ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Διατροφικοί θησαυροί οι πιπεριές

Χρήσιμες συμβουλές για να καταφέρετε να επιλέξετε και να χρησιμοποιήσετε τις πιπεριές χωρίς φόβο

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Οι πιπεριές στη μαγειρική Καυτερές, γλυκιές, πράσινες, κόκκινες, κίτρινες, ωμές ή μαγειρεμένες προσφέρουν γεύση και χρώμα σε πολλά άλλα πιάτα. Δεν είναι όλες οι πιπεριές καυτερές ώστε να μας «καίνε» κάθε φορά που τις τρώμε. Εξάλλου, δεν είναι η ποσότητα της πιπεριάς που ευθύνεται για την έντονη αψάδα αλλά το είδος της πιπεριάς. Συναντούμε λοιπόν τις πιπεριές σε διάφορες ποικιλίες αλλά και σε διάφορες μορφές όπως πάστες, σκόνη, υγρή μορφή καθώς και σε λάδια. Ακολουθεί ένας χρήσιμος οδηγός που θα σας βοηθήσει να τις επιλέξετε και να τις χρησιμοποιήσετε, χωρίς φόβο αλλά με πάθος!

Εξαιρετική πηγή βιταμινών

Οι πιπεριές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικές ουσίες και παρόλο που τις χρησιμοποιούμε σε μικρές ποσότητες ακόμα και αυτές είναι αρκετές για να ενισχύσουν τον οργανισμό μας. Οι φρέσκιες κόκκινες και πράσινες καυτές πιπεριές είναι πλούσιες σε βιταμίνη C. Οι φρέσκιες κόκκινες πιπεριές είναι πλούσιες σε βιταμίνη Α, κάλιο, χαλκό και βιταμίνη Β6. Επίσης, οι πιπεριές βοηθούν στην απώλεια βάρους αφού έχουν την ικανότητα να μειώνουν την όρεξη. Αυτό το οφείλουν σε ένα ενεργό συστατικό τους. Πρόκειται για την καψαϊκίνη στην οποία οφείλεται η καυτερή τους γεύση. Η καψαϊκίνη βοηθάει τον κορεσμό, μειώνοντας την όρεξη. Πέραν όμως από τη διατροφική αξία οι πιπεριές προσθέτουν μια γευστική «πινελιά» στα πιάτα μας κάνοντας τα πιο νόστιμα έτσι που το αλάτι να μην είναι απαραίτητο σε μεγάλες ποσότητες. Αυτό βοηθάει όσους έχουν, για παράδειγμα, υψηλή πίεση. Μπορούν να μειώσουν την ποσότητα του αλατιού αξιοποιώντας τις πιπεριές που θα δώσουν γεύση στο φαγητό τους.

Μειώστε την αίσθηση του καψίματος

Οι μικρές καυτές πιπεριές χάνουν την έντονη αψάδα τους όταν αφαιρέσετε τα σπόρια τους. Προσέξτε όμως. Όταν καθαρίζετε καυτερές πιπεριές, φοράτε γάντια και αποφεύγετε την επαφή με τα μάτια ή άλλα ευαίσθητα σημεία του δέρματός σας. Aν αγγίξετε τους σπόρους και τη σάρκα τους χωρίς γάντια, τρίψτε τα χέρια σας με λίγο αλάτι και έπειτα ξεπλύνετέ τα πολύ καλά. Αν κατά λάθος προσθέσατε πολύ πιπέρι στο φαγητό, μειώστε την ένταση προσθέτοντας λίγο χυμό λεμονιού και ζάχαρη. Αν κάποιο πιάτο είναι πολύ καυτερό, σερβίρετέ το με γιαούρτι το όποιο «σβήνει τη φωτιά». Ακόμα και το τυρί, με το είδος της πρωτεΐνης που περιέχει μειώνει την άισθηση του καψίματος. Το ίδιο αποτέλεσμα θα έχετε αν συνοδέψετε το φαγητό σας με γιαούρτι.

Πώς αγοράζουμε πιπεριές

Οι καυτές πιπεριές όσο πιο μικρές είναι τόσο πιο καυτερές. Κόκκινες ή πράσινες; Οι κόκκινες καυτές πιπεριές είναι βασικά οι ώριμες πράσινες πιπεριές. Είναι συνήθως πιο γλυκιές και πιο καυτερές από τις πράσινες. Διαλέξτε πιπεριές με έντονο γυαλιστερό χρώμα, να μην είναι μαλακές και να μην έχουν τρύπες και χτυπήματα. Διατηρούνται στο ψυγείο μέχρι και δυο εβδομάδες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Γυναίκα: Τελευταία Ενημέρωση