ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Για πάντα νέα με σωστή διατροφή

Η έλλειψη συγκεκριμένων διατροφικών συστατικών οδηγεί στην ανάπτυξη δερματικών βλαβών

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Από τις κυριότερες αλλαγές που συμβαίνουν με το πέρασμα του χρόνου αφορούν στη σύσταση, την ποιότητα, την υφή και την εμφάνιση του δέρματος μας.

Έχει αποδειχθεί, ότι η έλλειψη συγκεκριμένων διατροφικών συστατικών οδηγεί στην ανάπτυξη δερματικών βλαβών, και από την άλλη, ότι η συμπληρωματική χορήγηση βιταμινών, λιπαρών οξέων ή μετάλλων, οδηγεί στην βελτίωση των δερματικών αυτών καταστάσεων.
Η έγνοια που έχουμε για μια όμορφη εμφάνιση επικεντρώνεται κυρίως στην εμφάνιση του δέρματός μας – το πιο εμφανές σημάδι για το πέρασμα του χρόνου. Πολύ συχνά ακούμε τη φράση «αυτή έχει πολύ καλή ποιότητα δέρματος, μάλλον θα την κληρονόμησε από τους γονείς». Ο ρόλος της γονιδιακής μας σύστασης στην εμφάνιση του δέρματος έιναι αποδεκτός εδώ και δεκαετίες.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση του δέρματος;
Εξωγενείς παράγοντες:
1. Η υπεριώδης ακτινοβολία (UVR)- που λαμβάνουμε με την πολύωρη έκθεση στο ηλιακό φως και οδηγεί στην ‘φωτογήρανση’.
2. οι ελεύθερεςρίζεςοξυγόνου.
3. οι αλλεργιογόνεςχημικέςενώσεις.
4. οι τοξικοί παράγοντες.

Ενδογενείς παράγοντες:
1. Ο πιο σημαντικός είναι η κληρονομικότητα.
2. Οιορμόνες.
3. Η κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος.
4. ηψυχολογική μας διάθεση.

Τι προσφέρει η διατροφή στο δέρμα μας;
1. Ενίσχυση της δομής του Ορισμένα θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη C και η ρετινόλη (βιταμίνη Α) ενισχύουν τη δομή της επιδερμίδας. Ειδικότερα, η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για τη σύνθεση του κολλαγόνου.
2. Αντιοξειδωτική δράση – φωτοπροστασία Θρεπτικά συστατικά που προσφέρουν αντιοξειδωτική δράση και φωτοπροστασία είναι τα καροτενοείδη (κυρίως το β-καροτένιο), το λυκοπένιο, η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε και τα φλαβονοειδή.
3. Αντιφλεγμονώδη δράση – ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (τα ω-3 περισσότερο από τα ω-6), ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, ευνοώντας έτσι την καλή υγεία του δέρματος κατά τη γήρανση ή σε φλεγμονώδεις νόσους (έκζεμα, ατοπική δερματίτιδα, ψωρίαση).
4. Ενυδάτωση

Τροφές που πρέπει να αποφεύγονται, αφού είναι «εχθρικές» προς το δέρμα είναι:
1. οι πλούσιες σε κορεσμένα λίπη, όπως το μπέικον, τα πατατάκια, τα αρτοσκευάσματα, τα ολόπαχα γαλακτοκομικά.
2. η υπερπρόσληψη ζάχαρης, συμβάλλει στη δυσλειτουργία του φυσικού κολλαγόνου του δέρματος, προκαλώντας ανελαστική υφή και διαταραχές στο φυσικό χρώμα του δέρματος.
3. η υπερκατανάλωση καφέ (όχι > 2 φλιτζάνια/ ημέρα).
4. το κόκκινο κρέας (όχι > 2 φορές/ εβδομάδα).
5. η υπερκατανάλωση αλκοόλ.
6. Αποφύγετε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως είναι τα μπισκότα, τα χημικά πρόσθετα στις τροφές και προτιμήστε τρόφιμα ολικής άλεσης.

Πηγή: must cy

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Γυναίκα: Τελευταία Ενημέρωση