ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βασιλικός, όνομα και πράγμα

Ο βασιλιάς των αρωματικών βοτάνων δεν είναι τυχαία πρώτος στην καρδιά μας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο ''βασιλιάς'' των αρωματικών βοτάνων δεν είναι τυχαία πρώτος στην καρδιά μας. Με πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες, υπάρχουν ήδη πολλοί λόγοι για να τον αγαπήσετε. Συστατικό κυρίως της μεσογειακής, της ινδονησιακής και της βιετναμέζικης κουζίνας, από τα αρχαία χρόνια χρησιμοποιούνταν και σε διάφορες εξαγνιστικές τελετουργίες.

H επιστημονική του ονομασία είναι Ocimum Basilicum, «ώκιμον το βασιλικόν» στα ελληνικά και προέρχεται από τη λέξη «βασιλεύς». Η ονομασία «βασιλικός» του αποδόθηκε καθώς, σύμφωνα με θρύλο, φύτρωσε στο σημείο όπου ο Μέγας Κωνσταντίνος και η μητέρα του Αγία Ελένη ανακάλυψαν τον Τίμιο Σταυρό. Γι' αυτό τον λόγο ως και σήμερα οι ιερείς της Ορθόδοξης Εκκλησίας τον χρησιμοποιούν για αγιασμό. Μια άλλη απόδοση της ονομασίας του οφείλεται στο ότι, όταν ο Μέγας Αλέξανδρος γύρισε από την εκστρατεία του στις Ινδίες, μεταξύ των άλλων, έφερε και το φυτό του βασιλέως.

Ας δούμε όμως μερικά από τα οφέλη και τις ιδιότητές του:

- Ο βασιλικός είναι φυτό με αντισηπτικές και αποχρεμπτικές ιδιότητες και θεωρείται εξαιρετικό εφιδρωτικό.
- Οι θεραπευτικές ιδιότητες του βασιλικού βρίσκονται κυρίως στο αιθέριο έλαιό του, το οποίο είναι πολύ καλό αντισπασμωδικό. Το «τσάι» από βασιλικό είναι ιδιαιτέρως χωνευτικό, διουρητικό και τονωτικό, καταπραΰνει το έντερο και τις νευρικές ημικρανίες.
- Ο βασιλικός σε σκόνη (ρουφώντας τον απ’ τη μύτη) καταπολεμά το κρυολόγημα και τον πονοκέφαλο.
Μέσα σε κρασί, τονώνει τον οργανισμό και είναι εξαιρετικά χωνευτικός.
- Επίσης, διευκολύνει την παραγωγή γάλακτος σε μητέρες που θηλάζουν.
- Το εκχύλισμα βασιλικού είναι ευεργετικό κατά της στοματίτιδας, του επιχείλιου έρπητα και της ναυτίας (και της ναυτίας της εγκυμοσύνης).
- Για τη δυσάρεστη αναπνοή κάντε γαργάρες με έγχυμα βασιλικού ή, αν έχετε φάει σκόρδο, μασήστε δύο κλωνάρια.
- Η κατανάλωση φύλλων βασιλικού με λάδι, σαν σαλάτα, καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα.
- Χρησιμοποιείται ευρέως στη φαρμακοβιομηχανία και στην αρωματοθεραπεία.
- Είναι ένα από τα καλύτερα εντομοαπωθητικά και, επιπλέον, από τα φυτά που έχουν υπέροχο άρωμα. Μια γλάστρα με βασιλικό θα κρατήσει μακριά – και, πάνω απ’ όλα, με οικολογικό τρόπο – μύγες, κουνούπια και άλλα ενοχλητικά έντομα.
- Ακόμα, μπορείτε να προστατέψετε τα ρούχα σας από το σκώρο, τοποθετώντας στις ντουλάπες σακουλάκια με μίγμα από βασιλικό, φασκόμηλο, λεβάντα και δεντρολίβανο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Ομορφιά: Τελευταία Ενημέρωση

Το λάδι της Herbar, ενός brand με βάση το Βερολίνο, αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη ζήτηση των καταναλωτών για φυσικά και ...
must.com.cy
 |  ΟΜΟΡΦΙΑ
X