουλία των κινήσεων αναφορικά με τον χρόνο των εθνικών εκλογών.

Παράλληλα, όμως, το ίδιο διάστημα ο πρωθυπουργός θα πρέπει να υπερβεί σημαντικούς σκοπέλους, που μπορεί να τον οδηγήσουν νομοτελειακά σε πρόωρες κάλπες.

Πρώτον, τα «μηνύματα» ενόψει ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών εκλογών δεν είναι θετικά για το Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τάσεις της κοινής γνώμης συγκλίνουν όσον αφορά την πρόθεση ψήφου τόσο στο ερώτημα για τις εθνικές εκλογές όσο και για τις ευρωεκλογές. Με άλλα λόγια, εάν οι μετρήσεις επιβεβαιωθούν, ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει με ευρεία ήττα στις ευρωεκλογές. Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας διατρέχει τον κίνδυνο ο χάρτης των περιφερειών να βαφτεί «γαλάζιος». Οπως λέγεται, ελπίδες εκλογής έχουν μόνον οι κ. Στ. Αρναουτάκης στην Κρήτη, ο κ. Απ. Κατσιφάρας στη Δυτική Ελλάδα, που όμως αμφότεροι προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, και ο κ. Θ. Γαλιατσάτος στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Σε όλες τις άλλες Περιφέρειες, οι στηριζόμενοι από τη Ν.Δ. υποψήφιοι καταγράφουν προβάδισμα. Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ διατρέχει τον κίνδυνο να μην εκπροσωπείται με υποψηφίους του στον β΄ γύρο των δημοτικών εκλογών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά. Ενας συνδυασμός τέτοιων αποτελεσμάτων το βράδυ της 26ης Μαΐου θεωρείται εφιαλτικός για τον κ. Τσίπρα και μπορεί να αποτελέσει κρίσιμη παράμετρο στις τελικές του αποφάσεις για τον χρόνο των εθνικών εκλογών.

Στην ίδια κατεύθυνση, της επιτάχυνσης των εξελίξεων, μπορεί να λειτουργήσει και η κλιμακούμενη πίεση που ασκείται στην κυβέρνηση από τον κ. Π. Καμμένο. Ορισμένοι εκτιμούν πως οι υψηλοί τόνοι του πρώην υπουργού Αμυνας ευνοούν τη ρητορική του Μεγάρου Μαξίμου ότι η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ επιβλήθηκε εκ των πραγμάτων προκειμένου να βγει η χώρα από τα μνημόνια και δεν αποτελούσε στρατηγική επιλογή. Ομως, η εικόνα που μεταδίδεται, μετά και τη διαφαινόμενη αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής, ώστε οι ΑΝΕΛ να διατηρήσουν Κοινοβουλευτική Ομάδα, είναι αυτή μιας κυβέρνησης «εκβιαζόμενης» από τον κ. Καμμένο.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να προσμετρήσει ότι το κλίμα για την κυβέρνηση και τον ίδιο στο εξωτερικό μπορεί να μεταβληθεί τις επόμενες εβδομάδες. Δεν είναι τυχαίο ότι στο Euroworking Group της περασμένης εβδομάδας η Αθήνα δέχθηκε σκληρή κριτική για υπερβολική αύξηση του κατώτατου μισθού, για τις καθυστερήσεις στις αλλαγές του νόμου Κατσέλη, για την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ σε πέντε νησιά, αλλά και γενικότερα για μη έγκαιρη υλοποίηση σειράς προαπαιτουμένων. Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί πως ο κ. Τσίπρας έχει δεχθεί εισηγήσεις, εάν επιλέξει τις πολλαπλές κάλπες, οι εθνικές εκλογές να διεξαχθούν στις 19 Μαΐου, μία εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές, ώστε να μη δοκιμαστούν οι «αντοχές» του υπουργείου Εσωτερικών. Είναι όμως προφανές ότι την τελική απόφαση θα τη λάβει ο ίδιος με διαφορετικά, πιθανότατα, κριτήρια.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X