ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο άφαντος Ντίλαν, ο Τέσλα και οι διάσημοι αρνητές του Νόμπελ

Δεν απαντά στα κελεύσματα του Νόμπελ ο τραγουδοποιός

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η είδηση ότι ο τραγουδοποιός εξ Αμερικής, Μπομπ Ντίλαν πήρε το Νόμπελ Λογοτεχνίας, αφενός δίχασε κοινό και κριτικούς όπως λέμε, για το αν είναι λογοτεχνία ή όχι η παραγωγή του Ντίλαν, ενώ δεν έλειψαν και οι φωνές που λένε πως με τη συγκεκριμένη βράβευση ξεμπέρδεψαν τα Νόμπελ με την αμερικανική λογοτεχνία, για μερικά ακόμη χρόνια.

Εντούτοις, ο Ντίλαν άφαντος. Όλες οι προσπάθειες των Σουηδών, οι επικοινωνίες με άτομα του κοντινού περιβάλλοντός του, τα email, έχουν πάει χαμένα εφόσον από την ημέρα της ανακήρυξης του, ο Αμερικανός τραγουδοποιός δεν έχει ανταποκριθεί στα καλέσματα.

«Κάναμε αρκετά. Ως εδώ» λένε με εκνευρισμό κύκλοι της Ακαδημίας, θυμίζοντας όμως και άλλες περιπτώσεις αρνητών της δόξας.

Ο λογοτέχνης Ζαν Πωλ Σαρτρ αρνήθηκε την παραλαβή του Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1964 αλλά δεν είχε κάτι προσωπικά με το Νόμπελ. Είχε προηγηθεί η άρνηση της παρασημοφόρησης από τo γαλλικό Τάγμα της τιμής (Légion d’ honneur- 1945) και η απόρριψη έδρας στο Κολλέγιο Γαλλίας (Collège de France).

Την ίδια στάση κράτησε και ο Λε Ντουκ Θω, ηγέτης του Β. Βιετνάμ, όταν αρνήθηκε την παραλαβή του βραβείου του 1973 που δόθηκε στον ίδιο και τον Χένρι Κίσινγκερ, για την κατάπαυση πυρός στο Βιετνάμ θεωρώντας ότι δεν επετεύχθη πραγματική ειρήνη. Δεν είχε άδικο, και ως προς τη βράβευση του Κίσινγκερ, ουδέν σχόλιο.

Στην ίδια κατηγορία και ένα από τα μεγαλύτερα μυαλά της ανθρωπότητας, ο κ. Τέσλα. Το 1912, ο προτείνεται για το βραβείο Νόμπελ Φυσικής, το οποίο αρνείται γιατί θα έπρεπε να το μοιραστεί με τον Τόμας Έντισον....

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Showbiz: Τελευταία Ενημέρωση

Το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA μετέδωσε ότι ο σχεδιαστής πέθανε στο σπίτι του στη Φλωρεντία μετά από μακρά ασθένεια
ΠΗΓΗ: AFP
 |  SHOWBIZ