ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Καλλιτέχνες τιμωρούν προληπτικά ρομπότ για να μην κυνηγά ανθρώπους

Η προληπτική τιμωρία είναι απαραίτητη ώστε να αποφευχθεί μελλοντική απειθαρχία του

ΠΗΓΗ: skai.gr

Την τιμωρία ενός «άτακτου ρομπότ», είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι επισκέπτες του ψηφιακού φεστιβάλ «Futur en Seine» στο Παρίσι.

Στην καλλιτεχνική εγκατάσταση «Τιμωρία» του Γάλλου σχεδιαστή Φιλίπ Βιλάς-Μποάς και του ομοεθνή του αρχιτέκτονα Πολ Κουνταμί, ένα ρομποτικό χέρι γράφει, ξανά και ξανά σε μία κόλλα χαρτί, ότι δεν πρέπει να κυνηγά ανθρώπους αψηφώντας τον πρώτο νόμο της ρομποτικής.

Το χέρι «κάθεται» στο κλασικό ξύλινο θρανίο των σχολείων, γεμίζοντας τις σελίδες ενός μπλοκ με την ίδια φράση: «Δεν πρέπει να κυνηγώ ανθρώπους… δεν πρέπει να κυνηγώ ανθρώπους».

Η προληπτική τιμωρία είναι απαραίτητη ώστε να αποφευχθεί μελλοντική απειθαρχία του, σχολιάζει ο Μποάς, παραπέμποντας το κοινό στα βιβλία επιστημονικής φαντασίας του Ισαάκ Ασίμοφ, που το 1942, διατύπωσε στο διήγημά του «Runaround» τους Τρεις Νόμους της Ρομποτικής, στους οποίους θα πρέπει να υπακούουν όλες οι μονάδες τεχνητής νοημοσύνης στο μέλλον.

Οι νόμοι αυτοί προβλέπουν πως:

1) ένα ρομπότ δε θα κάνει ποτέ κακό σε άνθρωπο, ούτε θα επιτρέπει με την αδράνειά του να βλαφτεί οποιοδήποτε ανθρώπινο ον
2)κάθε ρομπότ θα πρέπει να υπακούει τις διαταγές που του δίνουν οι άνθρωποι, εκτός κι αν αυτές οι διαταγές έρχονται σε αντίθεση με τον πρώτο νόμο και
3) κάθε ρομπότ θα οφείλει να προστατεύει την ύπαρξή του, εφόσον αυτό δεν συγκρούεται με τον πρώτο και τον δεύτερο νόμο

Φυσικά ο Ασίμοφ διατύπωσε τους νόμους αυτούς στην «εύκολη» γλώσσα των αγγλικών, αφήνοντας την «μετάφρασή» σε αλγόριθμους, για του προγραμματιστές του μέλλοντος.

Άλλωστε ο ίδιος (εκτός από δημοφιλής συγγραφέας) ήταν ένας απλός καθηγητής βιοχημείας χωρίς το απαραίτητο υπόβαθρο, σε μία εποχή που η ρομποτική ήταν ακόμη στα σπάργανα (πέθανε το 1992 από νεφρική και καρδιακή ανεπάρκεια λόγω AIDS)

Όμως η τεχνολογία εξελίσσεται πλέον με ταχύτατους ρυθμούς προς το ορόσημο της ρομποτικής αυτονομίας, με τον Μποάς να φοβάται πως η γενιά των ρομπότ, μπορεί να οδηγήσει σε μία δυστοπική ανθρωπομορφοποίηση.

Ο Μποάς, που μαζί με τον Κουνταμί «τιμωρούν» το ρομπότ, ονειρεύεται ένα μέλλον όπου η τεχνητή νοημοσύνη θα απελευθερώσει τους ανθρώπους από την υποχρέωση της σκληρής, πολύωρης εργασίας, δημιουργώντας τη βάση για μία πιο δίκαιη παγκόσμια κοινότητα.

«Αν αυτό δεν επιτευχθεί, τότε θα γίνουμε μάρτυρες ενός επισφαλούς περιθωρίου της κοινωνίας μας».

Το μέλλον που πρέπει να αποφευχθεί

Ο Μποάς μοιράζεται την ανησυχία επιφανών επιστημόνων και επιχειρηματιών για τους πιθανούς κινδύνους μιας λανθασμένης αξιοποίησης της τεχνολογικής προόδου. Στίβεν Χόκινγκ, Έλον Μασκ και Μπιλ Γκέιτς, έχουν επανειλημμένως εκφράσει τους φόβους τους για τις μελλοντικές ανισότητες μιας πλήρως αυτοματοποιημένης κοινωνίας.

Στίβεν Χόκινγκ: Η δαμόκλειος σπάθη των ανισοτήτων

Στο τέλος της περασμένης χρονιάς, ο θεωρητικός φυσικός του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, προειδοποιούσε για πιθανή «εξαφάνιση» των θέσεων εργασίας της μεσαίας τάξης εξαιτίας του αυτοματισμού, που θα οδηγήσει στη διόγκωση των οικονομικών ανισοτήτων σε παγκόσμια κλίμακα.

«Τώρα, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εποχή της ιστορίας μας, το είδος μας πρέπει να λειτουργήσει συνεργατικά» έγραφε ο Χόκινγκ στον Guardian υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αναδιανομή μέρους των σωρευμένου πλούτου στις λιγότερο ανεπτυγμένες κοινωνίες ώστε να δοθεί νέα ώθηση στην ανάπτυξή τους.

Έλον Μασκ: Μισθό ακόμα και σε αυτούς που δεν θα δουλέψουν ποτέ

Αλλά και ο μεγιστάνας CEO της Tesla και της Space-X, Έλον Μασκ, μιλώντας στο Συνέδριο Παγκόσμιας Διακυβέρνησης στο Ντουμπάι τον Φεβρουάριο, προέβλεπε ότι οι δουλειές που θα χαθούν θα είναι τόσες πολλές, που οι κυβερνήσεις θα πρέπει να θεσπίσουν ένα γενικό βασικό εισόδημα, ακόμα και για τους ανέργους και τους ανθρώπους που δεν θα πιάσουν ποτέ δουλειά.

«Νομίζω πως θα είναι απαραίτητο. Θα υπάρχουν όλο και λιγότερες δουλειές που ένα ρομπότ δεν θα μπορεί να κάνει καλύτερα».

Γκέιτς: Φόρος στα ρομπότ

Σε συνέντευξή του στο Quartz, o ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς(και πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη), υποστήριζε ότι η κυβέρνηση της Αμερικής θα πρέπει να φορολογεί εφεξής τις εταιρείες που αντικαθιστούν το ανθρώπινο δυναμικού με συστήματα αυτοματισμού, ώστε να χρηματοδοτείται η επαγγελματική κατάρτιση των εκτοπισμένων, για την απορρόφησή τους σε παρεμφερείς ή και ολότελα διαφορετικούς κλάδους.

Κατά τη διάρκεια της πορείας του, ο Μπιλ Γκέιτς έχει δώσει περισσότερα από 31 δισεκατομμύρια δολάρια σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και ανθρωπιστικές δράσεις και έργα ανάπτυξη στις λιγότερο ευνοημένες περιοχές του πλανήτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Geek: Τελευταία Ενημέρωση