ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τριπλό όφελος για Ελλάδα αν είναι θετική η δεύτερη αξιολόγηση

Η επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης και της ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα είναι ένα από τα ωφέλη.

Kathimerini.gr

ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Μία «δόση» ενός δισ. ευρώ υποσχέθηκε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ τη Δευτέρα στην Ελλάδα, σε περίπτωση που η δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση είναι θετική, ανεβάζοντας τον πήχυ από τα 750 εκατ. ευρώ, στα οποία είχε αναφερθεί κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, αλλά και από τα 640 εκατ. ευρώ, τα οποία είχε προσδιορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως εξαμηνιαία δόση από την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (SMPs και ΑΝFAs).

Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε ερωτήματα, ακόμη και σε αξιωματούχους στην Αθήνα. Στην πραγματικότητα, όμως, το ποσό δεν έχει αυξηθεί. Απλώς περιλαμβάνει όχι μόνο τα SMPs και ANFAs, αλλά και το όφελος από την κατάργηση του επιτοκιακού κέρδους (step up) στο δεύτερο δάνειο της χώρας, που επίσης εντάσσεται στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, για τα οποία είχε δεσμευθεί το Eurogroup του περασμένου Ιουνίου, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εφάρμοζε τις μεταμνημονιακές μεταρρυθμίσεις.

Το όφελος αυτό, μάλιστα, είναι «φουσκωμένο», καθώς περιλαμβάνει και την επιστροφή του περυσινού επιτοκιακού κέρδους, το οποίο πλήρωσε κανονικά η Ελλάδα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπό την προϋπόθεση ότι η δεύτερη μνημονιακή αξιολόγηση θα είναι θετική, η Ελλάδα θα επωφεληθεί από:

1. Επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης και της ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους, ύψους περίπου 640 εκατ. ευρώ.

2. Επιστροφή του επιτοκιακού κέρδους για το β΄ εξάμηνο του 2018, ύψους περίπου 110 εκατ. ευρώ.

3. Κατάργηση του επιτοκιακού κέρδους για τη φετινή χρονιά, ύψους περίπου 220 εκατ. ευρώ.

Στην πραγματικότητα, δηλαδή, θα εισπραχθούν περίπου 750 εκατ. ευρώ, όπως είπε ο κ. Μοσκοβισί, αλλά θα απαλλαγεί η χώρα και από επιπλέον υποχρεώσεις 220 εκατ. ευρώ για το 2019, ανεβάζοντας το συνολικό όφελος κοντά στο 1 δισ. ευρώ, όπως είπε ο κ. Ρέγκλινγκ. Ο προγραμματισμός που είχε θέσει το Eurogroup του περασμένου Ιουνίου προβλέπει ότι τα μέτρα αυτά ελάφρυνσης του χρέους θα εφαρμόζονται δύο φορές τον χρόνο, ανάλογα πάντα με την πρόοδο στην εφαρμογή των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας. Ετσι, κανονικά, θα υπάρξει και μια δεύτερη δόση εντός του 2019, η οποία, όμως, πιθανότατα θα είναι μικρότερη, καθώς μάλλον δεν θα περιλαμβάνει επιστροφή επιτοκιακού κέρδους, δεδομένου ότι αυτή θα έχει γίνει από τώρα για το σύνολο του έτους.

Το μεγάλο ζητούμενο, βεβαίως, είναι να συνταχθεί μια θετική έκθεση για τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Ο κ. Ρέγκλινγκ είπε πως υπάρχουν ακόμη ανοικτά θέματα, αλλά η Ελλάδα έχει μερικές εβδομάδες να δουλέψει πριν από την ολοκλήρωση της έκθεσης στις 27 Φεβρουαρίου. Την τελική απόφαση, με βάση την έκθεση, θα πάρει το Eurogroup της 11ης Μαρτίου.

Εκτιμάται ότι εφόσον υπάρξει σύγκλιση τελικώς στο θέμα του διάδοχου σχήματος του ν. Κατσέλη, που αποτελεί τη μεγάλη εκκρεμότητα αυτής της αξιολόγησης, το κλίμα, σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της έκθεσης, θα αλλάξει προς θετική κατεύθυνση. Η κυβέρνηση θέλει οπωσδήποτε μια τέτοια εξέλιξη, γι’ αυτό και άλλαξε τη στάση της στον ν. Κατσέλη το περασμένο Σαββατοκύριακο, επιτρέποντας τη σύγκλιση με τους τραπεζίτες. Μια αρνητική έκθεση θα έστελνε ένα πολύ αρνητικό σήμα για την οικονομία και θα τίναζε στον αέρα την έξοδο στις αγορές.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση