ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:05
 

Drone: Κατέγραψε εκρήξεις ηφαιστείων στη Γουατεμάλα

Οι επιστήμονες τοποθέτησαν ένα ελαφρύ αισθητήρα στο UAV και μέτρησαν τη θερμοκρασία

ΠΗΓΗ: CNN

Δεν είναι οι μόνο η υπερβολική ζέστη της λάβας αλλά και τα δηλητηριώδη αέρια που δυσκολεύουν τους ηφαιστειολόγους να εξετάσουν από τόσο κοντά τον κρατήρα ενός ηφαιστείου την ώρα της έκρηξης.

Ηφαιστειολόγοι του Πανεπιστημίου του Cambridge με τη βοήθεια ενός UAV (Μη επανδρωμένο αεροσκάφος) κατάφεραν να πετάξουν πάνω από τις κορυφές των ηφαιστείων Volcán de Fuego και του Volcán de Pacaya στη Γουατεμάλα.

Κατά τη διάρκεια της δεκαήμερης έρευνάς τους οι επιστήμονες τοποθέτησαν ένα ελαφρύ αισθητήρα στο UAV και μέτρησαν τη θερμοκρασία, την υγρασία και άλλα θερμικά δεδομένα μετά τις εκρήξεις των δυο ηφαιστείων.

Από τη πλευρά της η ηφαιστειολόγος Emma Liu είπε: «Αυτοί οι αισθητήρες δεν μας βοηθούν μόνο για να κατανοήσουμε τις εκπομπές αερίων των ηφαίστειων, αλλά θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για να βοηθήσουν στην εγρήγορση των τοπικών κοινοτήτων για επικείμενες εκρήξεις».

Το Volcán de Fuego ύψος 3.763 μέτρα και είναι ένα από τα υψηλότερα ηφαίστεια της Γουατεμάλα. Έχουν καταγραφεί περισσότερες από 60 εκρήξεις τα τελευταία 500 χρόνια και είναι το πιο ενεργό ηφαιστείο της Κεντρικής Αμερικής. Το Volcán de Fuego αποτελεί μέρος του ηφαιστειακού τόξου της Κεντρικής Αμερικής, μιας αλυσίδας από ηφαίστεια που εκτείνεται από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά κατά μήκος της ακτής του Ειρηνικού της Κεντρικής Αμερικής, που σχηματίζεται από την τεκτονική καταβύθιση της τεκτονικής πλάκας Κόκος κάτω από την πλάκα της Καραϊβικής.

Το Volcan de Pacaya εξερράγη για πρώτη φορά πριν από 23.000 χρόνια περίπου και από την έλευση των Ισπανών στην Γουατεμάλα έχουν παρατηρηθεί 23 εκρήξεις. Έχει ύψος 2.552 μέτρα. Ήταν ανεργό για περίπου ένα αιώνα μέχρι το 1965, οπότε και εξερράγη βιαίως, παραμένοντας ενεργό από τότε. Οι εκρήξεις του είναι συνήθως στρομπολικού τύπου. Είναι σημαντικό τουριστικό αξιοθέατα της Γουατεμάλας και το πιο επισκεφθέν ηφαίστειό της. Βρίσκεται 30 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας, κοντά στη πόλη Antigua. Η πιο πρόσφατη έκρηξή του συνέβη το Μάιο του 2010, ύστερα από ένα κενό 10 χρόνων στη δραστηριότητά του.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: CNN

Σχόλια αναγνωστών

Ολοταχώς σε ύφεση οδεύει η Τουρκία

«Κάποιος κάποτε είπε στον σουλτάνο της Τουρκίας, `έσσεται ήμαρ`! Θα πρέπει κάποιος να του εξηγήσει ...»
ΑΚΑ  |  20:40

Παιδίατροι σέρνουν στα Δικαστήρια τον ΟΚΥπΥ

«1η Ιουνίου 2019 ξεκινάει το ΓεΣΥ»
george  |  09:39

Η Wikipedia προσέφυγε στο ΕΔΑΔ κατά της Τουρκίας

«H Wikipedia ξέρει και τιμωρεί!»
ΑΚΑ  |  08:20

Άρση απομόνωσης της τ/κ πλευράς ζητά από τις ΗΠΑ ο Όζερσαϊ

«Kαι μετά ξύπνησες ο Οζερσάϊ! »
ΑΚΑ  |  08:17

GEEK: Τελευταία Ενημέρωση

Το 2017 η Wikipedia είχε μπλοκαριστεί προσωρινά στην Τουρκία, ενώ φέτος έχει συμβεί το ίδιο κατά διαστήματα στη Βενεζουέλα

Η Κίνα μπλόκαρε την Wikipedia

Η Wikipedia έρχεται να προστεθεί σε ένα ολοένα πιο μακρύ κατάλογο διαδικτυακών τόπων στην Κίνα, που έχουν πέσει «θύμα» των ...
ΠΗΓΗ: skai.gr
 |  ΝΕΑ
X