ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ρεκόρ αιτήσεων έλαβε η Νasa για την νέα γενιά αστροναυτών

Που θα πάει και στον Άρη

ΚΥΠΕ

Ρεκόρ αιτήσεων έλαβε η ΝΑΣΑ από νέους Αμερικανούς που επιθυμούν να εκπαιδευτούν ως αστροναύτες για αποστολές στο διάστημα και στον πλανήτη Άρη.

Αιτήσεις που ξεπερνούν τις 18,300 υποβλήθηκαν στη ΝΑΣΑ στο πλαίσιο του προγράμματος εκπαίδευσης αστροναυτών για το 2017. Ο αριθμός αυτός αποτελεί ρεκόρ και είναι κατά τρεις φορές υψηλότερος από τις αιτήσεις που λήφθηκαν το 2012.

Ύστερα από μια προεπιλογή οι υποψήφιοι θα ακολουθήσουν μια σκληρή εκπαίδευση που θα διαρκέσει δύο χρόνια. Στο τέλος η ΝΑΣΑ θα επιλέξει 8-14 άτομα για τις μελλοντικές αποστολές της.

Όπως αναφέρει η ΝΑΣΑ, αυτή την εποχή κατασκευάζονται τα περισσότερα διαστημόπλοια για επανδρωμένες αποστολές στην ιστορία των ΗΠΑ.

Η νέα γενιά αστροναυτών θα έχει την ευκαιρία να εξερευνήσει το διάστημα εκεί που δεν πάτησε το πόδι του ακόμη κανένας άνθρωπος.

Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι Αμερικανοί πολίτες, κάτοχοι πτυχίου βιολογικών επιστημών, ή μαθηματικών, ή ηλεκτρονικών υπολογιστών, ή μηχανολογίας ή φυσικών επιστήμων, να έχουν τουλάχιστον τρία χρόνια επαγγελματικής πείρας μετά το πτυχίο τους, ή πείρα τουλάχιστον 1,000 ωρών πτήσης ως πιλότοι αεροσκαφών.

Η ΝΑΣΑ σημειώνει ότι ήδη έχει επιλέξει 300 αστροναύτες οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν για μελλοντικές πτήσεις αλλά χρειάζεται πολλούς περισσότερους για μελλοντικές αποστολές στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό αλλά και αποστολές στο διάστημα.

Η επόμενη γενιά αστροναυτών θα εργαστεί στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, θα χρησιμοποιηθεί για τις αποστολές των δύο εμπορικών διαστημοπλοίων που βρίσκονται υπό κατασκευή από αμερικανικές εταιρείες, καθώς και για τις αποστολές του διαστημόπλοιου νέας γενιάς της ΝΑΣΑ με την ονομασία Orion που θα ταξιδέψει σε μακρινούς προορισμούς.

Ο μισθός των αστροναυτών θα κυμαίνεται μεταξύ 66,000 και 144,000 δολάρια τον χρόνο.

Αποικισμός του Άρη
Οι στόχοι της ΝΑΣΑ για αποικισμό του Άρη βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο. Ήδη, πολλά διαστημικά σκάφη έχουν τεθεί σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη, ενώ έχουν σταλεί στο έδαφος ρομποτικά σκάφη.

Ως γνωστόν, ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη με μόνιμο προσωπικό έξι αστροναύτες, διεξάγει σειρά πειραμάτων προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος για τον αποικισμό του Άρη.

Η ΝΑΣΑ προγραμματίζει μια επανδρωμένη πτήση στην Άρη, το 2030.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, προτού πραγματοποιηθεί η επανδρωμένη πτήση στον κόκκινο πλανήτη θα προηγηθεί μια αποστολή σε έναν αστεροειδή περίπου το 2025.

Σημειώνεται ότι για την επιβίωση των αστροναυτών στον πλανήτη Άρη θα είναι απαραίτητη μια νέα τεχνολογία τρισδιάστατων εκτυπωτών, οι οποίοι όχι μόνο θα εκτυπώνουν αντικείμενα/εξαρτήματα ή ακόμη και ολόκληρους σταθμούς, αλλά και φαγητό, θυμίζοντας την αμερικανική σειρά Star Trek. Ήδη, τέτοιοι εκτυπωτές χρησιμοποιούνται. Τόσο η ΝΑΣΑ όσο και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος ΕΣΑ ετοιμάζονται να στείλουν στον ΔΔΣ ισχυρότερους τρισδιάστατους εκτυπωτές τους επόμενους μήνες.

Οι δεινόσαυροι δεν είχαν σχέδιο B`
Σύμφωνα με τον γνωστό αστροφυσικό Μιτσίο Κάκου, η ανθρωπότητα χρειάζεται ένα σχέδιο β` για να επιβιώσει γιατί οι κίνδυνοι από το σύμπαν είναι πάρα πολλοί.

Ο Καθηγητής Κάκου είπε ότι βραχυπρόθεσμα ο αποικισμός του Άρη δεν θα φέρει οφέλη σε κανέναν, αλλά μακροπρόθεσμα θα αποδειχθεί μια πολύ σοφή κίνηση προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η ανθρωπότητα δεν θα εξαλειφθεί εν μια νυχτί όπως οι δεινόσαυροι.

“Διότι, βλέπετε, οι δεινόσαυροι δεν είχαν σχέδιο β`, δεν είχαν διαστημικό πρόγραμμα και εξαφανίστηκαν. Αλλά εμείς έχουμε πρόγραμμα και πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για να αποικίσουμε άλλους πλανήτες. Δεν μπορεί να είμαστε ένα είδος που κατοικεί μόνον έναν πλανήτη. Πρέπει να κατοικήσουμε και άλλους, τουλάχιστον ακόμη έναν” είπε ο Καθηγητής σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Θανατηφόρα κοσμική ακτινοβολία
Σημειώνεται ότι μπορεί η ΝΑΣΑ και άλλες διαστημικές υπηρεσίες ανά το παγκόσμιο αλλά και ιδιωτικές εταιρείες να προετοιμάζονται για επανδρωμένες αποστολές στον πλανήτη Άρη και σε αστεροειδείς, την ίδια ώρα όμως, οι έρευνες που διεξάγονται για τις επιπτώσεις στην υγεία μάλλον είναι αποτρεπτικές για την ώρα.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες που διεξήχθησαν σε ποντίκια, η παρατεταμένη κοσμική ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει σειρά βλαβών στο κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως έλλειψη μνήμης, απώλεια συνείδησης, άνοια, κτλ.

“Αυτά δεν είναι καλά νέα για τους αστροναύτες. Κυρίως για αποστολές στον Άρη όπου ένα ταξίδι με επιστροφή μπορεί να διαρκέσει δύο με τρία χρόνια” είπε ο εκ των συγγραφέων της έρευνας, Charles Limoli, Καθηγητής ογκολογίας στο University of California – Irvine (UCI).

Αν και τα διαστημόπλοια που θα μεταφέρουν τους αστροναύτες σε μακρινές αποστάσεις θα παρέχουν οπωσδήποτε μια ασπίδα προστασίας, εντούτοις ο Limoli ανέφερε ότι τα σωματίδια που θα μπορούσαν να κτυπήσουν τον εγκέφαλο θα μπορέσουν να εισέλθουν στο σκάφος.

"Δεν μπορεί κανείς να ξεφύγει από αυτά" είπε χαρακτηριστικά.

Η απώλεια συνείδησης, η έλλειψη μνήμης και συγκέντρωσης, η σύγχυση, που μπορεί να παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια μακρινών διαστημικών πτήσεων μπορεί να επηρεάσει κρίσιμες δραστηριότητες στο σκάφος, ενώ η έκθεση των αστροναυτών στα βλαβερά σωματίδια της κοσμικής ακτινοβολίας μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες στη γνωστική λειτουργία.

Πολλοί επιστήμονες επικρίνουν την ΝΑΣΑ και άλλες υπηρεσίες ότι προετοιμάζονται για αποστολές στον Άρη ή σε αστεροειδείς στις αρχές του 2030 χωρίς όμως να έχουν την απαραίτητη τεχνολογία για να προστατεύσουν τους αστροναύτες.

Η Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΑΣΑ Stephanie Schierholz δήλωσε ότι η Διαστημική Υπηρεσία αναγνωρίζει τη σημασία της κατανόησης των επιπτώσεων της κοσμικής ακτινοβολίας πάνω στον άνθρωπο σε μακρινές αποστολές πέραν της τροχιάς της Γης.

Πρόσθεσε ότι “αυτές οι έρευνες αλλά και άλλες που θα ακολουθήσουν θα συμβάλουν στην περαιτέρω κατανόηση του θέματος αυτού καθώς προετοιμαζόμαστε για το επανδρωμένο ταξίδι μας στον Άρη”.

Η κοσμική ακτινοβολία υπάρχει παντού στο σύμπαν, ωστόσο η Γη προστατεύεται λόγω του φυσικού μαγνητικού της πεδίου και και της ατμόσφαιρας

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Geek: Τελευταία Ενημέρωση

X