ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νέα ενημέρωση λογισμικού προειδοποιεί για ελαττωματική μπαταρία στα iPhone

Θα επιτρέπει απενεργοποίηση αμφιλεγόμενης ρύθμισης του λογισμικού που επιβραδύνει τη λειτουργία του επεξεργαστή

Kathimerini.gr

Νέα ενημέρωση στο λειτουργικό σύστημά της Apple (iOS) θα ενημερώνει τους ιδιοκτήτες των iPhone για την κατάσταση της μπαταρίας των συσκευών τους και θα προτείνει στον χρήστη της αντικατάστασή της, σε περίπτωση ανίχνευσης προβλήματος.

Επιπλέον, θα του επιτρέπει να απενεργοποιήσει μια αμφιλεγόμενη ρύθμιση του λογισμικού, η οποία επιβραδύνει τη λειτουργία του επεξεργαστή και συνεπώς, ολόκληρης της συσκευής, όταν η μπαταρία αποδυναμώνεται.

Η εταιρεία αναγνώρισε τον Δεκέμβριο πως το λογισμικό της μερικές φορές επιβραδύνει τη λειτουργία των κινητών με αδύναμη μπαταρία. Στη συνέχεια, απολογήθηκε στο κοινό και κατέβασε την τιμή των μπαταριών που προορίζονται για αντικατάσταση από τα 79 δολάρια στα 29, αν ο αγοραστής τους είχε κινητό με χαμηλή απόδοση.

Όσοι ασκούν κριιτική στην εταιρεία λένε πως η Apple απέκρυψε το γεγονός πως αν η μπαταρία του κινητού έχει χρησιμοποιηθεί για πάνω από 500 κύκλους φόρτισης, όχι μόνο εξαντλείται πιο εύκολα, αλλά περιορίζει και την απόδοση της συσκευής. Σύμφωνα με τα ίδια άτομα, η έλλειψη διαφάνειας από την πλευρά της εταιρείας, ώθησε τον κόσμο να αγοράσει καινούργια κινητά, αντί απλώς να αντικαταστήσει την μπαταρία αυτού που ήδη είχε.

«Η μπαταρία φθείρεται», δήλωσε ο Κάιλ Γουίενς, διευθύνων σύμβουλος της iFixit, εταιρείας δημοσίευσης οδηγών επισκευής και πώλησης ανταλλακτικών για iPhone. «Παρίσταναν πως η μπαταρία δεν φθείρεται. Βγάλανε δισεκατομμύρια δολάρια χάρη σε αυτό το ψέμα», πρόσθεσε αιχμηρά.

Η Apple ανέκαθεν απαγόρευε τις εφαρμογές παρακολούθησης της κατάστασης της συσκευής για λόγους ασφάλειας. Ενώ μερικοί προγραμματιστές είχαν καταφέρει να ξεπεράσουν τους περιορισμούς της εταιρείας, όμως εξαιτίας μιας ενημέρωσης που έγινε το 2016, οι εφαρμογές τους σταμάτησαν να δείχνουν μια πολύ σημαντική πληροφορία, τους κύκλους φόρτισης, ή αλλιώς πόσες φορές η μπαταρία έχει εξαντληθεί και επαναφορτιστεί.

Ο Ροτζέριο Χιρούκα της εταιρείας ανάπτυξης εφαρμογών για κινητά, Lirum Labs, δήλωσε πως η εφαρμογή της εταιρείας του έχασε τη δυνατότητα να μετράει κύκλους φόρτισης το 2016, αλλά μπορεί ακόμα να παρέχει πληροφορίες για τη χωρητικότητα φόρτισης, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καθοριστεί αν η μπαταρία έχει φθαρεί. Επίσης, δήλωσε πως η επισκευή σφαλμάτων της εφαρμογής, που αποτελεί διαδικασία ρουτίνας και θα επέτρεπε πιθανώς στην εφαρμογή να αναγνωρίζει πάλι τους κύκλους φόρτισης, απορρίφθηκε από την Apple τον Δεκέμβριο, λίγες μόνο μέρες πριν αναγκαστεί τελικά να αναγνωρίσει το πρόβλημα που παρουσιάζουν οι μπαταρίες της.

Η Apple απέρριψε την εφαρμογή επειδή παρέχει «πιθανώς ανακριβείς διαγνωστικές πληροφορίες που ενδέχεται να αποπροσανατολίσουν ή και να μπερδέψουν τους χρήστες», σύμφωνα με στοιχεία από τη διαδικασία αξιολόγησης εφαρμογής που εντόπισε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Η Apple εξήγησε πως «δεν υπάρχουν υποδομές διαθέσιμες στο κοινό, ικανές να υποστηρίξουν τη διαγνωστική ανάλυση του iOS», σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία.

Η Apple αρνήθηκε να σχολιάσει γιατί η διαδικασία αξιολόγησης της κατάστασης της μπαταρίας είναι διαθέσιμη στους υπολογιστές Mac αλλά όχι στα iPhone, αλλά και να εξηγήσει γιατί απέρριψε την ενημέρωση της εφαρμογής του Χιρούκα. «Είναι εντελώς τρελό να σου λένε την κατάσταση της μπαταρίας στα Mac, αλλά να είναι «μυστικό» στα iPhone, από τη στιγμή που και οι δύο συσκευές είναι της ίδιας εταιρείας», δήλωσε ο Γουίενς.

Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι οι μπαταρίες λιθίου πέφτουν σε απόδοση με τον καιρό. Μέχρι να κυκλοφορήσει η ενημέρωση λογισμικού που ανακοινώθηκε την Τετάρτη, ο μόνος τρόπος ελέγχου της μπαταρίας στα iPhone είναι να πάει ο χρήστης την συσκευή σε κάποιο κατάστημα της Apple ή να τη συνδέσει με έναν υπολογιστή Mac και να «τρέξει» ένα ειδικό λογισμικό.

Εδώ και καιρό ασκείται έντονη κριτικήστην Apple, αλλά και σε άλλες τεχνολογικές εταιρείες, καθώς οι μπαταρίες φτιάχνονται με τέτοιο τρόπο ώστε ο χρήστης να δυσκολεύεται να αποκτήσει πρόσβαση στις λειτουργίες τους, αλλά και να τις αντικαταστήσει αν αυτό κριθεί σκόπιμο. Η Apple από την πλευρά της, ασκεί πιέσεις κατά των νόμων περί «δικαιώματος επισκευής» σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, οι οποίοι νόμοι και θα την υποχρέωναν να πουλήσει ανταλλακτικά της σε ανεξάρτητα καταστήματα επισκευής.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Apple  |  iPhone  |  λογισμικό  |  GEEK  |  Καθημερινή  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Geek: Τελευταία Ενημέρωση

X