ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:09
 

Στις 12 Αυγούστου η κορύφωση των Περσείδων

Το φαινόμενο άρχισε από τις 17 Ιουλίου 2018 και θα διαρκέσει μέχρι και τις 24 Αυγούστου 2018

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Αυτές τις ημέρες παρατηρείται το φαινόμενο της βροχής διαττόντων αστέρων, οι οποίοι οπτικά φαίνεται να προέρχονται από τον αστερισμό του Περσέα και για αυτό φέρουν το όνομα Περσείδες, αναφέρεται σε ανακοίνωση από το αστεροσκοπείο Φροντιστηρίων Φάκα.

Σύμφωνα με τον αστροφυσικό και Πρόεδρο της Αστρονομικής Εταιρείας Κύπρου, Χρύσανθο Φάκα, το φαινόμενο αυτό άρχισε από τις 17 Ιουλίου 2018 και θα διαρκέσει μέχρι και τις 24 Αυγούστου 2018, με καλύτερη ημέρα παρακολούθησης την Κυριακή 12 Αυγούστου 2018, όπου και θα παρατηρηθεί η μεγαλύτερη πυκνότητα πτώσης διαττόντων.

«Το ωραίο αυτό φαινόμενο συμβαίνει, διότι η Γη αυτές τις μέρες διασχίζει την τροχιά του Κομήτη Swift-Tuttle, που είναι γεμάτη από τα υπολείμματα που εγκαταλείπει στην τροχιά του, ενώ περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο. Τα υπολείμματα αυτά ο κομήτης τα εγκαταλείπει κάθε φορά που ευρίσκεται στο περιήλιο του», συνεχίζει.

Με την ευκαιρία αυτή το Αστεροσκοπείο Φροντιστηρίων Φάκα σε συνεργασία και με την Αστρονομική Εταιρεία Κύπρου διοργανώνουν αστρονομική βραδιά στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Αρσενίου στη Κυπερούντα, την Κυριακή 12 Αυγούστου 2018 κατά τις ώρες 9:00μ.μ. – 11:30μ.μ.

Οι φίλοι του ουρανού φέτος θα έχουν την ευκαιρία, παράλληλα με την βροχή των διαττόντων αστέρων, να παρακολουθήσουν και τους πλανήτες Δία, Κρόνο, Αφροδίτη και τον Άρη που βρίσκεται πλησίον της Γης αυτήν την περίοδο καθώς και διάφορους άλλους αστερισμούς δια τηλεσκοπίων, αναφέρεται στην ανακοίνωση όπου σημειώνεται ότι όσοι έχουν τηλεσκόπια μπορούν να τα φέρουν μαζί τους ώστε να βοηθηθεί το κοινό στην αστροπαρατήρηση.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό και είναι μια ευκαιρία για να απολαύσουμε το καλοκαιρινό αστρονομικό φαινόμενο μιας και ο ουρανός θα είναι ιδανικός αφού θα απουσιάζει η Σελήνη και αυτό ευνοεί μέγιστα την παρατήρηση των πεφταστεριών, προστίθεται.

Οπως αναφέρεται, η εκδήλωση τελεί υπό την Υψηλή Προστασία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.

Ανακοινώνει επίσης ότι το Σάββατο 11 Αυγούστου θα συμβεί μερική έκλειψη Ηλίου, η οποία όμως δεν θα είναι ορατή από την Κύπρο. Η έκλειψη θα αρχίσει στις 11:02π.μ. και θα λήξει στις 14:31μ.μ..

Θα είναι ορατή σε μια περιοχή που εκτείνεται από το Βόρειο μέρος της Βόρειας Αμερικής, περιλαμβάνοντας τον Βόρειο Πόλο και σχεδόν ολόκληρη την Ασιατική Ήπειρο. Η έκλειψη θα είναι επίσης ορατή από την Γροιλανδία, την Ισλανδία και την Βόρεια Ευρώπη.

Εξάλλου, στο φαινόμενο των Περσείδων αναφέρεται και το 1010Asteroskopeion και σημειώνει ότι φέτος αναμένεται να είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, λόγω του ότι συμπίπτει με την Νέα Σελήνη (11/8).

«Οι διάττοντες αποτελούν απομεινάρια του κομήτη 109/P Swift-Tuttle, μέσα από την πορεία του οποίου διέρχεται η Γη αυτές τις μέρες. Με την είσοδο τους στην ατμόσφαιρα της Γης αναφλέγονται σε ύψος μεταξύ 70 με 100 χλμ. Λόγω της μεγάλης ταχύτητας και της ανάφλεξης ως αποτέλεσμα της τριβής με τον αέρα, δημιουργούν τα γνώριμα “πεφταστέρια”» αναφέρεται.

Προστίθεται ότι οι καλύτερες ώρες για παρατήρηση του φαινομένου είναι μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 11 προς Κυριακή 12/8 και μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής 12 προς Δευτέρα 13/8.

Το ακτινοβόλο σημείο (το σημείο από το οποίο φαίνεται ότι ξεκινούν οι διάττοντες) είναι στον αστερισμό του Περσέα, ο οποίος θα βρίσκεται χαμηλά στα βορειοανατολικά. Για την επιτυχή παρατήρηση δεν είναι απαραίτητο να κοιτάζουμε προς εκείνη την κατεύθυνση εφόσον οι διάττοντες διασχίζουν τον ουρανό διαγράφοντας μεγάλες πορείες που ξεκινούν από βορειοανατολικά και καταλήγουν νοτιοδυτικά, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Στην αντεπίθεση οι γιατροί του δημοσίου

«Προς κυρία Έλενα Νεοκλέους: μην εκπλήττεστε για την αρνητική στάση του Κούμα. Ο άνθρωπος κάνει ...»
ΑΚΑ  |  09:23

Επιστολή Συνδέσμου Τραπεζών προς Πρόεδρο Βουλής για εκποιήσεις

«Mιλούμε για μια ομάδα 56 άχρηστων ατόμων! »
ΑΚΑ  |  09:18

Αδιάλλακτη η Τουρκία παρά τον αποκλεισμό από τα F-35

«Η γελεία αυτή ιστορία έδωσε την ευκαιρία στον κόσμο να επιβεβαιώσει ότι ο άνθρωπος που ηγείται των ΗΠΑ ...»
ΑΚΑ  |  09:17

Επιστολή Συνδέσμου Τραπεζών προς Πρόεδρο Βουλής για εκποιήσεις

«Από τους αμπάλατους λαϊκιστές της βουλής άρχισαν τα δεινά όταν αρνήθηκαν την φορολογία 15% επί των καταθέσεων ...»
Αρμαγεδών  |  19:30

Geek: Τελευταία Ενημέρωση

Περισσότερες από χίλιες ηχογραφήσεις βρέθηκαν στην κατοχή του βελγικού ειδησεογραφικού δικτύου VRT NWS

H Google κρυφακούει

Οι άνθρωποι της Google μπορούν να ηχογραφούν και να ακούν ιδιωτικές συζητήσεις μέσω των «έξυπνων» ηχείων Google Home
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  GEEK
Tο 78% των χρηστών αναφέρουν προβλήματα στην εμφάνιση φωτογραφίων, το 11% στις αναρτήσεις

Προβλήματα σε Facebook, Instagram και WhatsApp

Ενώ οι εφαρμογές, φαίνεται να λειτουργούν κανονικά, πολλοί χρήστες αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εμφάνιση και «φόρτωση» ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΝΕΑ
X