ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο επόμενος γίγαντας της καινοτομίας

Του Μιχάλη Στρούθου

Πρόσφατα έγινε ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα για την εξερεύνηση του διαστήματος. Ένας πύραυλος με το όνομα CRS-8 εκτοξεύτηκε από τη γη, άφησε τα εφόδια για τον διεθνή διαστημικό σταθμό, επέστρεψε στη γη και προσγειώθηκε χωρίς κανένα πρόβλημα σε τηλεκατευθυνόμενο πλοίο.

Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει τα λεγόμενα ενός «τρελού» για επαναχρησιμοποίηση διαστημικών πυραύλων και είναι ένα βήμα πιο κοντά στο όνειρο για διακοπές στο διάστημα. Το συγκεκριμένο κατόρθωμα δεν έγινε από τη NASA ή κάποιο άλλο κρατικό διαστημικό οργανισμό, έγινε από μια ιδιωτική εταιρεία, τη Space Exploration Technologies ή σε συντομία SpaceX. Ο ονειροπόλος πίσω από το επίτευγμα ονομάζεται Elon Musk. Είμαι σίγουρος ότι κάπου θα ακούσατε το όνομά του και πολύ πιθανό για κάποιο άλλο από τα τρελά project του που έρχονται να αμφισβητήσουν τα δεδομένα.

Ο Elon Musk είναι ένας άντρας που πολλοί θεώρησαν «τρελό» και αμφισβητούν μέρα με τη μέρα. Ένας άνθρωπος που κατ’ εμένα είναι ο νέος γίγαντας της καινοτομίας. Γεννήθηκε στη Νότιο Αφρική και μετακόμισε στον Καναδά, μετά τις σπουδές του μετακόμισε στην Αμερική όπου ζει μέχρι σήμερα.

Ξεκίνησε την καριέρα του το 1995, δημιουργώντας μια μικρή εταιρεία μαζί με τον αδελφό του, τη Zip2, την οποία μετά πούλησε στη Hewlett Packard για $307 εκατομμύρια. Όντας ονειροπόλος και θέλοντας να ευκολύνει τον κόσμο, το 1999 συνέχισε με τη δημιουργία του X.com, μιας εταιρείας για τη μεταφορά πληρωμών μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Το 2000 η εταιρεία του συγχωνεύθηκε με την Paypal, στην οποία είχε το ρόλο του διευθύνοντα συμβούλου ως ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας. Η Paypal πωλήθηκε στο eBay το 2002 για $1,5 δισεκατομμύριο.

Το 2001, όμως, βλέπει ότι πλέον το μέλλον στη Γη δεν θα είναι και τόσο γόνιμο και έτσι ξεκινάει το SpaceX, ένα πρόγραμμα για την εξερεύνηση του διαστήματος, που στοχεύει στην πιο οικονομική μετακίνηση από και προς το διάστημα, με απώτερο σκοπό τα ταξίδια στον Άρη. Δεκαπέντε χρόνια μετά, κατάφερε να επαναφέρει πύραυλο πίσω στη Γη σώο και αβλαβή. Τώρα, η ομάδα του ετοιμάζει τον πύραυλο για να τον ξαναστείλει στο διάστημα.

Το 2003 ξεκίνησε ένα άλλο τρελό πρόγραμμα, τη δημιουργία του πρώτου ολοκληρωτικά ηλεκτρικού αυτοκινήτου που θα διατίθεται στη μαζική αγορά. Το όνομα της εταιρείας, Tesla Motors. Πολλοί τον πολέμησαν, αλλά τα αυτοκίνητά του θεωρούνται μέσα στα καλύτερα αθλητικά αυτοκίνητα στον κόσμο, έχοντας επίσης καινοτομίες όπως αυτόματο πιλότο και πολλά πολλά άλλα. Πρόσφατα, ανακοίνωσε το Model 3, ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο με αυτονομία 345 χιλιομέτρων σε κάθε φόρτισμα, το οποίο θα διατίθεται σε αρκετά χαμηλή τιμή, ώστε να είναι προσιτό πλέον στις μάζες.

Τα πιο πάνω και πολλά άλλα παραδείγματα της δουλειάς του μου δείχνουν ότι ασχέτως του πόσο τρελές μπορεί να ακούγονται οι ιδέες του ή πόσο παρουσιάζονται αντίθετες με το κατεστημένο, αυτός τις κάνει πραγματικότητα. Αυτός είναι και ο λόγος που τον θεωρώ έναν, αν όχι και τον μεγαλύτερο, από τους γίγαντες της καινοτομίας. Έχουμε πολλά άλλα να δούμε από αυτόν στα επόμενα χρόνια.

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση

X