ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διατροφικές συμβουλές για ένα υγιή χειμώνα

Με τη σωστή διατροφή η γρίπη και τα συπτώματα της μπορούν να προληφθούν και να αποφευχθούν

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο χειμώνας αποτελεί την πιο κρίσιμη περίοδο όσον αφορά τις επιδημίες ιώσεων, με τα κρούσματα να αυξάνονται, στατιστικά, ιδιαίτερα το μήνα Φεβρουάριο. Παρόλα αυτά ο πονόλαιμος, ο βήχας, το φτέρνισμα και η καταρροή μπορούν να προληφθούν και να αποφευχθούν. Έρευνες δείχνουν πλέον ότι η σωστή διατροφή μπορεί να μας βοηθήσει να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ώστε το σώμα μας να καταπολεμά αποτελεσματικότερα τα κρυολογήματα.

Κάθε εποχή παράγονται τρόφιμα που μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάλογες απαιτήσεις. Και αφού το καλοκαίρι παράγονται φρούτα πλούσια σε νερό για την αποφυγή της αφυδάτωσης, έτσι και το χειμώνα υπάρχουν τρόφιμα που ενισχύουν την αντιμετώπιση των χειμερινών προβλημάτων. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να αντιληφθούμε τις άμεσες επιδράσεις της διατροφής στην υγεία µας.Η κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος με ειδίκευση στη νοσογόνο παχυσαρκία μας αποκαλύπτει τα τρόφιμα του χειμώνα, που θα θωρακίσουν τον οργανισμό μας!

Αντιοξειδωτικά συστατικά
Τα συστατικά αυτά έχουν καθοριστεί ως ευεργετικά για τον άνθρωπο όσον αφορά κυρίως στην πρόληψη ασθενειών και στη βελτίωση της φυσιολογικής απόδοσης του οργανισμού.

Μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, που παρέχει επαρκείς ποσότητες κυρίως των βιταµινών Α, C και Ε, θα µπορούσε να είναι η καλύτερη ασπίδα προστασίας απέναντι στις ιώσεις, θωρακίζοντας το αµυντικό µας σύστηµα. Η βιταμίνη Α ανευρίσκεται κυρίως στα γαλακτοκομικά, στον τόνο, στις σαρδέλες, στο μουρουνέλαιο και το συκώτι.

Οι κύριες φυτικές πηγές πρόσληψης της βιταμίνης C είναι τα εσπεριδοειδή και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ενώ για τη βιταμίνη Ε πλούσιες πηγές αποτελούν το σογιέλαιο, το καλαμποκέλαιο και το ελαιόλαδο και καλές πηγές, τα θαλασσινά και τα σπαράγγια.

Πολυφαινόλες

Την τελευταία δεκαετία γίνονται διάφορες συζητήσεις και πολλές κλινικές μελέτες για ακόμα μια κατηγορία αντιοξειδωτικών συστατικών, τις πολυφαινόλες. Οι πολυφαινόλες βρίσκονται σε αφθονία σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια, ξηροί καρποί κλπ.)και ποτά (κρασί, μπύρα, τσάι, κακάο).

Η συγκέντρωση των πολυφαινολών στα τρόφιμα είναι συνάρτηση τόσο γενετικών όσο και περιβαλλοντικών παραμέτρων. Εκτός από την αντιοξειδωτική τους δράση, εκδηλώνουν αντιμικροβιακή και αντιβακτηριακή δράση καθώς και αντιαλλεργικές ιδιότητες.

Καροτενοειδή

Τα καροτενοειδή αποτελούν μια κατηγορία ενώσεων οι οποίες μεταξύ των άλλων ιδιοτήτων τους, διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα και εκδηλώνουν αντιοξειδωτική δράση. Δεν συντίθενται στον οργανισμό και έτσι κρίνεται απαραίτητη η πρόσληψή τους μέσω της διατροφής. Φυτικές πηγές αποτελούν τα πράσινα φύλλα, τα καρότα, τα ροδάκινα, τα βερύκοκα, η ντομάτα, το καρπούζι και το γκρεϊπφρουτ

Ω-3 και Ω- 6 Λιπαρά οξέα

Ιδιαίτερα ευεργετικά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, είναι επίσης τα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται κυρίως στα λιπαρά ψάρια (σαρδέλες, καβούρι, πέστροφα, σολοµός), αλλά και σε καρύδια, φιστίκια και σουσάμι και κάποια φυτικά έλαια (σησαµέλαιο).

Πρόπολη, το φυσικό αντιβιοτικό

Η πρόπολη παράγεται από τις φυτικές ρητίνες που εκκρίνονται από τους οφθαλμούς των φυτών και από το φλοιό ορισμένων δέντρων, κυρίως από τις λεύκες και τα κωνοφόρα. Η πρόπολη διαθέτει πολλές βιολογικές και φαρμακολογικές ιδιοτήτες. Οι βακτηριοστατικές ιδιότητές τους είναι πιθανώς ισοδύναμες με αυτές των αντιβιοτικών.

Οι μυκητοκτόνες ενώσεις που περιέχονται στην πρόπολη και δρούν επιλεκτικά, μπορούν να επιδρούν σε τοξικούς μύκητες, χωρίς να είναι επιβλαβείς για τον ανθρώπινο οργανισμό. Έτσι, λοιπόν, δεν επηρεάζεται η φυσική μικροχλωρίδα του πεπτικού συστήματος του ανθρώπου). Είναι επίσης, πολύ αποτελεσματική στην διατήρηση της υγιεινής της στοματικής κοιλότητας, υπό μορφή οδοντοπλυμμάτων, όπου καταπολεμά τις διάφορες λοιμώξεις και την κακοσμία. Βοηθάει επίσης στη θεραπεία κρυολογημάτων, πονόλαιμων και χρόνιων φαρυγγίτιδων.

Βότανα

Από τα θεραπευτικά φυτά, η Echinacea ξεχωρίζει για τις ευεργετικές της ιδιότητες. Διαθέτει αντιβακτηριακές, ανοσοενισχυτικές, αντϊικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις. Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις αμυγδαλίτιδας και ρινοφαρυγγικών καταρροών. Ο Ευκάλυπτος εκδηλώνει αντιβακτηριακή και αντιφλεγμονώδη δράση και έχει χρησιμοποιηθεί ως αντισηπτικό, αντιπυρετικό και αποχρεμπτικό. Το θυμάρι έχει επίσης χρησιμοποιηθεί σε αναπνευστικές και πεπτικές λοιμώξεις, ως καταπραϋντικό σε ερεθισμένο λαιμό, με πολύ καλά αποτελέσματα.

Κοκτέιλ υγείας

- Αρκετά φρούτα και λαχανικά καθημερινά
- Τακτική κατανάλωση ψαριού και ελαιολάδου
- Δημητριακά, όσπρια και άπαχα γαλακτοκομικά στο πρόγραμμα
- Αρκετό νερό και φυσικούς χυµούς.
- Άσκηση τουλάχιστον 3 φορές/ εβδομάδα
- Επαρκής ξεκούραση 7-9 ώρες καθημερινώς

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Θέματα: Τελευταία Ενημέρωση

X