ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ρομπότ με... αυτογνωσία

Ένα ακόμη ορόσημο στην εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης έγινε πραγματικότητα στο Πολυτεχνικό Ινστιτούτο Rensselaer στη Νέα Υόρκη, όπου τρία ρομπότ ΝΑΟ παρουσίασαν... σημάδια αυτογνωσίας, περνώντας με επιτυχία μια παραλλαγή ενός τεστ που έχει σχεδιαστεί ειδικά γι’ αυτό τον σκοπό.

Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα των Αμερικανών επιστημόνων προγραμμάτισε τα ανδροειδή ώστε να «πιστέψουν» πως σε δύο από αυτά είχε δώσει ένα «χάπι» που απενεργοποίησε την ομιλία τους, χωρίς ωστόσο να τους αποκαλύψει ποια ήταν τα δύο συγκεκριμένα ρομπότ από την τριάδα που δεν μπορούσαν πια να μιλήσουν.

Οταν τα ρώτησαν ποιο ρομπότ δεν είχε πάρει «χάπι», και τα τρία ήταν έτοιμα να απαντήσουν πως δεν γνωρίζουν. Ωστόσο, το ανδροειδές που μπορούσε ακόμη να μιλήσει, όταν το συνειδητοποίησε ακούγοντας τη φωνή του, άλλαξε απάντηση, δηλώνοντας πως ήταν το μόνο που δεν είχε χάσει την ομιλία του.

Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου υποστηρίζουν πως τους ενδιαφέρουν οι πρακτικές συνέπειες του επιτεύγματος, δηλαδή ο προγραμματισμός μηχανών για εργασίες που απαιτούν πιο εξελιγμένες πνευματικές δεξιότητες.

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση