ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το εγχειρίδιο της χειμερινής διατροφής

Η σωστή διατροφή συμβάλλει στην αποτελεσματική καταπολέμηση κρυολογημάτων

Kathimerini.gr

Πολλές φορές νιώθω έντονο αίσθημα εξάντλησης ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, μήπως φταίει η διατροφή μου;

Είναι απαραίτητο, να αντιληφθούμε τις άμεσες επιδράσεις της διατροφής στην υγεία µας. Έρευνες δείχνουν πλέον ότι η σωστή διατροφή μπορεί να μας βοηθήσει να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ώστε το σώμα μας να καταπολεμά αποτελεσματικότερα τα κρυολογήματα. Κάθε εποχή παράγονται τρόφιμα που μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάλογες απαιτήσεις. Και αφού το καλοκαίρι παράγονται φρούτα πλούσια σε νερό για την αποφυγή της αφυδάτωσης έτσι και το χειμώνα υπάρχουν τρόφιμα που ενισχύουν την αντιμετώπιση των χειμερινών προβλημάτων. Υπάρχει κάποιο κοκτέιλ υγείας που μπορεί να μας βοηθήσει: Αρκετά φρούτα και λαχανικά καθημερινά, τακτική κατανάλωση ψαριού και ελαιολάδου, αρκετό νερό και φυσικούς χυµούς, ασκηση τουλάχιστον 3 φορές/ εβδομάδα, επαρκής ξεκούραση 7-9 ώρες καθημερινώς

Συχνά ακούω για τα αντιοξειδωτικά συστατικά, που μπορούν να βοηθήσουν;

Μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, που παρέχει επαρκείς ποσότητες των αντιοξειδωτικών βιταµινών Α, C και Ε, θα µπορούσε να είναι η καλύτερη ασπίδα προστασίας απέναντι στις ιώσεις. Η βιταμίνη Α ανευρίσκεται κυρίως στα γαλακτοκομικά, στον τόνο, στο μουρουνέλαιο. Οι κύριες πηγές πρόσληψης της βιταμίνης C είναι τα εσπεριδοειδή και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ενώ για τη βιταμίνη Ε πηγές αποτελούν κυρίως το ελαιόλαδο και καλές πηγές, τα θαλασσινά και τα σπαράγγια.

Είναι πάντα απαραίτητη η πρόσληψη τσαγιού το χειμώνα;
Από τα θεραπευτικά φυτά, η Echinacea ξεχωρίζει για τις ευεργετικές της ιδιότητες. Διαθέτει αντιβακτηριακές, ανοσοενισχυτικές, αντϊικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις. Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις αμυγδαλίτιδας και ρινοφαρυγγικών καταρροών. Ο Ευκάλυπτος εκδηλώνει αντιβακτηριακή και αντιφλεγμονώδη δράση και έχει χρησιμοποιηθεί ως αντισηπτικό, αντιπυρετικό και αποχρεμπτικό. Το θυμάρι έχει επίσης χρησιμοποιηθεί σε αναπνευστικές και πεπτικές λοιμώξεις, ως καταπραϋντικό σε ερεθισμένο λαιμό, με πολύ καλά αποτελέσματα.

Γυναίκα: Τελευταία Ενημέρωση