ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο μόδιστρος που σχεδίασε το μέλλον

Το 1964 ο Αντρέ Κουρέζ παρουσίασε το μποτάκι go-go και την επόμενη χρονιά τη μίνι φούστα

Kathimerini.gr

ΕΛΙΣ ΚΙΣ

Λίγοι είναι οι σχεδιαστές μόδας που ορίζουν την εποχή τους. Ο Αντρέ Κουρέζ ήταν ένας από αυτούς. Το στίγμα του Γάλλου δημιουργού, που πέθανε στις 7 Ιανουαρίου στο Παρίσι στα 92 του χρόνια, παραμένει γνώριμο: μοντερνισμός και φουτουρισμός, σ' ένα ενδυματολογικό πλαίσιο, το οποίο στις αρχές της δεκαετίας του ’60 αποτέλεσε μία στυλιστική επανάσταση σε μία κοινωνία που βρισκόταν ήδη σε εγρήγορση.

Καθαρές, γεωμετρικές γραμμές, ρούχα κομμένα σε γραμμή Α, κλασικά υφάσματα μπλεγμένα με πρωτοποριακές υφές όπως το βινύλιο και το πλαστικό, το στυλ Courreges παραπέμπει σε μία αίσθηση αντι-κομφορμισμού και τη γυναικεία επιθυμία για ελευθερία κινήσεων.

Το 1964 ο Κουρέζ παρουσιάζει το μποτάκι go-go, που ανεβαίνει μέχρι τη μέση της γάμπας, ενώ την επόμενη χρονιά λανσάρει τη μίνι φούστα, η οποία γρήγορα υιοθετείται από Γαλλίδες σταρ όπως η Μπε-Μπε, η Κατρίν Ντενέβ και η Φρανσουάζ Αρντί. Το τολμηρό ενδυματολογικό εύρημα οδηγεί σε άλλον έναν γαλλοβρετανικό «πόλεμο», καθώς την «πατέντα» του μίνι διεκδικεί την ίδια εποχή και η Βρετανίδα σχεδιάστρια Mary Quant.

Το στυλ του διχάζει, όμως, και τον «μικρόκοσμο» της παριζιάνικης μόδας: η Κοκό Σανέλ είναι αντίθετη με την προβολή του γονάτου, για λόγους καθαρά αισθητικούς, ενώ ο νεότερός της Ιβ Σεν Λοράν σημειώνει ότι ο Κουρέζ του δίνει την ευκαιρία να «δει» πέρα από την κλασική έννοια της κομψότητας.

Γεννημένος στο Πο της Ακουιτανίας το 1923, ο Αντρέ Κουρέζ σπούδασε πολιτικός μηχανικός πριν γίνει βοηθός του Ισπανού «αρχιτέκτονα» της μόδας, Κριστόμπαλ Μπαλενσιάγκα. Το 1961 ανοίγει τον δικό του οίκο με βοηθό τη μετέπειτα σύζυγο και στενότερή του συνεργάτιδα, Κοκλίν.

Συλλογές ρούχων, αξεσουάρ και αρωμάτων οδηγούν το ζεύγος Κουρέζ στο τιμόνι μιας «μίνι» αυτοκρατορίας. Οι δεκαετίες του ’80 και του ’90, όμως, σημαδεύονται από μία σειρά αγοραπωλήσεων του οίκου, ενώ κάνει και την εμφάνισή του το Πάρκινσον που θα ταλαιπωρήσει τον σχεδιαστή για 30 χρόνια.

Η κληρονομιά του Κουρέζ μεταφράζεται σήμερα στην πασαρέλα, μέσα από τη φρέσκια οπτική των νέων σχεδιαστών του οίκου, Σεμπαστιάν Μεγέρ και Αρνό Βαγιάν, 25 και 26 ετών αντιστοίχως.

Μόδα: Τελευταία Ενημέρωση