ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σάλος στο Χόλιγουντ με τα Όσκαρ των... λευκών

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τα βραβεία δεν περιλαμβάνουν κανέναν Αφροαμερικανό

Kathimerini.gr

Ένας μικρός πόλεμος έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες στις τάξεις του Χόλιγουντ και συγκεκριμένα μετά την ανακοίνωση των οσκαρικών υποψηφιοτήτων, αφού αυτές για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά δεν περιλαμβάνουν κανέναν Αφροαμερικανό σκηνοθέτη ή ηθοποιό. Ο πρώτος που αντέδρασε ήταν ο –πάντα έτοιμος για καβγά– Σπάικ Λι, ο οποίος δήλωσε πως θα μποϊκοτάρει τη φετινή τελετή καλώντας εμμέσως (αν και το αρνήθηκε αργότερα) και άλλους ανθρώπους του σινεμά να πράξουν το ίδιο.

Τις ενστάσεις τους, όμως, εξέφρασαν και πολλοί άλλοι Αφροαμερικανοί σταρ: η οσκαρική νικήτρια του 2013 Λουπίτα Νιόνγκο («12 χρόνια σκλάβος»), η Γούπι Γκόλντμπερκ, αλλά και ο πρωταγωνιστής του περσινού «Selma», Ντέιβιντ Ογιελόβο, επεσήμαναν την αδικία, ενώ και ο Τζορτζ Κλούνεϊ ανέφερε χαρακτηριστικά πως «κινούμαστε στη λανθασμένη κατεύθυνση».

Εν μέσω όλων αυτών των αντιδράσεων η Ακαδημία, έστω και για τα μάτια του κόσμου, αποφάσισε να αναλάβει δράση. Σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ των New York Times, το κεντρικό της συμβούλιο πρόκειται να συνεδριάσει την ερχόμενη Τρίτη με θέμα την ενίσχυση της διαφορετικότητας και της πολυπολιτισμικότητας των βραβείων.

Μία πρώτη σκέψη είναι να αυξηθούν οι υποψηφιότητες για τη φετινή καλύτερη ταινία σε 10, προκειμένου να συμπεριλάβουν ταινίες Αφροαμερικανών, όπως το «Creed» ή το «Straight Outta Compton», που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία φέτος.

Κάτι ακόμα πιο προχωρημένο θα ήταν, επίσης, η αύξηση των υποψηφιοτήτων και όσον αφορά στους ρόλους (τώρα είναι 5), όμως αυτό είναι πρακτικά αδύνατο να γίνει φέτος.

Η πιο λογική πρόταση, τέλος, είναι αυτή για ένα «άνοιγμα» στα μέλη της Ακαδημίας, τα οποία όντως περιλαμβάνουν ελάχιστους Αφροαμερικανούς και υπό αυτή την έννοια θα έπρεπε να έχουν περισσότερο διαφυλετικό χαρακτήρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Showbiz: Τελευταία Ενημέρωση

X