ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νικήστε το άγχος με… τεχνική

ας συνοδεύει καθημερινά και ενώ έχετε δοκιμάσει τα πάντα δεν το αποβάλλεται

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Αποτελεί τον χειρότερο εχθρό της υγείας σας και είναι υπεύθυνο για αρκετά προβλήματα που σας ταλανίζουν καθημερινά. Ήρθε η ώρα να νικήσετε το άγχος μια για πάντα με τεχνική και ψυχοθεραπεία. Είστε έτοιμη να εκπαιδεύσετε τον εγκέφαλο σας;

Σας συνοδεύει καθημερινά και ενώ έχετε δοκιμάσει τα πάντα για να το αποβάλλετε, από διαλογισμό μέχρι αρωματοθεραπεία, αυτό όχι μόνο δεν κάνει πίσω αλλά επιστρέψει αιφνίδια φέρνοντας μαζί του τις πιο τρομακτικές σκέψεις οι οποίες με την σειρά τους σας αναγκάζουν να πράττεται παράλογα;

Νιώθεις πως ο εσωτερικός σου κόσμος είναι ένα χάος και δεν υπάρχει τίποτα που μπορείτε να κάνετε για να βρείτε ξανά την εσωτερική σας ισορροπία; Κι όμως οι παρακάτω ασκήσεις ψυχραιμίας θα σας βοηθήσουν να μην πιστέψεις όμως ποτέ σ’ αυτή την σκέψη. Ο εσωτερικός σας κόσμος θα ισορροπήσει με τον εξωτερικό και προστατεύεται ως εκ θαύματος… από μόνος του!

Το τρέμουλο, η αυξημένη εφίδρωση, ο πόνος στο στήθος, η ταχυκαρδία, η δύσπνοια, το αίσθημα ασφυξίας, η ναυτία, η ζάλη, τα μουδιάσματα στα άκρα, το ρίγος και οι εξάψεις είναι κάποια από τα συμπτώματα που προμηνύουν ότι θα βιώσετε μια ακόμη κρίση πανικού για την οποία ουσιαστικά ευθύνεται το ανεξέλεγκτο σας στρες.

Τι κάνετε λοιπόν λάθος; Γιατί πρέπει να βιώνεται αυτές τις δύσκολες στιγμές;

Έχετε ποτέ σκεφτεί ότι οι σκέψεις που περνούν από το μυαλό μας ευθύνονται για όλα; Σύμφωνα με τον Αμερικανό ψυχοθεραπευτή και σύμβουλο γάμου John Tsilimparis, ο αποτελεσματικός τρόπος για να «αποδράσουμε» από το λούκι του άγχους είναι να εκπαιδεύσουμε τον εγκέφαλο μας.

Μπορεί να φαντάζει δύσκολο για κάποιον το να μπορεί να εκπαιδεύσει το μυαλό του από το μηδέν, έλα όμως που δεν είναι. Σύμφωνα με τον Αμερικάνο ψυχοθεραπευτή το μυστικό της επιτυχίας είναι να μπορείς να «χειραγωγείς» τους αρνητικούς συλλογισμούς. Να εστιάζεις στο μυαλό σου, «μπλοκάροντας» κάθε φορά οτιδήποτε σου δημιουργεί άγχος, αφού όλα αρχίζουν και τελειώνουν από το μυαλό μας.

Όταν αντιληφθούμε ότι είμαστε ότι σκεφτόμαστε τότε θα αποδεσμευτούμε από το στρες. Άλλωστε το μυαλό είναι το πιο δυνατό όπλο του ανθρώπου. Το γεγονός ότι ένα καλά εκπαιδευμένο μυαλό μπορεί να κινήσει κτίρια, να λυγίσει κουτάλια και να γιατρέψει ασθένειες δεν είναι καθόλου τυχαίο.

Μοτίβο Νο1: Ψυχαναγκαστικά τελειομανής
Η τελειομανία είναι «γένους θηλυκού», μόνο που δυστυχώς τελειομανής ίσον αγχώδης αφού οτιδήποτε μη άψογο ίσον με αποτυχημένο. Αρκετές γυναίκες δεν μπορούν να διακρίνουν την «μέση» μιας κατάστασης ή ενός γεγονότος, ενώ τείνουν να κρίνουν τα πάντα «δίπολα»: Άσπρο- μαύρο, τέλειο-απαίσιο, επιτυχία-αποτυχία, άξιος-ανάξιος.

Ο καταξιωμένος επιστήμονας John Tsilimparis, ο οποίος βίωσε και ο ίδιος την ψυχική διαταραχή του ψυχαναγκασμού εξηγεί στο βιβλίο του «Retrain your anxious brain», πως οι τελειομανείς άνθρωποι τείνουν να καταστροφολογούν, όταν κάτι δεν γίνει ακριβώς με τον τρόπο που ήθελαν, είτε όταν κάτι τους βγάζει εκτός προγράμματος. Το αποτέλεσμα να αμφιταλαντεύονται συνεχώς για το αν πήραν την σωστή απόφαση και να αυτομαστιγώνονται όταν τελικά φτάσουν στο συμπέρασμα πως δεν.

Δείτε το αλλιώς: Αποδεχτείτε το γεγονός ότι «όταν εμείς κάνουμε σχέδια ο θεός γελάει». Κάποιες φορές η ζωή έχει διαφορετικά σχέδια από τα δικά μας χωρίς αυτό να σημαίνει πως αυτά θα φέρουν την αποτυχία. Μάθετε να διακρίνεται το «γκρι» και το «αρκετά καλό».

Μοτίβο 2: Control freaks
Όσο πιο φορτική γίνεται η καθημερινότητα, τόσο περισσότερο οι γυναίκες θέλουν να έχουν τον έλεγχο όχι μόνο της ζωής τους αλλά και της ζωής των άλλων. Μέσω αυτής της τους συμπεριφοράς πιστεύουν πως θα μετριάσουν το άγχος τους ενώ στην ουσία το ελκύουν ακόμη περισσότερο. Το χειρότερο από όλα είναι ότι με αυτή τους την συμπεριφορά μπορεί να νιώθουν ασφαλείς και κυρίαρχες του σύμπαντος, όταν όμως αντιληφθούν πως ο έλεγχος τους σε όλα ήταν απλά μια ψευδαίσθηση όχι μόνο θα απογοητευτούν αλλά το άγχος τους ότι είναι θεατές σε μια ζωή που δεν κινούν οι ίδιες τα νήματα, θα τις καταρρακώσει συναισθηματικά.

Δες το αλλιώς: Το να προσπαθείς να κάνεις όλα όσα θες για να ‘ναι η ζωή σου όπως την θες, δεν είναι το ίδιο με το να ελέγχεις το κάθε λεπτό σου. Σταμάτα να αντιδράς στα πάντα, ακόμα και σε πράγματα που δεν σε αφορούν είτε σε καταστάσεις που δεν μπορείς να χειριστείς. Προσπάθησε να χαλαρώσεις και να συμβιβαστείς με το γεγονός ότι η ζωή είναι μικρές αλλά υπέροχες στιγμές που κι αυτές με την σειρά τους θα δημιουργήσουν ένα εξίσου υπέροχο μέλλον.

Δεν λέμε είναι πολύ ωραίο να ξέρεις τι θέλεις από τη ζωή σου και να προσπαθείς καθημερινά να κάνεις βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά σταμάτα να ελέγχεις και να συγχρονίζεις τα πάντα με σκοπό να γίνουν όπως τα θες. Άσε τα πράγματα να κυλήσουν από μόνα τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Θέματα: Τελευταία Ενημέρωση