ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νόστιμη Kωνσταντινούπολη

Μερακλίδικοι μεζέδες, street food και δημιουργική κουζίνα στο σταυροδρόμι Δύσης και Ανατολής

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Μερακλίδικοι μεζέδες, street food και δημιουργική κουζίνα στο σταυροδρόμι Δύσης και Ανατολής.

Η γαστρονομική σκηνή της Κωνσταντινούπολης έχει επιρροές από διάφορες επαρχίες της Τουρκίας, αλλά και από τις γειτονικές της χώρες. Στις παραθαλάσσιες περιοχές που βρέχονται από το Αιγαίο μην περιμένετε να σας σερβίρουν κεμπάπ, αλλά μεζέδες, ψάρια και πιάτα μαγειρεμένα με εποχικές πρώτες ύλες και ελαιόλαδο. Το καλοκαίρι θα απολαύσετε φρέσκες ντομάτες και πιπεριές, μυρωδικά και χόρτα, όπως σπαράγγια της θάλασσας και αντράκλες, τα οποία θα βρείτε και στις λαϊκές αγορές μαζί με κεράσια, βερίκοκα, καρπούζια και σύκα. Οι διαφορετικές κουζίνες που συναντά κανείς στα εστιατόρια της Πόλης αντανακλούν τις πληθυσμιακές μετακινήσεις και αποτελούν έναν εξαιρετικό τρόπο να κατανοήσετε την πολιτιστική πολυμορφία της. Όπως λέγεται, τρώγοντας μπορείτε να γυρίσετε σχεδόν όλη την Τουρκία, χωρίς να φύγετε από την Κωνσταντινούπολη.

ΔΥΝΑΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ

Κale Cafe
Το πρωινό στον Βόσπορο είναι ολόκληρο τελετουργικό. Προτείνουμε να επισκεφτείτε το παραθαλάσσιο χωριό Rumeli Hisar (Ρούμελι Χισάρ) στην ευρωπαϊκή πλευρά, που πήρε το όνομά του από το ομώνυμο κάστρο, και να καθίσετε στο Kale Cafe για ένα κλασικό τουρκικό πρωινό, που θα περιλαμβάνει οπωσδήποτε kaymak, την πλούσια κρέμα που φτιάχνεται από βουβαλίσιο γάλα και σερβίρεται με μέλι. Στη συνέχεια, κάντε μια βόλτα κατά μήκος της ακτογραμμής με την υπέροχη θέα στον Βόσπορο.
|| Yahya Kemal Caddesi 16, Rumeli Hisar, στην περιοχή Sariyer (Σαριέρ). Θα φτάσετε έως εκεί με ταξί ή λεωφορείο.

Van Kahvalti Evi
Στο Van Kahvalti Evi, ένα μαγαζί της γειτονιάς με κουρδικές επιρροές από την Ανατολική Τουρκία, θα δοκιμάσετε το πιο αυθεντικό τουρκικό πρωινό. Αρχικά στο τραπέζι σας θα έρθει ένα πιάτο με τυρί, ντομάτα, αγγούρι και ψωμί, σερβιρισμένα με αλάτι. Στη συνέχεια, θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε τοπικό τυρί με μυρωδικά, καϊμάκι (kaymak), στιβαρό στη γεύση τζατζίκι (cacik) και murtuga, ένα πιάτο με χτυπημένα αυγά, γάλα και αλεύρι που μοιάζει με ομελέτα. Φυσικά δεν θα λείψουν τα βάζα με τις μαρμελάδες, το διάσημο μέλι του Van και το δυνατό τσάι σε άφθονες ποσότητες.
|| Defterdar Yokusu 52/Α, Cihangir, Beyoglu

ΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΓΕΥΜΑ

Çiya
Βρίσκεται στην περιοχή Kadiköy, στην ασιατική πλευρά του Βοσπόρου, και είναι ένα από τα κορυφαία εστιατόρια στην πόλη. Ο σεφ Musa, μύστης της σύγχρονης ανατολίτικης μαγειρικής, λειτουργεί το εστιατόριο από το 2015 με τον φιλόδοξο στόχο να αναδείξει, να αποκαταστήσει και να επανεφεύρει την τουρκική κουζίνα. Δεν θα μείνετε ασυγκίνητοι μπροστά στα τσουκάλια με τις σούπες, που αναδίδουν αρώματα από όλη την Τουρκία. Αν πάτε καλοκαίρι, δοκιμάστε τις εποχικές σπεσιαλιτέ, όπως το visne kebabi, ένα είδος κεμπάπ με βύσσινα μαγειρεμένα με κιμά, κρεμμύδια και ντομάτες, ή τα ντολμαδάκια με ή χωρίς κρέας τυλιγμένα σε αμπελόφυλλα (sarma). Παραγγείλετε μισές μερίδες, για να δοκιμάσετε απ’ όλα.
|| Güneslibahçe Sokak 43, Kadiköy. Θα φτάσετε με το φέρι σε 20 λεπτά.

Siirt Şeref Büryan Kebap Salonu
Πάνω από το Kadinlar Pazari, μια όμορφη πλατεία στη γειτονιά Fatih, βρίσκεται το «Μικρό Κουρδιστάν» της Πόλης. Τα εστιατόρια στην πλατεία πωλούν büryan kebab (μπουριάν κεμπάπ) και perde pilav (περντέ πιλάφι), δύο σπεσιαλιτέ του Siirt, μιας πόλης κοντά στα σύνορα με τη Συρία και το Ιράκ όπου κατοικούν Κούρδοι και Άραβες. Το büryan είναι αρνί που σιγοψήνεται σε «τρύπες» στο έδαφος, ενώ το perde είναι ένα αρωματικό και πιπεράτο πιλάφι με κοτόπουλο, αμύγδαλα και σταφίδα, που τυλίγεται μέσα σε ζύμη και ψήνεται σε φόρμα. Το εστιατόριο Siirt Seref Büryan Kebap Salonu τα φτιάχνει τέλεια και τα δύο.
|| İItfaiye Caddesi 4, Fatih

ΔΕΙΠΝΟ ΓΙΑ ΜΕΡΑΚΛΗΔΕΣ

Neolocal
Ο σεφ Maksut Askar παρουσιάζει τη δική του εκδοχή «μοντέρνας τουρκικής κουζίνας». Πρόκειται για κλασικές συνταγές που εκτελούνται με νέες τεχνικές και συστατικά. Επιλέγει τα καλύτερα εποχικά προϊόντα και τα μαγειρεύει με ανατολίτικη φροντίδα και σύγχρονες δημιουργικές πινελιές. Στεγάζεται στο Ινστιτούτο Τεχνών SALT και προσφέρει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία γνωριμίας με το σύγχρονο πρόσωπο της Κωνσταντινούπολης. Από την κομψή αίθουσα του εστιατορίου, βιομηχανικής αισθητικής, έχετε όμορφη θέα στην πόλη. Οι τιμές του είναι λογικές.
|| Bankalar Caddesi 11, Karaköy

Sıdıka
Για μεζέδες και φρέσκα ψάρια που μυρίζουν Αιγαίο, κατευθυνθείτε στο εστιατόριο Sidika της περιοχής Besiktas. Η κουζίνα του υποστηρίζει την καμπάνια στην οποία πρωτοστατεί το τουρκικό κίνημα του slow food για την προστασία των εγχώριων ιχθυαποθεμάτων. Οι ψητές μελιτζάνες του, καπνιστές και ζουμερές, είναι λαχταριστός μεζές, όπως και ο «μαρουλοντολμάς» με γέμιση από ψάρι, ρύζι και βότανα, ή το άλειμμα φέτας με φιστίκι. Εξαιρετικά είναι τα καλαμάρια αλλά και το ψάρι ημέρας που ψήνεται τυλιγμένο σε αμπελόφυλλα. Μας άρεσε επίσης ο γλυκός επίλογος με την πουτίγκα μαστίχας.
|| Sair Nedim Caddesi 38, Besiktas

İnciraltı
Μόλις καθίσετε στο Inciralti (που σημαίνει «κάτω από τη συκιά»), θα φτάσει στο τραπέζι σας ένας δίσκος με κλασικούς μεζέδες –συν μερικές εκπλήξεις–, όπως τα τραγανά καππαρόφυλλα και το φιλέτο λαβράκι με πικάντικη σάλτσα κάρι. Το εστιατόριο στεγάζεται σε ένα παλιό σπίτι στη γειτονιά Beylerbeyi, που έχει καταφέρει να διατηρήσει τη γοητεία της aναλλοίωτη στον χρόνο. Στο πίσω μέρος υπάρχει κήπος, ιδανικός για όποιον θέλει να απομονωθεί και να ξεφύγει από τον θόρυβο και την κίνηση της πόλης.
|| Arabacιlar Sokak 4, Beylerbeyi

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΓΚΟΥΣ

Kadınlar Pazaarı
Τα παζάρια της Πόλης θα σας χαρίσουν γνήσια αρώματα και γεύσεις Ανατολής. Περιπλανηθείτε στο Kadinlar Pazaari στη Fatih –κοντά στο κεντρικό τζαμί και στο εστιατόριο Siirt Seref Büyran Kebap Salonu–, που είναι γεμάτο μικροπωλητές με κάθε λογής καλούδια απ’ όλες τις γωνιές της χώρας, όπως σταφίδες, φιστίκια, βότανα και μπαχαρικά από το Siirt. Δοκιμάστε άφοβα τα προϊόντα στους πάγκους, όπως το μέλι καστανιάς (kestane bal) και το τυρί otlu από το Van ή ένα ποτήρι σαλγκάμ – μοιάζει με χυμό παντζαριού, αλλά φτιάχνεται από κόκκινα καρότα τουρσί, γογγύλια και πλιγούρι.
|| Itfaiye Caddesi, Fatih

Inebolu Pazarı
Για μια πραγματική εμπειρία υπαίθριας αγοράς αξίζει να πάτε στο Inebolu Pazari. Βρίσκεται στη γειτονιά Dolapdere και λειτουργεί μόνο τις Κυριακές. Τα πλούσια γιαούρτια, τα φανταστικά τυριά, το μέλι και τις μαρμελάδες όλο φρούτο τα πωλούν απευθείας οι ίδιοι οι παραγωγοί τους, που ταξιδεύουν έως εδώ κάθε εβδομάδα από τα χωριά της Μαύρης Θάλασσας.
|| Toprak Tabya Sokak, Dolapdere

ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΑ ΠΡΙΓΚΙΠΟΝΝΗΣΙΑ

Αξίζει να αφιερώσετε μία ημέρα του ταξιδιού σας σε μια μίνι απόδραση στα κατάφυτα Πριγκιποννήσια, στο αρχιπέλαγος της Θάλασσας του Μαρμαρά. Στη Χάλκη (Heybeliada) θα βρείτε το εστιατόριο Heyamola Ada Lokantas με καλό φαγητό, χαλαρή ατμόσφαιρα και τουρκικά κρασιά μικρών παραγωγών. Ο δίσκος προσφέρει 20 πιάτα μεζέδων και αλλάζει ανάλογα με την εποχή, με τις επιλογές να περιλαμβάνουν κυρίως βότανα και χόρτα από το νησί. Ρωτήστε για το πιάτο ημέρας.
|| Mavi Marmara Yali Caddesi (στο «Κορδόνι»), απέναντι από την αποβάθρα του ΙDO

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ταξίδια: Τελευταία Ενημέρωση