ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 19:15
 

Έφτασε το μέλλον στις αεροπορικές εταιρείες

Η αεροπορική βιομηχανία ποντάρει στις ανέσεις. Όχι στην πολυτέλεια απαραίτητα, αλλά στις ανέσεις που εξασφαλίζουν κυρίως οι τεχνολογικές εξελίξεις.

Newsroom Κ, Αθήνα

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΤΕΠΥ ΚΟΥΡΕΛΛΟΥ
ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

Η τεχνολογία γίνεται το πιο ισχυρό εργαλείο στα χέρια της αεροπορικής βιομηχανίας, προσφέροντας ανέσεις και μετατρέποντας την πτήση σε εμπειρία.

Αεροδρόμια και αεροπορικές εταιρείες επενδύουν συνεχώς στη βελτίωση των υπηρεσιών τους, ώστε να γίνονται μέρος του προορισμού και όχι απλώς μέσο άφιξης σε αυτόν. Στόχος είναι ο ταξιδιώτης να φτάνει στο αεροδρόμιο νωρίτερα, όχι για να εξασφαλίζει ομαλό check-in, αλλά για να απολαμβάνει τις προσφερόμενες παροχές. Και όταν αργότερα επιβιβάζεται στο αεροπλάνo, να εκμεταλλεύεται όλες τις δυνατότητες που του παρέχονται εν πτήσει.

Η αεροπορική βιομηχανία, λοιπόν, ποντάρει στις ανέσεις. Όχι στην πολυτέλεια απαραίτητα, αλλά στις ανέσεις που εξασφαλίζουν κυρίως οι τεχνολογικές εξελίξεις. Θέτοντας τα βιομετρικά στοιχεία του προσώπου στα διαβατήρια ως προτεραιότητα, επενδύοντας στους ρομποτικούς σταθμούς ελέγχου για τον περιορισμό των αναμονών, και με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας, που μειώνει την πιθανότητα απώλειας των αποσκευών, η εμπειρία του αεροδρομίου σε λίγα χρόνια θα έχει αλλάξει πλήρως. Υπάρχει λόγος. Εκτιμάται ότι οι 3,7 δισεκατομμύρια επιβάτες αεροπορικών μεταφορών του 2017 θα έχουν ανέλθει σε 5,5 δισεκατομμύρια το 2036. Αυτό και μόνο το στοιχείο αναγκάζει τις εταιρείες να επισπεύσουν την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών τους.

Οι αποσκευές που «μιλούν»

Θεωρητικά, καθώς δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα πλήρως, από το 2018 όλες οι αποσκευές έχουν δυνατότητα άμεσου εντοπισμού, χάρη σε ένα σύστημα ασύρματης ταυτοποίησης (Rfid) που παρακολουθεί το «ταξίδι» τους από τη στιγμή που ο επιβάτης τις παραδίδει στο check-in έως τη στιγμή που τις παραλαμβάνει. Το κόστος υπολογίζεται σε 1 λεπτό του ευρώ για κάθε αποσκευή. Το αποτέλεσμα θα είναι η μείωση των απωλειών –οι οποίες κόστισαν στους αερομεταφορείς 2,1 δισ. ευρώ το 2016– και η εξοικονόμηση 3 δισ. ευρώ μέσα σε μία επταετία. Οι επιβάτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ίδια τεχνολογία αγοράζοντας ηλεκτρονικές ταυτότητες αποσκευών (όπως οι ReboundTAG Microchip Bag Tags και SuperSmartTag) και κατεβάζοντας ταυτόχρονα το αντίστοιχο app που δείχνει την πορεία της βαλίτσας ανά πάσα στιγμή.

Για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα

Η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει τους επιβάτες με μειωμένη κινητικότητα να βρουν τον δρόμο τους με ευκολία μέσα στα αεροδρόμια. Ένα τέτοιο βοήθημα είναι η εφαρμογή του Neatebox –υποψήφια στα βραβεία Διεθνών Αεροδρομίων για το 2018 στην κατηγορία Accessibility– που επιτρέπει στους επιβάτες να προσδιορίζουν και να προσωποποιούν ποια βοήθεια χρειάζονται όταν βρίσκονται σε ένα αεροδρόμιο. Εφαρμόζεται ήδη στα αεροδρόμια Heathrow, Wellington και Εδιμβούργου.

Εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα

Η εικονική και η επαυξημένη πραγματικότητα είναι δύο τεχνολογίες τις οποίες φαίνεται πως «αγαπάει» η ταξιδιωτική βιομηχανία. Το μεγάλο στοίχημα είναι κατά πόσο οι νεοφυείς εταιρείες θα ενσωματώσουν όσα προσφέρουν η εικονική και η επαυξημένη πραγματικότητα σε κάτι παραπάνω από ένα app με εντυπωσιακά γραφικά. Ενδιαφέρον παράδειγμα είναι η εφαρμογή πλοήγησης του αεροδρομίου Gatwick. Υποστηριζόμενη από την επαυξημένη πραγματικότητα, δείχνει τον δρόμο για την πύλη αναχώρησης, τον ιμάντα παραλαβής αποσκευών, το check-in ή τα καταστήματα αγορών. Οι επιβάτες μπορούν να βρουν ό,τι ψάχνουν σκανάροντας το σημείο όπου βρίσκονται. Στη συνέχεια, εμφανίζονται οδηγοί πλοήγησης στην οθόνη τους, που προσαρμόζονται στο πραγματικό περιβάλλον καθώς περπατούν.

Υπάλληλοι ρομπότ

H επέλαση των ρομπότ δίνει το «παρών» και στην αεροπορική βιομηχανία. Ήδη η Τρόικα, ένα ρομπότ ύψους 1,40 μ., παρέχει πληροφορίες στους ταξιδιώτες στο διεθνές αεροδρόμιο Incheon στη Σεούλ. Ένα άλλο βοηθά τα συνεργεία καθαρισμού, καθώς λειτουργεί σαν ηλεκτρική σκούπα. Στα αεροδρόμια JFK και San Francisco International, η KLM παρουσίασε το Care-E, ένα ρομπότ που μεταφέρει αποσκευές έως 38 κιλών και οδηγεί τον ταξιδιώτη στην πύλη αναχώρησης, ακόμα κι αν αυτή έχει αλλάξει, καθώς έχει πρόσβαση στις πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο. Η μέγιστη ταχύτητά του είναι 4,8 χλμ./ώρα, δηλαδή η ταχύτητα με την οποία κατά μέσο όρο βαδίζει ο άνθρωπος. Στις αρχές της χρονιάς το αεροδρόμιο Gatwick ανακοίνωσε ότι θα θέσει σύντομα σε πιλοτική λειτουργία τον Σταν, του οποίου η «δουλειά» θα είναι να παρκάρει αυτοκίνητα στους χώρους στάθμευσης του αεροδρομίου.

Hi-tech βοηθοί

Ο προσωπικός ψηφιακός βοηθός Google Assistant βρίσκεται πια ενσωματωμένος σε περισσότερες από 1 δισεκατομμύριο συσκευές παγκοσμίως και δίνει σκληρή μάχη για διεθνή επικράτηση με τους άλλους «έξυπνους» εικονικούς βοηθούς (Amazon Alexa, Apple Siri, Microsoft Cortana). Τον Ιανουάριο παρουσιάστηκαν στη διεθνή τεχνολογική έκθεση CES 2019 οι νέες δυνατότητες του Google Assistant, που βοηθούν τους χρήστες στα επαγγελματικά ταξίδια τους, με τη νέα δυνατότητα διερμηνείας Interpreter Mode να παρέχει σε πραγματικό χρόνο φωνητική και γραπτή μετάφραση και να βοηθά τον χρήστη έτσι να δραστηριοποιηθεί σε μια ξένη χώρα. Σύντομα, δε, το Google Assistant θα κάνει φωνητικό «check-in» σε πτήσεις και θα αποθηκεύει την κάρτα επιβίβασης.

Ζήτω το streaming

Προς εξαφάνιση βαδίζουν οι οθόνες που τη δεκαετία του 1980 τοποθετήθηκαν στο πίσω μέρος των καθισμάτων των αεροπλάνων ως μέρος του συστήματος ψυχαγωγίας. Τη θέση τους θα πάρει το streaming, που θα παρέχεται στις ηλεκτρονικές συσκευές των επιβατών. Για τις αεροπορικές εταιρείες η αλλαγή θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση χρημάτων, αλλά και στην προσαρμογή στις νέες συνήθειες των πελατών τους, οι οποίες βασίζονται όλο και περισσότερο σε ταμπλέτες και smartphones. Οι επιβάτες των μακρινών πτήσεων θα πρέπει να περιμένουν περισσότερο για να δουν αυτή την αλλαγή σε σχέση με εκείνους που κάνουν μικρότερες αεροπορικές διαδρομές, στις οποίες θα δοθεί προτεραιότητα. Και αυτό γιατί, λόγω της σύντομης διάρκειας της πτήσης, η χρήση wi-fi είναι ιδανικό μέσο ψυχαγωγίας. Για τη μετάβαση στη νέα εποχή, θα πρέπει αερομεταφορείς και κατασκευαστές να είναι σε θέση να προσφέρουν και άλλη μία υπηρεσία: οι επιβάτες να μπορούν να φορτίζουν τα κινητά και τις λοιπές ηλεκτρονικές συσκευές από τη θέση τους.

Ιπτάμενα ταξί

Η Uber ανακοίνωσε πρόσφατα τα δικά της σχέδια «κατάκτησης» των αιθέρων: πρόκειται για το Uber sky taxi, με κατασκευάστρια εταιρεία την αμερικανική Bell Helicopter. Το αεροσκάφος θα χρησιμοποιεί ένα υβριδικό σύστημα ηλεκτρικής πρόωσης και θα απογειώνεται με έξι κινούμενους έλικες. Ικανό να προσγειωθεί σε ένα τυπικό ελικοδρόμιο, με υβριδικό ηλεκτροκινητήρα που επιτρέπει αθόρυβη και αποδοτικότερη λειτουργία συγκριτικά με ένα κοινό ελικόπτερο, θα φιλοξενεί τέσσερις επιβάτες με αυτονομία 150 μιλίων, τα οποία θα καλύπτει μέσα σε μόλις μία ώρα. Η εταιρεία σχεδιάζει την πρώτη δοκιμαστική πτήση μέχρι το 2023, με στόχο την πλήρη εμπορική λειτουργία του προγράμματος έναν χρόνο μετά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Ταξίδια: Τελευταία Ενημέρωση

Το δημαρχείο του Μάντσεστερ. (Φωτογραφία: VISUALHELLAS.GR)

Μάντσεστερ by locals

Ένα υπόγειο μπαρ με «βρόμικη» ιστορία, το δισκάδικο που αγαπά τις τοπικές μπάντες και ένα γλυπτό-κοινωνικό σχόλιο
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Break dance στον παραλιακό πεζόδρομο Corniche, χαρακτηριστικό τοπόσημο της Βηρυτού. (REUTERS/Jamal Saidi/File Photo)

Βηρυτός by locals

Ο δρόμος των κοσμηματοπωλείων, δείπνο σε ένα όμορφο αρχοντικό και το πρώτο zero-waste κατάστημα του Λιβάνου
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Hλιόλουστο απόγευμα με θέα στον Δούναβη

Βουδαπέστη by locals

Όμορφα δώρα από ανακυκλώσιμα υλικά, γαστρονομικές στάσεις για όλα τα γούστα και ένα αριστούργημα της ουγγρικής αρ νουβό
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Το λιμανάκι της Μπούκας, δίπλα στο μεγάλο λιμάνι του Φρυ. (Φωτογραφία: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ)

Κάσος: Όλοι μια παρέα

Η Δωδεκανήσια του γλεντιού υποδέχεται με θέρμη τους ταξιδιώτες και στρώνει τραπέζι με εκλεκτές τοπικές γεύσεις.
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Η πλατεία Stortorget στην παλιά πόλη του Μάλμε φτιάχτηκε το 1540. (Φωτογραφία: Werner Nystrand)

Mάλμε by locals

Προβολές ντοκιμαντέρ σε μια παλιά εκκλησία, βίγκαν χοτ ντογκ και διάλειμμα αλά σουηδικά, για καφέ και γλυκίσματα
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Τα πολύχρωμα νεοκλασικά στον Γιαλό. (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

Σύμη: Ισχυρό Brand Name

Από άποψη παραλιών είναι ιδιαίτερη, αφού σε πολλές από αυτές η πρόσβαση γίνεται μόνο με καραβάκι
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Η σιωπηλή πυργοπολιτεία της Βάθειας με φόντο τον Λακωνικό κόλπο. (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

Απαιτητική Μάνη

Πύργοι, κοντές ελιές, φραγκοσυκιές, βράχια έως τη θάλασσα, σιωπηλοί οικισμοί και μόνιμος σημαιοστολισμός εθνικής γιορτής
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Το απογευματινό φως αναδεικνύει τη γοητεία της Κορώνου. (Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΤΣΗΣ)

Nάξος: Ταξίδι στα ορεινά

Ξεκλειδώνουμε τα μυστικά πέντε χωριών της ενδοχώρας μέσα από κατάφυτες ποταμιές, σημαντικές αρχαιότητες και ανόθευτα τοπία ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Στην πλατεία Victoria διακρίνεται η αρ νουβό είσοδος του μετρό, έργο του Γάλλου αρχιτέκτονα Hector Guimard. (Φωτογραφία: AFP/VISUALHELLAS.GR)

Μόντρεαλ by locals

Μια πόλη που αγαπά τις τέχνες, τη διασκέδαση στους ανοιχτούς χώρους και τις κουζίνες του κόσμου.
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Στάση για ξεκούραση έξω από τις δίδυμες εκκλησίες του Τορίνο, San Carlo και Santa Cristina. (Φωτογραφία: VISUALHELLAS.GR)

Τορίνο by locals

Χειροποίητο ιταλικό παγωτό, λουκούλλειο γεύμα με θαλασσινά και μια γειτονιά που δεν έχει χάσει την αυθεντικότητά της.
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Το Delfshaven είναι από τις λίγες περιοχές του Ρότερνταμ που γλίτωσαν από τους βομβαρδισμούς του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. (Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image)

Ρότερνταμ by locals

Στο Kralingse Bos, το μεγαλύτερο πάρκο του Ρότερνταμ, βρίσκεται ο ωραιότερος ίσως κήπος της πόλης
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Η Ινδία έως τον 5ο αιώνα μ.Χ. ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου βουδιστική.

Πρώτη φορά στην Ινδία

Ένα μωσαϊκό από φυλές, θρησκείες, πολιτισμούς που ανθούν σε εντελώς διαφορετικά φυσικά περιβάλλοντα
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Τα σκαλιά μπροστά από τον καθεδρικό ναό αποτελούν σημείο συνάντησης για τις περιηγήσεις στην πόλη.

Ελσίνκι by locals

Ένα κοκτέιλ μπαρ με πολλές διακρίσεις, το πιο διάσημο «λουλούδι» της Φινλανδίας
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Η περιοχή της Μάρπησσας με τον λόφο του Κέφαλου, όπου βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου του 16ου αιώνα

Πάρος: Χωριά - έκπληξη

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να την ευχαριστηθείς από το να ανακαλύψεις τις γοητευτικές διαφορές της
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Ο αξέχαστος φιδίσιος δρόμος από τη Χώρα προς την Ανώπολη. (Φωτογραφία: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ)

Σφακιά: Ελευθερία στον Νότο

Eίναι πια τουριστικά έτσι κι αλλιώς, και οι επισκέπτες βρίσκουν εδώ ένα τοπίο ασύλληπτης ομορφιάς και δύσκολο όμως την ίδια ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Πεζοπορώντας στο Μονοπάτι του Λιχτενστάιν, μήκους 75 χλμ., που περιλαμβάνει 133 στάσεις. (Φωτογραφία: Marina Pascucci/The New York Times)

Happy Birthday, Λίχτενσταϊν

Η φετινή χρονιά σηματοδοτεί την 300ή επέτειο από την ίδρυση του μικρού ευρωπαϊκού κρατιδίου
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Γεφύρι στην πετρόκτιστη Ηγεμονική Οδό, που φτιάχτηκε όταν η Σάμος ήταν αυτόνομο κρατίδιο (1834-1912), έξω από το χωριό Κουμαραδαίοι. (Φωτογραφία: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΨΗΜΕΝΟΣ)

Πεζοπορώντας στη Σάμο

Οι πεζοπορικές διαδρομές είναι σημαντικό κεφάλαιο για την τουριστική ανάπτυξη πολλών περιοχών της Ελλάδας
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
X