ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 11:17
 

Χονγκ Κονγκ: Η Ανατολή από ψηλά

Κατά το παρελθόν η άφιξη στο Χονγκ Κονγκ έκοβε την ανάσα του επιβάτη

Newsroom Κ, Αθήνα

Ενας εξωτικός και συνάμα σύγχρονος προορισμός. Το Χονγκ Κονγκ είναι ένα μητροπολιτικό λιμάνι που συνδυάζει τη γοητεία της Ανατολής με τους ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης της Δύσης. Αξίζει, λοιπόν, να το εντάξετε στον ταξιδιωτικό σας χάρτη.

Κατά το παρελθόν η άφιξη στο Χονγκ Κονγκ έκοβε την ανάσα του επιβάτη, αφού το αεροπλάνο πετούσε κατευθείαν προς το βουνό και έστριβε τελευταία στιγμή για να προσγειωθεί στη θάλασσα! Ο διάδρομος του θρυλικού αεροδρομίου Κάι-Τακ, μια τεχνητή λωρίδα γης μέσα στο νερό, ήταν τόσο στενός και κοντός, που συχνά δεν φαινόταν μέσα από την καμπίνα, δίνοντας έτσι την εντύπωση προσνήωσης. Σήμερα τα πράγματα έχουν βεβαίως αλλάξει, καθώς η τέως βρετανική αποικία -και από το 1997 «Ειδική Διοικητική Περιοχή» της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας- εξυπηρετείται πλέον από το υπερσύγχρονο αεροδρόμιο Chek Lap Kok στο νησί Lantau και είναι πολύ μεγαλύτερο αλλά και πιο μακριά σε σχέση με το παλιό, το οποίο βρισκόταν κυριολεκτικά στην καρδιά του λιμανιού. Αρχικά, μάλιστα, οι Κινέζοι κατηγόρησαν τους Βρετανούς ότι αποφάσισαν την κατασκευή του εκεί με σκοπό να μειώσουν τα σημαντικά συναλλαγματικά αποθέματα που είχε η αποικία, προκειμένου αυτά να μην πέσουν στα χέρια των νέων ιδιοκτητών.

Το εμπόριο στο «ευωδιαστό λιμάνι»

Τα ιδεογράμματα με τα οποία γράφεται το Χονγκ Κονγκ σημαίνουν «το ευωδιαστό λιμάνι», χαρακτηρισμός φυσικά που έχει πάψει προ πολλού να ισχύει για το Victoria Harbour, όπως ονομάστηκε πριν από σχεδόν δύο αιώνες για να μην υπάρχει αμφιβολία για το ποιoς το διαφεντεύει. Από την εποχή εκείνη έως και πριν από λίγα χρόνια αποτελούσε την κύρια εμπορική πύλη της Κίνας, ενώ, παρά το «άνοιγμα» της τελευταίας και την εκρηκτική ανάπτυξη της Σαγκάης, διατηρεί τη θέση του ανάμεσα στα κορυφαία εμπορικά λιμάνια παγκοσμίως, υποδεχόμενο περισσότερα από 200.000 πλοία ετησίως.   

Από την ίδρυση της αποικίας, στα μέσα του 19ου αιώνα, το εμπόριο άνθησε στην περιοχή, ενώ δημιουργήθηκαν και τα Hongs, οι μεγάλοι εμπορικοί οίκοι των Ευρωπαίων, πολλοί εκ των οποίων, όπως οι Jardines, Swire & Hutchinson Wampoa, παραμένουν κραταιοί. Εκεί εργάζονταν οι περίφημοι «compradors», οι έμποροι-διαμεσολαβητές με το «Μεγάλο Βασίλειο», δηλαδή την Κίνα. Λόγω του εμπορίου, το Χονγκ Κονγκ παίζει αδιαλείπτως εδώ και σχεδόν δύο αιώνες ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη νοτιοανατολική Ασία. Σήμερα είναι ένα από τα κύρια επιχειρηματικά και χρηματοπιστωτικά κέντρα διεθνώς, ασκώντας ταυτόχρονα ξεχωριστή γοητεία λόγω της θέσης, της ιστορίας, της ιδιαίτερης ταυτότητας και της πολυπολιτισμικότητάς του.

Χάρη στο μοντέλο «μία χώρα-δύο συστήματα» η ειδική αυτή διοικητική περιοχή απολαύει σχετικής αυτονομίας σε σχέση με την ενδοχώρα, ισχυρών θεσμών και μοναδικής ελευθερίας, τόσο οικονομικής όσο και κίνησης. Σε αντίθεση, για παράδειγμα, με την Κίνα, δεν απαιτείται θεώρηση (visa) για να επισκεφτείτε το Χονγκ Κονγκ, οι δε διαφορές μεταξύ των δύο πολιτικών «συστημάτων» είναι μεγάλες. Επειτα από 150 χρόνια βρετανικής διοίκησης και κοντά 20 κινεζικής, η ζωντανή αυτή πόλη έχει έναν πραγματικά δικό της χαρακτήρα που κερδίζει αμέσως τον επισκέπτη.

Οικοδομική ανάπτυξη και φενγκ σούι 

Παρά το ότι το «κέντρο βάρους» του Χονγκ Κονγκ είναι το ομώνυμο νησί με τους εκατοντάδες ουρανοξύστες, που βρίσκεται στο κέντρο του Victoria Harbor, ο έμπειρος επισκέπτης θα προτιμήσει να καταλύσει σε ένα ξενοδοχείο στο Τσιμ-σα-τσούι (Tsim Sha Tsui) της Κόουλουν (Kowloon σημαίνει «εννέα δράκοι»), στην ηπειρωτική πλευρά. Η Κόουλουν, με τη μαγευτική θέα προς το νησί, θεωρείται το μαλακό υπογάστριο της πόλης, με ιδιαίτερο χρώμα και ατμόσφαιρα σε σχέση με το περισσότερο «επαγγελματικό» και επίσημο Hong Kong Island. Το ίχνος στον ορίζοντα που σχηματίζουν οι ουρανοξύστες του τελευταίου αποτελεί ίσως τη γνωστότερη εικόνα της πόλης διεθνώς. Εδώ η οικοδομική δραστηριότητα δεν σταματά ποτέ, όπως και η συνεχής μάχη για το ποιος θα χτίσει το υψηλότερο κτίριο, ζήτημα για το οποίο γίνεται πολλή κουβέντα. Στο στάδιο του σχεδιασμού, εκτός από τους αρχιτέκτονες και τους μηχανικούς, συμμετέχουν και χρυσοπληρωμένοι σύμβουλοι φενγκ σούι (παραδοσιακή κινεζική γεωμαντεία), που θα εξασφαλίσουν στο κτίριο καλή «ενέργεια», πλούτο και ευημερία. Αν και η θέση της κυλιόμενης σκάλας στα γραφεία της HSBC ή τα τρίγωνα δομικά στοιχεία της Bank of China μάλλον δεν επιδρούν στην κερδοφορία τους, αποτελούν ωστόσο αντικείμενο θαυμασμού και έναυσμα για ατελείωτες συζητήσεις μεταξύ των ντόπιων.

Ασχέτως του βαθμού συμβολής του γεωμάντη, το τελικό αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Την ημέρα οι επιβλητικοί ουρανοξύστες συνυπάρχουν με τα λεγόμενα «junks», δηλαδή τα χαρακτηριστικά κινεζικά ξύλινα παραδοσιακά καΐκια που πλέουν στο στενό πέρασμα, ενώ το βράδυ η εικόνα του φωτισμένου Χονγκ Κονγκ δύσκολα ξεχνιέται. Γι’ αυτό και τα δωμάτια με θέα στο λιμάνι, ανεξαρτήτως της θέσης που βρίσκεται το ξενοδοχείο, έχουν μεγαλύτερη ζήτηση και πωλούνται ακριβότερα. Δεν είναι όμως πάντα η καλύτερη επιλογή, αφού στην -ευτυχώς σπάνια- περίπτωση ενός τυφώνα («Μεγάλος Ανεμος» στην Κινεζική) θα περάσετε καλύτερα τη νύχτα σε ένα εσωτερικό δωμάτιο.

Η μετακίνηση στο… νησί

Οπου και εάν μείνετε, η μετάβαση από τη μία πλευρά στην άλλη είναι πολύ εύκολη, αφού το νησί συνδέεται με τρία τούνελ για μετρό και αυτοκίνητα, αλλά και διά θαλάσσης με το ιστορικό Star Ferry, που είναι σύμβολο της περιοχής και στο οποίο πρέπει να μπει κανείς οπωσδήποτε τουλάχιστον μία φορά. Χρονολογείται τον 19ο αιώνα και αναχωρεί κάθε δέκα λεπτά, ενώ μπορείτε να κάνετε και τη διάρκειας μιας ώρας περίπου βόλτα που περνάει από τις περιοχές Tsim Sha Tsui και Wan Chai, ενώ είναι πολύ ωραία το βράδυ, οπότε γίνεται το «symphony of lights show», κατά τη διάρκεια  του οπίου σαράντα κτίρια και από τις δύο πλευρές του λιμανιού ρίχνουν τους προβολείς τους στον ουρανό.

Η απλή μετάβαση από το Central στο Tsim Sha Tsui  στοιχίζει μόλις 2,5 τοπικά δολάρια (30 λεπτά του ευρώ), ποσό το οποίο μπορείτε να πληρώσετε και με το «χταπόδι», δηλαδή την κάρτα ανέπαφων πληρωμών Octopus που γίνεται δεκτή σε όλα τα μέσα μεταφοράς (λεωφορεία, φέριμποτ, ταξί, τραμ, τρένα) αλλά και σε πολλά καταστήματα, λύνοντας πραγματικά τα χέρια του επισκέπτη. Γενικά το Χονγκ Κονγκ έχει σχετικά μικρή έκταση και εξαιρετικό δίκτυο μέσων μεταφοράς, που καθιστούν, μαζί με τα χαρακτηριστικά κόκκινα ταξί, ιδιαίτερα εύκολες τις μετακινήσεις. Αυτό είναι σημαντικό, γιατί εδώ το αξιοθέατο είναι η ίδια η πόλη, η ζωή της, η ζωντάνια της, τα χρώματα, οι αντιθέσεις αλλά και τα -όχι πάντα ευχάριστα- αρώματα.

Παλιά πόλη, φύση και τέχνη

Εκτός από το Central αξίζει να περπατήσετε και στο «παλιό Χονγκ Κονγκ», στις περιοχές Sheung Wan, όπου βρίσκεται ο ιστορικός ναός Man Mo, στο δημοφιλές Wan Chai, αλλά και απέναντι στο πυκνοκατοικημένο Sham Shui Po, στο μοντέρνο Yau Ma Tei κ.ά. Εάν έχετε την τύχη να βρεθείτε σε μία από τις γιορτές, όπως το Φεστιβάλ του Δράκου με τον γνωστό ομώνυμο ναυτικό αγώνα που γίνεται την 5η ημέρα του 5ου σεληνιακού μήνα (φέτος πέφτει στις 9 Ιουνίου) ή τα γενέθλια του Kwan Tai, στρατηγού της δυναστείας των Χαν και προστάτη, ταυτόχρονα, της αστυνομίας και των μυστικών εγκληματικών οργανώσεων, θα ζήσετε μια αξέχαστη εμπειρία. Εάν τώρα μείνετε αρκετές μέρες, πραγματοποιήστε μια εκδρομή διά θαλάσσης στο Μακάο.

Οι Κινέζοι και ιδιαίτερα οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ έχουν πάθος με τον τζόγο και ειδικά με τον ιππόδρομο, που έχει μεγάλη ιστορία, αφού οι πρώτοι αγώνες χρονολογούνται το 1846. Γι’ αυτό και αξίζει να πάτε σε μία από τις εβδομαδιαίες ιπποδρομίες, που γίνονται κάθε Τετάρτη στον ιστορικό Happy Valley Racetrack - με το ομώνυμο τραμ. Θα ζήσετε μια μοναδική εμπειρία. Kαλό είναι να συμβουλευτείτε προηγουμένως την ιστοσελίδα του Hong Kong Jockey Club, γιατί πλέον υπάρχει και ο νεότερος ιππόδρομος Sha Tin, στην περιοχή των New Territories.

Εάν θέλετε να ξεφύγετε λίγο από τα πλήθη που συνωστίζονται καθημερινά και τον φρενήρη ρυθμό, πάρτε το τραμ και ανεβείτε στο Victoria Peak, απ’ όπου μπορείτε να απολαύσετε την πανοραμική θέα αλλά και να περπατήσετε (ή να τρέξετε) μέσα στο πράσινο ή να πιείτε έναν καφέ στο μάλλον άσχημο Peak Tower. Οι τολμηροί μπορούν να ανέβουν με τα πόδια - αν και η κλίση της συγκεκριμένης διαδρομής θα δοκιμάσει τις αντοχές ακόμη και όσων βρίσκονται σε καλή φυσική κατάσταση. Γενικά για όσους έχουν χρόνο το Χονγκ Κονγκ έχει απίθανες περιπατητικές διαδρομές, που φέρνουν τον επισκέπτη μέσα σε λίγη ώρα από τους ουρανοξύστες στη φύση αλλά και σε μεγάλης ομορφιάς τοπία.

Οι φιλότεχνοι μάλλον θα απογοητευτούν, διότι δυστυχώς το έξοχο Μουσείο Τέχνης του Χονγκ Κονγκ έχει κλείσει για ανακαίνιση και αναμένεται να ανοίξει πάλι τις πόρτες του το 2018. Αντιθέτως, η μεταφορά του Ναυτικού Μουσείου της πόλης σε νέες εγκαταστάσεις στον Προβλήτα 8 του Central ολοκληρώθηκε πριν από τρία χρόνια περίπου. Το μουσείο ιδρύθηκε το 2003 από μέλη της Ενωσης Εφοπλιστών του Χονγκ Κονγκ και εγκαταστάθηκε αρχικά στο Stanley το 2005. Διαθέτει πλούσια συλλογή σχετική με τη ναυτική παράδοση της περιοχής και οργανώνει ενδιαφέρουσες περιοδικές εκθέσεις.

H Μέκκα του shopping

Το Χoνγκ Κoνγκ είναι παράδεισος για όσους αγαπούν τις αγορές, αφού σε αντίθεση με την ημεδαπή εκεί δεν υπάρχει Φόρος Προστιθέμενης Αξίας ή οποιοσδήποτε άλλος φόρος γενικά, πλην των προφανών επί των αλκοολούχων και των τσιγάρων. Στην περιοχή συνυπάρχουν χιλιάδες μικρά καταστήματα μαζί με τα απαστράπτοντα malls, όπως το ΙFC στο Central, σχετικά κοντά στο οποίο βρίσκεται επίσης το Pacific Place, και στην απέναντι πλευρά το Harbor City, στο Tsim Sha Tsui. Εάν θέλετε να αγοράσετε κινεζικά ενθύμια, εκεί είναι και το ειδικευμένο κατάστημα στα παραδοσιακά είδη το Yue Hwa Department Store. Μάλιστα, σε αυτό θα βρείτε ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά αντικείμενα: το σκεπαστό καλάθι με τις ειδικά ντυμένες θήκες από βαμβακερό ύφασμα που φιλοξενούν μια πολύχρωμη τσαγιέρα με κινεζικά φλιτζανάκια - ορισμένα από τα παλιά καλά ξενοδοχεία καλωσορίζουν και σήμερα ακόμα τους πελάτες τους με ένα τέτοιο καλάθι γεμάτο κέικ και ζεστό τσάι. Ο προσεκτικός παρατηρητής θα γελάσει με την αναρτημένη πινακίδα που γράφει «Lovely to look at, nice to hold, but if you dlop (sic) we consider sold», που σημαίνει «[είναι] όμορφο να τα βλέπεις, ωραίο να τα κρατάς, αλλά άμα τα ρίξεις, τα θεωρούμε πουλημένα [σ’ εσένα]».

Γαστρονομία για όλους τους ουρανίσκους

Οι ντόπιοι θα δυσκολευτούν πολύ να ιεραρχήσουν ποιο είδος κουζίνας προτιμούν. Δεν υπάρχει, βεβαίως, «κινεζική» κουζίνα στο βαθμό που δεν υπάρχει και «ευρωπαϊκή». Οι διαφορές γεύσεων μεταξύ των γαστριμαργικών ζωνών της αχανούς αυτής χώρας είναι ίσως μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές. Στο Χονγκ Κονγκ, όμως, μπορεί να βρει κανείς το σύνολο των τοπικών κουζινών και μάλιστα σε εξαιρετικό επίπεδο. Από την καυτερή Σετσουάν του Red Pepper στην υπέροχη καντονέζικη του Fook Lam Moon, στις ταβέρνες της ψαραγοράς Lei Yu Mun και στα «επιπλέοντα εστιατόρια» του Aberdeen Harbor, η πόλη έχει από γαστρονομικής πλευράς κυριολεκτικά τα πάντα. Το Fook Lam Moon είναι το αγαπημένο εστιατόριο των κροίσων της πόλης και θεωρείται από τα καλύτερα. Εάν αποφύγετε τις κακοτοπιές, όπως σούπα από -εντελώς άγευστο- πτερύγιο καρχαρία (πανάκριβη και οικολογικά απαράδεκτη) ή abalone (ευμέγεθες όστρακο, νόστιμο, αλλά υπερτιμημένο) αλλά και τα σπουδαία γαλλικά κρασιά της λίστας (τα οποία δεν ταιριάζουν ιδιαίτερα με την κουζίνα), θα έχετε μια κορυφαία εμπειρία χωρίς να διαθέσετε το σύνολο του προϋπολογισμού του ταξιδιού. Πολύ φθηνά θα φάτε και στην ψαραγορά, όπου θα εντυπωσιαστείτε από τα παράξενα αλιεύματα που προσφέρονται προς πώληση εκεί. Ακόμη πιο προσιτό είναι το «Tim Ho Wan», γνωστό ως το φθηνότερο εστιατόριο με αστέρι Μισελέν στον κόσμο. Η σπεσιαλιτέ του είναι ψωμάκια με χοιρινό, τα οποία στοιχίζουν περίπου 4 ευρώ έκαστο, αλλά η ουρά απαιτεί υπομονή.

Ως προς τη ζαχαροπλαστική η Κίνα -και η Ασία γενικά- δεν φημίζεται και τόσο. Τα περισσότερα γλυκά τα οφείλουν κυρίως στους Ευρωπαίους, ειδικά του Χονγκ Κονγκ, στους Πορτογάλους που έφεραν το χαρακτηριστικό γλυκό της πόλης, τις τάρτες αυγού. Οι egg tarts, για τις οποίες φημίζεται η Tai Cheong Bakery, ήταν οι αγαπημένες του τελευταίου Βρετανού κυβερνήτη του Χονγκ Κονγκ, γι’ αυτό και είναι γνωστές ως «Feipaang» ή «Χοντρο-Πάτεν», που ήταν το παρατσούκλι του, μια που οι Κινέζοι δεν θέλουν και πολύ να πάρουν κάποιον στο ψιλό. Αν και παχυντικές, οι τάρτες αυγού είναι υπέροχες, ειδικά εάν τις πετύχετε ζεστές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Ταξίδια: Τελευταία Ενημέρωση

Η σιωπηλή πυργοπολιτεία της Βάθειας με φόντο τον Λακωνικό κόλπο. (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

Απαιτητική Μάνη

Πύργοι, κοντές ελιές, φραγκοσυκιές, βράχια έως τη θάλασσα, σιωπηλοί οικισμοί και μόνιμος σημαιοστολισμός εθνικής γιορτής
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Το απογευματινό φως αναδεικνύει τη γοητεία της Κορώνου. (Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΤΣΗΣ)

Nάξος: Ταξίδι στα ορεινά

Ξεκλειδώνουμε τα μυστικά πέντε χωριών της ενδοχώρας μέσα από κατάφυτες ποταμιές, σημαντικές αρχαιότητες και ανόθευτα τοπία ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Στην πλατεία Victoria διακρίνεται η αρ νουβό είσοδος του μετρό, έργο του Γάλλου αρχιτέκτονα Hector Guimard. (Φωτογραφία: AFP/VISUALHELLAS.GR)

Μόντρεαλ by locals

Μια πόλη που αγαπά τις τέχνες, τη διασκέδαση στους ανοιχτούς χώρους και τις κουζίνες του κόσμου.
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Στάση για ξεκούραση έξω από τις δίδυμες εκκλησίες του Τορίνο, San Carlo και Santa Cristina. (Φωτογραφία: VISUALHELLAS.GR)

Τορίνο by locals

Χειροποίητο ιταλικό παγωτό, λουκούλλειο γεύμα με θαλασσινά και μια γειτονιά που δεν έχει χάσει την αυθεντικότητά της.
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Το Delfshaven είναι από τις λίγες περιοχές του Ρότερνταμ που γλίτωσαν από τους βομβαρδισμούς του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. (Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image)

Ρότερνταμ by locals

Στο Kralingse Bos, το μεγαλύτερο πάρκο του Ρότερνταμ, βρίσκεται ο ωραιότερος ίσως κήπος της πόλης
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Η Ινδία έως τον 5ο αιώνα μ.Χ. ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου βουδιστική.

Πρώτη φορά στην Ινδία

Ένα μωσαϊκό από φυλές, θρησκείες, πολιτισμούς που ανθούν σε εντελώς διαφορετικά φυσικά περιβάλλοντα
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Τα σκαλιά μπροστά από τον καθεδρικό ναό αποτελούν σημείο συνάντησης για τις περιηγήσεις στην πόλη.

Ελσίνκι by locals

Ένα κοκτέιλ μπαρ με πολλές διακρίσεις, το πιο διάσημο «λουλούδι» της Φινλανδίας
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Η περιοχή της Μάρπησσας με τον λόφο του Κέφαλου, όπου βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου του 16ου αιώνα

Πάρος: Χωριά - έκπληξη

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να την ευχαριστηθείς από το να ανακαλύψεις τις γοητευτικές διαφορές της
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Ο αξέχαστος φιδίσιος δρόμος από τη Χώρα προς την Ανώπολη. (Φωτογραφία: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ)

Σφακιά: Ελευθερία στον Νότο

Eίναι πια τουριστικά έτσι κι αλλιώς, και οι επισκέπτες βρίσκουν εδώ ένα τοπίο ασύλληπτης ομορφιάς και δύσκολο όμως την ίδια ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Πεζοπορώντας στο Μονοπάτι του Λιχτενστάιν, μήκους 75 χλμ., που περιλαμβάνει 133 στάσεις. (Φωτογραφία: Marina Pascucci/The New York Times)

Happy Birthday, Λίχτενσταϊν

Η φετινή χρονιά σηματοδοτεί την 300ή επέτειο από την ίδρυση του μικρού ευρωπαϊκού κρατιδίου
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Γεφύρι στην πετρόκτιστη Ηγεμονική Οδό, που φτιάχτηκε όταν η Σάμος ήταν αυτόνομο κρατίδιο (1834-1912), έξω από το χωριό Κουμαραδαίοι. (Φωτογραφία: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΨΗΜΕΝΟΣ)

Πεζοπορώντας στη Σάμο

Οι πεζοπορικές διαδρομές είναι σημαντικό κεφάλαιο για την τουριστική ανάπτυξη πολλών περιοχών της Ελλάδας
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Ο κόσμος απολαμβάνει τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες στο πάρκο Princes Street Gardens. (Φωτογραφία: Peter Hirth/laif)

Εδιμβούργο by locals

Στη σκηνή του θρυλικού αυτού comedy club έχουν ανέβει πολύ γνωστά ονόματα κωμικών και μερικά από τα καλύτερα σόου στην πόλη. ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Η Μυρτιώτισσα, με τα κρυστάλλινα νερά και τη χρυσή αμμουδιά, παραμένει αγαπημένη παραλία για γυμνιστές και φυσιολάτρες. (Φωτογραφίες: Τζούλια Κλήμη)

Τα καλύτερα της Κέρκυρας

Από το Νησάκι, στη βορειοανατολική ακτή, θα στρίψετε αριστερά στον φιδογυριστό δρόμο που οδηγεί στον Παντοκράτορα – το ψηλότερο ...
Newsroom K
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Το παζάρι μεταχειρισμένων ειδών στη συνοικία Marzili είναι προορισμός για όσους αναζητούν vintage ρούχα και αντικείμενα.

Bέρνη by locals

Βουτιά στη μεγαλύτερη ανοιχτή πισίνα της Ελβετίας, σαββατιάτικο brunch στο εστιατόριο που «δεν πετάει τίποτα» και το πιο ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Η παραλία του Κάστρου Κυλλήνης

Ηλεία: Πολιτιστικό σαφάρι

Η Ηλεία είναι παράξενη, δεν υπάρχει άλλη λέξη για να περιγράψεις έναν τόπο που από τη μία είναι γεμάτος θησαυρούς
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
H Μονή Προδρόμου «κρέμεται» πάνω από το φαράγγι του Λούσιου. (Φωτογραφία: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ)

Αρκαδία: Στολίδια από πέτρα

Η ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική, σε συνδυασμό με την πλούσια φύση της, την έχουν καθιερώσει ως προορισμό όλο τον χρόνο
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
X