ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γλυκό και κολλώδες κοτόπουλο με σάλτσα ΒΒQ

Αλμυρό και γλυκό, ξινό και πικάντικο, το κοτόπουλο αυτό έχει τραγανή πέτσα και ζουμερό ψαχνό

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Υλικά

4 μπούτια κοτόπουλου
Για την επάλειψη

2 κουτ. γλυκού μαραθόσπορος (σε μπαχαράδικα)
1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη μαύρη
1 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σπόρους (σε μπαχαράδικα)
1 κουτ. γλυκού μείγμα
5 μπαχαρικών (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και μπαχαράδικα)
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. γλυκού κόκκοι μαύρου πιπεριού

Για τη σάλτσα BBQ

200 γρ. ζάχαρη μαύρη
150 ml χυμός ντομάτας
200 ml χυμός μήλου
100 ml μπράντι
60 ml σάλτσα σόγιας
60 ml ρυζόξιδο ή μηλόξιδο
1 κουτ. σούπας μουστάρδα πικάντικη
χυμός και ξύσμα από 2 πορτοκάλια
5-6 σταγόνες ταμπάσκο
αλάτι
φέτες από 1 λεμόνι, για το σερβίρισμα
1 πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Μερίδες: 4      Προετοιμασία: 20'

Χρόνος: 1 ώρα+20΄      Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριας Δυσκολίας


Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C. Σε ένα μούλτι αλέθουμε όλα τα υλικά για την επάλειψη του κοτόπουλου. Αλείφουμε καλά το κοτόπουλο με το μείγμα. Φροντίζουμε να το τρίψουμε καλά (να του κάνουμε «μασάζ»). Ψήνουμε τα μπούτια για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να γίνουν. Για να φτιάξουμε τη σάλτσα, βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα, ανακατεύουμε και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά. Σιγοβράζουμε τη σάλτσα για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να δέσει και να αρχίσει να κολλάει. Απομακρύνουμε τη σάλτσα από τη φωτιά. Χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 110° C.

Βουτάμε τα μπούτια στη σάλτσα, λαδώνουμε –προσεκτικά για να μην καούμε– τη σχάρα του φούρνου και κάτω από τη σχάρα βάζουμε ένα μεγάλο ταψί, ώστε να μαζεύονται τα υγρά. Βάζουμε τα μπούτια πάνω στη σχάρα και ψήνουμε για 10 λεπτά. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για ακόμα μία φορά (δηλαδή ξαναβουτάμε στη σάλτσα και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά). Σερβίρουμε με φέτες λεμονιού, τσίλι και ρύζι λευκό.

Συνταγές: Τελευταία Ενημέρωση