ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Virtual Reality: Όταν το μέλλον γίνεται ξαφνικά παρόν

Του Νικόλα Φωτίου - ΠΗΓΗ: ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GEEK

Η νέα τάση του τεχνολογικού κόσμου τρομάζει και θέτει σημαντικά ερωτήματα. Για παράδειγμα, πόση αποβλάκωση αντέχεις;

Η φωτογραφία του ιδρυτή του Facebook Mark Zuckerberg να περιφέρεται άνετος και χαμογελαστός ανάμεσα σε διάφορους αποβλακωμένους που είχαν φορεμένες στο πρόσωπό τους τις μάσκες εικονικής πραγματικότητας (virtual reality), είχε κάνει τον γύρο του διαδικτύου, δίνοντάς μας μία δυνατή γεύση για το πώς πρόκειται να εξελιχθεί το άμεσο μέλλον.

Η εν λόγω φωτογραφία τραβήχτηκε στο World Mobile Congress στη Βαρκελώνη της Ισπανίας και ήταν η αφορμή για να ασχοληθεί ολόκληρος ο πλανήτης με τις περιβόητες μάσκες εικονικής πραγματικότητας. Ο τζίρος των συγκεκριμένων μασκών, αν και βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, αναμένεται να ξεπεράσει μέσα στο 2016 το 1 δισ. δολάρια. Τι είναι, όμως, αυτό που προσφέρουν;

Το μέλλον είναι, καλώς ή κακώς, εδώ
Οι μάσκες εικονικής πραγματικότητας μπορούν να σου προσφέρουν όλα αυτά που δεν μπορείς εσύ να κάνεις ή απλώς βαριέσαι ή φοβάσαι. Για παράδειγμα, θέλεις να κάνεις ελεύθερη πτώση με ελικόπτερο χωρίς καν να σηκωθείς από την ασφάλεια του καναπέ σου; Φορώντας τη μάσκα εικονικής πραγματικότητας μπορείς να κάνεις όλα αυτά που ονειρεύτηκες, εύκολα, γρήγορα και χωρίς να χυθεί ούτε μία σταγόνα ιδρώτα.

Βέβαια, ο δρόμος είναι μακρύς, αφού μόλις πέρυσι έκαναν την εμφάνισή τους στον τεχνολογικό και όχι μόνο κόσμο και τα νέα, ομολογουμένως, δεν είναι τόσο ευχάριστα. Οι συγκεκριμένες μάσκες, οι αξιόπιστες, κοστίζουν πάνω-κάτω €1.000 και αν και η τιμή τους τρομάζει, πολλοί θα είναι αυτοί που θα υποκύψουν στις καταναλωτικές σειρήνες, ιδίως οι gamers, αφού το λανσάρισμά τους δεν έχει προηγούμενο. Ωστόσο, για να λειτουργήσουν σωστά θα πρέπει ο εκάστοτε χρήστης να έχει και τον σωστό υπολογιστή με το σωστό hardware.

Δηλαδή, εάν κάποιος αγοράσει αυτή τη στιγμή την εν λόγω μάσκα θα πρέπει να δώσει επιπλέον τουλάχιστον $1.300 για να αγοράσει τον κατάλληλο υπολογιστή που θα μπορέσει να υποστηρίξει τα παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας. Κι όλα αυτά σε μία εποχή που οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές περνούν την κρίση της τεχνολογικής τους ζωής ενώ, συν τοις άλλοις, το 95% εξ αυτών δεν μπορούν να υποστηρίξουν τη νέα τάξη πραγμάτων, δηλαδή την επέλαση των εν λόγω gadget. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, σε λίγους μήνες θα κατακτήσουν τον πλανήτη και θα δώσουν μία διαφορετική οπτική σε όλα όσα ξέραμε μέχρι σήμερα.

Στη φετινή έκθεση ηλεκτρονικών καταναλωτικών αγαθών του Λας Βέγκας δε, συμμετείχαν περισσότεροι από σαράντα εκθέτες, 77% περισσότεροι δηλαδή σε σχέση με πέρυσι, που παρουσίασαν gadget που συνδέονται αποκλειστικά με την εικονική πραγματικότητα. Στον χορό της εικονικής πραγματικότητας θα βρεις, όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε, τους συνήθεις υπόπτους: τη Samsung με το GEAR VR, την HTC με το Vive VR, το Facebook με τη μάσκα Oculus VR, τη Sony με το PlayStation VR, τη Microsoft με τα HoloLens, δεκάδες άλλες κινεζικές εταιρείες και πάει λέγοντας.

Από τις μάσκες, στις στολές VR
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, σε λίγο καιρό θα δούμε και τις στολές εικονικής πραγματικότητας να κάνουν την εμφάνισή τους, οι οποίες σε συνδυασμό με τις μάσκες θα «απογειώσουν» την αποβλάκωση στα ύψη. Σε μία εποχή που τα smarphones, χωρίς να θέλω να ακουστώ σαν ξεδοντιάρης γέρος, έχουν γίνει προέκταση του χεριού μας, χάνοντας αναμφίβολα πολύτιμες στιγμές από τη σύντομη παραμονή μας στον πλανήτη που ζούμε και αναπνέουμε, οι πιο σημαντικές στιγμές μας θα κοστολογούνται ανάλογα με τα εκάστοτε gadget της εικονικής πραγματικότητας. Είπαμε όμως, ο δρόμος είναι, ευτυχώς, μακρύς.

Οι στολές, που λέτε, πήραν «σάρκα και οστά» χάρη στο Πανεπιστήμιο του Rochester. Η επαναστατική στολή, η οποία αποτελείται από ένα γιλέκο και γάντια, εξοπλισμένα με αισθητήρες, σχεδιάστηκε από τη NullSpace VR, μία start-up επιχείρηση που δημιουργήθηκε από μία ομάδα φοιτητών της Σχολής Μηχανικής και Εφαρμοσμένων Επιστημών. Σύμφωνα με τους ιδίους, η συγκεκριμένη στολή φοριέται εύκολα και γρήγορα πάνω από τα ρούχα του χρήστη.

«Θέλαμε να προσφέρουμε στους χρήστες τη δυνατότητα να αντιλαμβάνονται τον “χώρο” στο εικονικό περιβάλλον, να κινούνται πραγματικά μέσα σε αυτόν και αυτός με τη σειρά του, να γίνεται αντιληπτός ως ένα πραγματικό περιβάλλον γύρω τους» εξήγησε ο ιδρυτής της εταιρείας Lucian Copeland, ο οποίος μάλιστα για την ώρα έχει «παγώσει» τις σπουδές του για να αφιερωθεί στο εν λόγω πρότζεκτ. «Με τη στολή εικονικής πραγματικότητας οι χρήστες μπορούν να απλώσουν το χέρι τους και να νιώσουν έναν εικονικό τοίχο ή να νιώσουν οποιαδήποτε διάδραση έχουν με το εικονικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται.

Έτσι θα μπορούν να απολαύσουν παιχνίδια δράσης ή να επιδοθούν σε κάποιο άθλημα εικονικά. Πρόκειται για μία ολοκληρωμένη εμπειρία, αισθητή σε όλο το σώμα του χρήστη» πρόσθεσε. Χωρίς καμία αμφιβολία, είμαστε η γενιά που βλέπει τα όνειρά της να γίνονται εικονική πραγματικότητα. Ένας νέος κόσμος ξεπροβάλλει μπροστά μας, χωρίς να ξέρει κανείς τη μορφή του η το μέγεθός του. Επί της ουσίας, όμως, η απάντηση στην ερώτηση «μετά τη φρενίτιδα των smartphones, τι;», μόλις απαντήθηκε και είναι τουλάχιστον, αν μη τι άλλο, τρομακτική.

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση