ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κόκκινες φακές με ρέγγα

Ο άνηθος και ο μάραθος δίνουν ξεχωριστή γεύση στο πιάτο σας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Μερίδες: 4 Προετοιμασία: 10' Χρόνος: 15' Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριας Δυσκολίας

Υλικά

500 γρ. κόκκινες φακές
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 ρέγγα καπνιστή*, ολόκληρη ή φιλεταρισμένη (αν δεν σας αρέσει, μπορείτε να βάλετε πέστροφα καπνιστή)
1/2 ματσάκι άνηθος ή μάραθος
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια για 2 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τις φακές, ανακατεύουμε, ρίχνουμε 5 φλιτζάνια ζεστό νερό και σιγοβράζουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 15 - 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι φακές και να πήξει ελαφρώς η σούπα. Ρίχνουμε λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Οση ώρα βράζουν οι φακές, καθαρίζουμε τη ρέγγα (αν πάρουμε ολόκληρη) από το δέρμα της, το κεφάλι και τα κόκαλα και την κόβουμε σε κομματάκια. Ψιλοκόβουμε και τον άνηθο ή το μάραθο μαζί με τα τρυφερά κοτσάνια του. Οταν οι φακές είναι έτοιμες, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τη ρέγγα και τον άνηθο ή το μάραθο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως.

*Το ξερατε; Παλιότερα, κάπνιζαν τη ρέγγα ανάβοντας φωτιά σε εφημερίδες μέσα στο νεροχύτη ή πότιζαν ένα μικρό κομμάτι βαμβάκι με οινόπνευμα, του άναβαν φωτιά και με προσοχή την έψηναν στη φλόγα. Με αυτόν τον τρόπο, η πέτσα της ρέγγας «σκάει», συστέλλεται και ξεφλουδίζεται πιο εύκολα, ενώ αποκτά ευχάριστη καπνιστή γεύση. Εσείς μπορείτε να τη βάλετε για λίγο στο γκριλ. Στο σούπερ μάρκετ, ωστόσο, κυκλοφορούν και καθαρισμένες, σε συσκευασία σε κενό αέρος. Αν θέλετε να την ξαλμυρίσετε, τη βυθίζετε για 1 ώρα σε παγωμένο γάλα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Συνταγές: Τελευταία Ενημέρωση

X