ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ένας πρασινωπός κομήτης περνά «αστρονομικά κοντά» από τη Γη

Τα ξημερώματα Σαββάτου, το ίχνος του κομήτη ήταν ορατό, δια γυμνού οφθαλμού

ΠΗΓΗ: skai.gr

Ένας κομήτης με ασυνήθιστη, πρασινωπή απόχρωση «πλησιάζει» τον πλανήτη μας και έφτασε στην κοντινότερη απόσταση από τη Γη, το πρωί του Σαββάτου, περνώντας «μόλις» 12 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά. Για να κατανοήσει κανείς, πόσο μακρινό είναι αυτό το «κοντινό», για τα αστρονομικά δεδομένα, πέρασμα του πράσινου κομήτη, αρκεί να σκεφτεί πως ο ήλιος απέχει από τη γη περίπου 13 φορές περισσότερο (150 εκατομμύρια χιλιόμετρα).

Κάθε πεντέμισι χρόνια, ο κομήτης 45P/Honda-Mrkos-Pajdusakova ταξιδεύει προς το εσωτερικό του ηλιακού μας συστήματος. Αυτή τη φορά το ίχνος του είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού (και ακόμα καλύτερα με κιάλια ή τηλεσκόπια) «πάνω» στον αστερισμό του Ηρακλή.

Ο κομήτης 45P/Honda-Mrkos-Pajdusakova, που πήρε το όνομά του από τα ονόματα των τριών αστρονόμων που τον είχαν ανακαλύψει το 1948, οφείλει την χαρακτηριστική του απόχρωση στον αέριο διατομικό άνθρακα που εκλύει, καθώς πλησιάζει τον Ήλιο.

Το φετινό πέρασμά του 45P/Honda-Mrkos-Pajdusakova, είναι το όγδοο πιο κοντινό των τελευταίων 60 ετών και το τελευταίο «κοντινό» για αυτόν τον αιώνα, αφού από δω και πέρα θα περνά από ακόμη μεγαλύτερες αποστάσεις, μέχρι το 2011.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Geek: Τελευταία Ενημέρωση