ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι κίνδυνοι των social media

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αλλάξει ριζικά τη ζωή μας. Όμως το λανθασμένο πάτημα ενός κουμπιού μπορεί να μετατρέψει τη ζωή κάποιων σε εφιάλτη.

Μία κακή στιγμή. Ένας προσωρινός περισπασμός του φορτωμένου με έναν σωρό άλλα εγκεφάλου. Μία μηχανική κίνηση που γίνεται τριάντα φορές την ημέρα από συνήθεια, μα που δεν έπρεπε να γίνει τώρα. Το πάτημα ενός κουμπιού στον υπολογιστή, ενός πλήκτρου αφής στο smartphone, που δεν έπρεπε ποτέ να αγγίξετε. Είναι πλέον αργά. Τίποτα πια δεν μπορεί να σας κάνει να μη θέλετε να ανοίξει η γη να σας καταπιεί.

Είτε πρόκειται για προσωπικό απόρρητο είτε για απόρρητο εργασίας (ή ακόμη για ένα απλό αστείο που δεν θέλατε να μοιραστείτε με οποιονδήποτε) μόλις έχετε στείλει το μήνυμα, τη φωτογραφία ή το βίντεο που προοριζόταν για ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, στο λανθασμένο άτομο ή, ακόμη χειρότερα, σε μία ομάδα ανθρώπων.

Χάρη στη θαυματουργή τεχνολογία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως είναι το Instagram, το Twitter και το Facebook (που μετρά αυτή τη στιγμή 1,59 δισεκατομμύρια χρήστες) αμέτρητοι άνθρωποι ανά το παγκόσμιο επικοινωνούν κάθε δευτερόλεπτο μεταξύ τους. Οτιδήποτε θεωρεί κανείς αξιόλογο να διαβάσει ή να δει, μπορεί να το μοιραστεί με όσους είναι δικτυωμένοι μαζί του. Χάρη σε εφαρμογές όπως το Messenger του Facebook ή άλλες εφαρμογές του τύπου Instant Messaging, όπως το WhatsApp, που επίσης ανήκει στο Facebook, και το Viber, που μετρούν 590 και 200 εκατομμύρια χρήστες αντιστοίχως, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε τώρα την πολυτέλεια να στέλνουμε φωτογραφικό υλικό ή βίντεο σε συγκεκριμένα μόνο πρόσωπα και να μοιραζόμαστε μαζί τους κάτι εντελώς προσωπικό.

Τα διάφορα θέματα ασφάλειας (security issues) που ενδέχεται να παρουσιάζουν όλα τα πιο πάνω και οι μικρές ατέλειες στον σχεδιασμό ή στη χρηστικότητά τους, μπορούν να παρασύρουν κάποιον στο να πατήσει την «μπανανόφλουδα» και να τη φάει με τα μούτρα στο πάτωμα. Τα ανθρώπινα λάθη έχουν φέρει πολλούς σε δύσκολη θέση, αλλά η εμμονή ορισμένων με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τούς έχει βάλει σε ακόμη μεγαλύτερους μπελάδες.
Γνωστή είναι η ιστορία της Paris Hilton από το 2010, όταν η γνωστή πλην ελαφρόμυαλη επώνυμη πιάστηκε στη φάκα, λέγοντας ψέματα πως η τσάντα Chanel μέσα στην οποία βρέθηκε κοκαΐνη, ανήκε σε φίλη της. Η Hilton, όμως, είχε ξεχάσει πως το ίδιο πρωί φωτογράφισε το νέο της απόκτημα και το έστειλε για να το καμαρώσουν όλοι οι ακόλουθοί της στο Twitter.

Το άλλο με τον υποψήφιο δήμαρχο το ακούσατε;
Ακόμη πιο τραγική είναι η ιστορία του Anthony Weiner, υποψήφιου δημάρχου της Νέας Υόρκης, που το 2011 δημοσίευσε από λάθος στο Tweeter μία φωτογραφία που απεικόνιζε τα γεννητικά του όργανα, η οποία έκανε τελικά τον γύρο των ΗΠΑ, κάνοντάς τον διάσημο όχι ως πολιτικό αλλά ως σεξουαλικά διεστραμμένο επώνυμο.

Πριν από έναν περίπου χρόνο είχαμε το παράδειγμα του «σκανδαλώδους» ηθοποιού Charlie Sheen, που στο παρελθόν προσπάθησε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να απειλήσει όσους το έπαιζαν νταήδες στην κόρη του και να προσβάλει τις τρεις πρώην γυναίκες του καθώς και τον Ashton Kutcher για τον ρόλο που του έκλεψε. Ο ηθοποιός δημοσίευσε κατά λάθος στο Twitter τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του, που προοριζόταν αποκλειστικά για το φιλαράκι του, Justin Bieber. Αμέτρητες ήταν οι κλήσεις και τα μηνύματα «θαυμασμού» που έλαβε από τους πιο ξεδιάντροπους οπαδούς του, προτού τρέξει για να αλλάξει αριθμό…

Ο γνωστός rapper Bow Wow, μεθυσμένος καθώς ήταν, αντί να στείλει μέσω WhatsApp το προσωπικό μήνυμα που έπρεπε να λάβει ένας φίλος του, μπερδεύτηκε και δημοσίευσε στο Twitter ότι οδηγούσε τη Lamborghini του υπό την επήρεια αλκοόλ. Όταν τον συνέλαβε η Αστυνομία, συνειδητοποίησε πως οδήγηση, ποτό και αποστολή μηνυμάτων δεν πάνε μαζί.

Επικίνδυνο υλικό σε λανθασμένα χέρια
Ένα ανήλικο κορίτσι στις ΗΠΑ έστειλε μερικές προκλητικές γυμνές της φωτογραφίες στον πατέρα αντί στον φίλο της και έγινε το έλα να δεις στο σπίτι. Στη δική της περίπτωση, το ρεζίλεμα περιορίστηκε εντός των οικογενειακών τειχών, κάποιοι άλλοι όμως δεν ήταν το ίδιο τυχεροί.

Ένα ζευγάρι στην Αγγλία, που εργαζόταν στο ίδιο γραφείο, έγινε ο περίγελος των συναδέλφων τους όταν η κοπέλα, γραμματέας στην εταιρεία, στην προσπάθειά της να ανακοινώσει μέσω e-mail την άφιξη του φορτηγού με τα σάντουιτς, προώθησε κατά λάθος ένα άλλο e-mail, στο οποίο αντάλλαζε απόψεις με τον αρραβωνιαστικό της σχετικά με τη μίζερη σεξουαλική τους ζωή. Το λανθασμένο e-mail έλαβαν 89 άτομα που εργάζονταν σε παραρτήματα της εταιρείας σε όλη τη χώρα, μερικοί εκ των οποίων έσπευσαν να το δημοσιεύσουν στο Twitter με το hashtag £sandwichvan. Οι άμοιροι Melanie Anderson και Eric Knisz αναγκάστηκαν να δώσουν την παραίτησή τους από το γραφείο, αφού πρώτα έγιναν ρεζίλι διεθνώς.

Ένας 16χρονος μαθητής από τη Νότια Καρολίνα των ΗΠΑ ξεφτίλισε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την 33χρονη καθηγήτριά του, έχοντας υποκλέψει τον περασμένο μήνα από το ξεχασμένο στην έδρα κινητό της μία γυμνή selfie. Επρόκειτο για μία φωτογραφία που η ίδια ήθελε, όπως δήλωσε αργότερα, να στείλει στον άντρα της ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου. Ο ανήλικος μαθητής κοινοποίησε το «επίμαχο» υλικό όχι μόνο στους συμμαθητές του αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προτού συλληφθεί από τις Αρχές. Η καθηγήτρια, ονόματι Leigh Anne Arthur, αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη θέση της έπειτα από το σκάνδαλο.

Εξίσου επικίνδυνη μπορεί να είναι και μία εκ πρώτης όψεως «αθώα» εφαρμογή που κατεβάζει κανείς στο κινητό του, όπως το AlarmRun. Το συγκεκριμένο application δεν αποτελεί ένα απλό ξυπνητήρι, αλλά ένα ξυπνητήρι που απειλεί εάν δεν σηκωθείτε εγκαίρως από το κρεβάτι, να μετατρέψει το ξύπνημά σας σε εφιάλτη. Στην προκειμένη περίπτωση, κάθε φορά που χτυπά το ξυπνητήρι ο χρήστης πρέπει να συνδεθεί στον λογαριασμό που διατηρεί στο Facebook ή στο Twitter και να σχεδιάσει το μοτίβο που του ζητείται. Εάν δεν το κάνει, η εφαρμογή ξεκινά να στέλνει SMS σε τυχαίες επαφές, να ποστάρει εκ μέρους του χρήστη στα δύο κοινωνικά δίκτυα ή ακόμη χειρότερα να ανεβάζει τυχαίες φωτογραφίες από την γκαλερί του!

Δεν είναι μόνο οι ιδιώτες, όμως, που κινδυνεύουν από τις απροσεξίες τους και από το «λανθασμένο» υλικό που μπορεί να δημοσιευτεί στο διαδίκτυο, μιας και αρκετές είναι οι εταιρείες που την έπαθαν.

Μία από τις πιο γνωστές αποτυχίες εταιρειών, που ονομάστηκε «η μεγαλύτερη αποτυχία των δημοσίων σχέσεων της Αυστραλίας», αφορά στην πασίγνωστη αεροπορική εταιρεία Qantas, η οποία προκήρυξε διαγωνισμό που χρησιμοποιούσε το hashtag #QantasLuxury ως μηχανισμό εισόδου. H Qantas ζήτησε από το κοινό να μοιραστεί τις ιστορίες του για το πώς η ίδια τους είχε περιποιηθεί κατά τις πτήσεις της και, όπως ήταν αναμενόμενο, τα σχόλια των νευριασμένων πελατών δημιούργησαν μία χιονοστιβάδα σαρκασμών για την εταιρεία η οποία, την επόμενη κιόλας ημέρα, καθήλωσε το σύνολο του στόλου της λόγω απεργίας.

10 απαράβατοι κανόνες για να μην «εκτεθείτε» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

1. Ποτέ μη φυλάγετε στο κινητό σας φωτογραφίες ή βίντεο του εαυτού σας που μπορούν να προκαλέσουν και, όταν βρεθούν σε λανθασμένα χέρια, να θέλετε να ανοίξει η γη να σας καταπιεί.

2. Ποτέ μην αφήνεται το κινητό σας τηλέφωνο εκτεθειμένο, ειδικά σε μία τάξη σκανταλιάρικων μαθητών.

3. Πάντα να περιμένετε δύο τουλάχιστον λεπτά πριν να δημοσιεύσετε οτιδήποτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με αυτό τον τρόπο θα έχετε τον χρόνο να σκεφτείτε πριν πατήσετε το send.

4. Μη στέλνεται τόσο συχνά μηνύματα, φωτογραφίες ή βίντεο από το Messenger. Προτιμότερο είναι το Viber (προσοχή μην την πάθετε με τα group) και ακόμη πιο ασφαλέστερο το BBM του Blackberry, αφού η εφαρμογή κρυπτογραφεί αυτόματα τις κινήσεις δεδομένων μεταξύ του server της και των συσκευών.

5. Μην προσπαθείτε να στείλετε οτιδήποτε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης την ώρα που οδηγείτε ή είστε απασχολημένοι με κάτι άλλο. Ειδικά την ώρα που πίνετε.

6. Μην κατεβάζετε άγνωστες εφαρμογές στο smartphone σας. Μπορούν να καταλάβουν τον έλεγχο του κινητού σας και να αποφασίσουν να μοιραστούν δεξιά και αριστερά το υλικό σας χωρίς την άδειά σας.

7. Μην φωτογραφίζετε/κινηματογραφείτε την κάθε στιγμή της ζωής σας και μη δημοσιεύεται/ποστάρετε άσκοπα προσωπικές στιγμές/υπάρχοντά σας.

8. Χρησιμοποιείτε περισσότερα φίλτρα στο Facebook. Μία γρήγορη αναζήτηση στο προφίλ που διατηρεί ο καθένας επιτρέπει σε οποιονδήποτε να ανατρέξει σε παλιά σας βίντεο, φωτογραφίες και σε άλλο υλικό που ίσως να μη θέλετε πια να μοιραστείτε.

9. Ποτέ μην μπλέκετε την προσωπική με την επαγγελματική σας ζωή στο διαδίκτυο. Δημιουργήστε, εάν χρειαστεί, ξεχωριστό λογαριασμό για την κάθε μία.

10. Ποτέ μην κάνετε σχόλια ή δημοσίευση φωτογραφιών/βίντεο που μπορούν να προσβάλουν οποιονδήποτε. Αν το κάνετε, θα έρθει και η δική σας σειρά.

 

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση