ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σμύρνη - Το σημείο που η Δύση συναντά την Ανατολή!

Απολαύστε τους περιπάτους σας στην καρδιά της πόλης στην κεντρική πλατεία Konak

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Με ιστορία πάνω  από 5,000 χρόνια η Σμύρνη,  γοητευτική και πολυπολιτισμική, είναι ο πιο ελκυστικός προορισμός γεμάτος εικόνες, συναισθήματα, μυρωδιές που δεν θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο.

Πετάξτε και απολαύστε τους περιπάτους σας στην καρδιά της πόλης στην κεντρική πλατεία Konak. Θαυμάστε το σύμβολο της Σμύρνης, τον πανύψηλο Πύργο του Ρολογιού (Saat Kulesi) ο οποίος χτίστηκε το 1901 για τον εορτασμό των 25 χρόνων βασιλείας του σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ Β’. Λίγο παρακάτω θα βρείτε το  τζαμί Hisar (Hisar Mosque) με τα περίτεχνα χρυσά μοτίβα και τον μπλέ τρούλο. Περιπλανηθείτε στην παλιά συνοικία της Πούντας κοντά στο λιμάνι, στο Alsancak. Εκεί θα βρείτε εστιατόρια, café και bars με θέα το Αιγαίο στη θέση των οποίων ήταν τα αρχοντικά των εύπορων εμπόρων με τους πέτρινους τοίχους και τις εσωτερικές αυλές. Στην ίδια περιοχή του Alsancak εχει ένα ενδιαφέρον να επισκεφθείτε το Μουσείο Ατατούρκ το οποίο στεγάζεται στ η νεοκλασική έπαυλη του ιδρυτή και πρώτου προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας και θα βρείτε από βαρύτιμα χαλιά, έπιπλα, μαρμάρινα αγάλματα μέχρι και προσωπικά αντικείμενα του Κεμάλ Ατατούρκ

Όταν έρθει η ώρα για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία μην παραλείψετε την Ρωμαική Αγορά που μπορείτε να θαυμάσετε τους κορινθιακούς κίονες και τις διαδοχικές αψίδες πάνω από τους κεντρικούς δρόμους. Σε περίπτωση που θέλετε να απολαύσετε ένα ρομαντικό ηλιοβασίλεμα θα κατευθυνθείτε στο αρχαίο κάστροKadifekele το οποίο βρίσκεται νότια της πλατείας Konak. Εκεί, η θέα είναι συγκλονιστική καθώς βλέπεις πανοραμικά την πόλη της Σμύρνης και το Αιγαίο. Κατεβαίνοντας στην πλατεία Konak, στο πάρκο Bahribaba, θα βρείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο (Halit Rıfat Pasa Cad 4), όπου στεγάζονται θησαυροί που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην αρχαία Σμύρνη, την Έφεσο, την Πέργαμο, τη Μίλητο, τις Κλαζομενές. Πλούσια συλλογή κεραμικής από τα νεολιθικά ως τα βυζαντινά χρόνια, με ξεχωριστό εύρημα τους μελανόμορφους αττικούς γαμικούς λέβητες του ζωγράφου Σοφίλου που απεικονίζουν τους γάμους του Μενέλαου με την ωραία Ελένη, ενώ το Εθνογραφικό Μουσείο (Halil Rıfat Pasa Cad 3)που βρίσκεται ακριβώς δίπλα, παρουσιάζει σε ένα νεοκλασικό του 19ου αιώνα εκθέματα από την οικογενειακή και επαγγελματική ζωή των κατοίκων στους δύο προηγούμενους αιώνες.

Αναφορικά με τα περίφημα παζάρια της Σμύρνης περιπλανηθείτε στην ιστορική αγορά στο κέντρο της πόλης, στο Kemeralti, που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα. Στα πολύβουα σοκάκια της, άλλα σκεπαστά κι άλλα ανοιχτά, απλώνουν οι ντόπιοι έμποροι από μπαχάρια, ναργιλέδες, φυλαχτά, μαντίλες, μουσικά όργανα, ασημικά, κοσμήματα έως και κιλίμια και δερμάτινα. Στον ίδιο χώρο της αγοράς μπορείτε να απολαύσετε έναν παραδοσιακό καφέ και να τον συνοδεύσετε με τα λαχταριστά σιροπιαστά γλυκά.Σημαντικό αξιοθέατο της Σμύρνης είναι και το σκεπαστό παζάρι Kizlaragasi Han, που χτίστηκε το 1744 και στέγαζε στο παρελθόν πανδοχείο για τους εμπόρους μεταξιού και μπαχαρικών. Διαθέτει επίσης πολλά μικρά καταστήματα με κάθε λογής καλούδια, καθώς και παραδοσιακά τεϊοπωλεία.

Όταν έρθει η ώρα του φαγητού αναζητήστε τα παραδοσιακά πιάτα όπως σμυρναίικα σουτζουκάκια, μπουρέκια, γιαουρτλού, και κεμπάπ. Αν προτιμάτε φρέσκα ψάρια ψημένα σε αμπελόφυλλα  αλλά και θαλασσινά Αιγαίου θα γευματίσετε στις ψαροταβέρνες τουKordon δίπλα στη θάλασσα. Αν προτιμάτε το πρόχειρο φαγητό τα σουσαμένια κουλούρια (gevrek) και το σάντουιτς με τυρί, σουτζούκι και ντομάτα (kumru) θα σας ανταμείψουν.

Αν βέβαια έχετε χρόνο για εκδρομές στα πέριξ, μπορείτε να επισκεφθείτε την λαμπρότερη αρχαία πόλη της Μικράς Ασίας, τηνΈφεσο (80χλμ). Εκεί θα δείτε το αρχαίο θέατρο χωρητικότητας 24.000 θεατών, την Αγορά, το Ωδείο, το Ναό του Αδριανού και τη Βιβλιοθήκη του Κέλσου, όπου κάποτε φυλάσσονταν χιλιάδες πάπυροι. Για τους πιο κοσμικούς της παρέας, η παραλιακή πόλη του Τσεσμέ (85 χλμ.), συγκαταλέγεται στους δημοφιλέστερους προορισμούς της τουρκικής Ριβιέρας. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και το Alacati (75 χλμ.), τα γνωστά Αλάτσατα, που ιδρύθηκαν τον 17ο αιώνα από Έλληνες μετανάστες, και έχει μπει δυναμικά στον τουριστικό χάρτη με φινετσάτα boutique ξενοδοχεία και μια ενδιαφέρουσα γαστρονομική σκηνή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Ταξίδια: Τελευταία Ενημέρωση

X