ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:09
 

Οι τεχνολογίες που θα αλλάξουν τον κόσμο και τη ζωή μας

Η καλύτερη επικοινωνία με τους υπολογιστές θα γίνεται με τη χρήση των κυμάτων του εγκεφάλου

Newsroom Κ, Αθήνα

H ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επιτυχημένη πορεία των ομίλων του κλάδου. Google, Amazon και Facebook δαπανούν δισεκατομμύρια για την προώθηση ερευνών σχετικά με την τεχνολογία, ενώ παράλληλα εξελίσσονται οι μαθηματικές μέθοδοι και μεγιστοποιούνται οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης. Οσο θετική κι αν είναι αυτή η είδηση, δημιουργεί και ανησυχία. Οι τεχνολογικές εξελίξεις θέτουν σε κίνδυνο θέσεις εργασίας. Ωστόσο, ανοίγουν νέα κεφάλαια στην ιατρική με τη δημιουργία εξατομικευμένων σκευασμάτων αλλά και με την παραγωγή νέων, πιο εξελιγμένων έξυπνων κινητών. Τα πέντε πεδία όπου αναμένεται να υπάρξει ταχύτερη εξέλιξη είναι η υγεία, η αναγνώριση ομιλίας, ο ελέγχος του νου, τα ιπτάμενα αυτοκίνητα και οι κβαντικοί υπολογιστές.

1. Υγεία
Τα τελευταία δέκα χρόνια, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές με τη βοήθεια περίπλοκων αλγορίθμων, που συνδέονται με ψηφιακά δίκτυα σχετικά παρόμοια με τους νευρώνες του εγκεφάλου, έχουν μάθει να βλέπουν. Ενα τεχνητό νευρωνικό δίκτυο μπορεί να εκπαιδευθεί και να εντοπίσει επαναλαμβανόμενα χαρακτηριστικά σε εκατομμύρια δεδομένων. Αν, για παράδειγμα, ανέλυε εκατομμύρια φωτογραφίες ποδηλάτων, θα μάθαινε εν τέλει να τα αναγνωρίζει και ως αντικείμενα. Οπότε, μία υπηρεσία όπως η Google Photos μπορεί αυτομάτως να αναγνωρίσει πρόσωπα σε φωτογραφίες που αναρτώνται στο Διαδίκτυο. Αντιστοίχως, οι υπολογιστές θα μπορούν να εντοπίζουν ενδείξεις ασθενειών, «διαβάζοντας» ακτινογραφίες και τομογραφίες, ενώ μέσα από φωτογραφίες της ίριδας ένα τεχνητό νευρωνικό δίκτυο θα διαπιστώνει τα πρόωρα σημάδια τύφλωσης λόγω διαβήτη. Αυτή η τεχνολογία θα αναβαθμίσει το επίπεδο περίθαλψης σε περιοχές όπου οι γιατροί σπανίζουν, ενώ θα μεταμορφώσει δραστικά και την παραγωγή φαρμάκων και τροφίμων.

2. Αναγνώριση φωνής
Τα τεχνητά νευρωνικά δίκτυα δεν περιορίζονται μόνον στην αναγνώριση εικόνων. Μια τέτοια τεχνολογία χρησιμοποιείται στην τελευταία συσκευή Amazon Echo της Amazon, η οποία μπορεί να αναγνωρίσει εντολές από την άλλη πλευρά του δωματίου. Στην περίπτωση του δικτύου βιντεοκλήσεων του Skype, η τεχνολογία τεχνητών νευρωνικών δικτύων μπορεί να κάνει αυτόματη μετάφραση από τη μία γλώσσα στην άλλη. Κατά τον Λιουκ Ζετλμόιερ, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον, «υπάρχει σημαντικότατη εξέλιξη όσον αφορά την ανάπτυξη της τεχνολογίας, η οποία αντιλαμβάνεται τη φυσική διαδικασία της ομιλίας και της γραφής». Η Google και η Μicrosoft, για παράδειγμα, επενδύουν τεράστια ποσά στην ανάπτυξη τεχνολογιών που θα αλλάξουν εκ βάθρων την επικοινωνία μας με τις μηχανές. Η καλιφορνέζικη νεοφυής εταιρεία Replika επινόησε μία υπηρεσία για κινητά τηλέφωνα, η οποία «σου κάνει παρέα και σου μιλάει» όταν κανείς άλλος δεν είναι διαθέσιμος.

3. Ελεγχος του νου
Ορισμένοι επιστήμονες θεωρούν ότι η καλύτερη επικοινωνία με τους υπολογιστές θα γίνεται με τη χρήση των κυμάτων του εγκεφάλου. Αντί να δίνουμε μια εντολή στην εκάστοτε συσκευή, απλώς τη σκεπτόμαστε. Ιδού ένα παράδειγμα: Η Neurable χρησιμοποιεί την τεχνολογία του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος για να δημιουργήσει ένα παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας, που παίζεται με το μυαλό, χρησιμοποιώντας μια ειδική συσκευή. Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ευελπιστεί ότι σε λίγα χρόνια η τεχνολογία θα μας επιτρέπει να πληκτρολογούμε με το μυαλό μας σε ταχύτητα πέντε φορές γρηγορότερη απ’ ό,τι σήμερα. Σε όλα αυτά υπάρχουν όρια, αν και ο Ελον Μασκ, ιδρυτής τηςTesla, προβλέπει ότι με την τοποθέτηση επεξεργαστών στο ανθρώπινο κρανίο θα είναι δυνατή η ανάγνωση της εγκεφαλικής δραστηριότητας.

4. Ιπτάμενα αυτοκίνητα
Αξιοσημείωτη πρόοδος θα υπάρξει και στις μεταφορές. Ο Λάρι Πέιτζ, ιδρυτής της Google και διευθύνων σύμβουλος της μητρικής της, Αlphabet, προωθεί τα σχέδια για το αυτόνομο όχημα, ενώ παράλληλα στηρίζει και τη νεοφυή Kitty Hawk, που δραστηριοποιείται στον τομέα της εναέριας μετακίνησης εντός των πόλεων. Αντίστοιχα σχέδια έχουν και οι Joby Aviation, Uber και Αirbus, οι οποίες θέλουν να κατασκευάσουν ιπτάμενα οχήματα, τα οποία, όπως και τα ελικόπτερα, θα απογειώνονται και θα πετούν πάνω από λεωφόρους γεμάτες αυτοκίνητα.

5. Κβαντικοί υπολογιστές
Χρησιμοποιώντας τις, κατά τα φαινόμενα, «μαγικές» δυνατότητες της κβαντικής φυσικής, οι υπολογιστές του μέλλοντος θα είναι πολύ πιο ισχυροί απ’ ό,τι σήμερα. Αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι ένας κβαντικός υπολογιστής μπορεί να αποκρυπτογραφήσει τον κωδικό που προστατεύει άκρως απόρρητα δεδομένα. Βέβαια, υπάρχει και η εγγενής δυσκολία ότι τουλάχιστον έως σήμερα είναι πολύ δύσκολη η κατασκευή τους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Άνοιξε τον ασκό του Αιόλου η πρόταση Ακιντζί

«Ο κ. His Master`s Voice ξαναμίλησε!»
ΑΚΑ  |  09:12

Αρχιεπίσκοπος: Γιατί δεν πήγα στην κηδεία του Δ. Χριστόφια

«"......κάλεσαν τον Άγιο αδελφό"!!! O ένας βαγαπόντης λέγει τον άλλο βαγαπόντη ΑΓΙΟ! Μα πότε εν ...»
ΑΚΑ  |  18:26

Πρόταση Ακιντζί για δημιουργία κοινής επιτροπής για υδρογονάνθρακες

«Η πρόταση Ακκιντζί δίνει την ευκαιρία στον Αναστασιάδη να δείξει πόσο έξυπνος είναι. Αν είναι! »
ΑΚΑ  |  18:23

Πρόταση Ακιντζί για δημιουργία κοινής επιτροπής για υδρογονάνθρακες

«Μόνο υπό τον όρο να στήσουν επιτροπή που θα αναλάβει την επιστροφή περιουσι`ων προσφύγων.»
Varoshiotis  |  20:48

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση

Tο 78% των χρηστών αναφέρουν προβλήματα στην εμφάνιση φωτογραφίων, το 11% στις αναρτήσεις

Προβλήματα σε Facebook, Instagram και WhatsApp

Ενώ οι εφαρμογές, φαίνεται να λειτουργούν κανονικά, πολλοί χρήστες αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εμφάνιση και «φόρτωση» ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΝΕΑ
X