ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 09:11
 

Νόστιμη Νάπολη

Οκτώ στάσεις για φαγητό και γλυκό στην πόλη-σύμβολο της ιταλικής γαστρονομίας

Newsroom K

Οκτώ στάσεις για φαγητό και γλυκό στην πόλη-σύμβολο της ιταλικής γαστρονομίας.

H πατρίδα της πίτσας, σε αντίθεση με άλλες ιταλικές πόλεις, δεν είναι ένα «υπαίθριο» μουσείο – παρότι, ως μία από τις αρχαιότερες κατοικημένες πόλεις στον κόσμο, είναι γεμάτη μνημεία. Τον «σφυγμό» της ορίζουν η γαστρονομική σκηνή της, οι μαγειρικές παραδόσεις και οι διαλεχτές πρώτες ύλες της. Έτσι, οι τομάτες του San Marzano που παράγονται εδώ θεωρούνται από πολλούς οι καλύτερες στον κόσμο. Όσο για τη βουβαλίσια μοτσαρέλα της με την υπέροχη κρεμώδη υφή, όμοιά της δεν έχετε δοκιμάσει. Το πρωτότυπο «μενού» που ετοίμασε η σειρά ταξιδιωτικών οδηγών Culinary Backstreets μάς μυεί στις γεύσεις, στα αρώματα, στις συνήθειες και στο ταμπεραμέντο των Ναπολιτάνων.

ΤΡΩΓΟΝΤΑΣ, ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΟΡΕΞΗ

 

(Vincenzo Pace ο νεότερος, toy  Ciro Pace)

Ciro Pace
Το ιταλικό rustico μοιάζει με τη δική μας τυρόπιτα. Όμως το ναπολιτάνικο rustico soffiato είναι γλυκό και αλμυρό μαζί. Το εφηύρε το 1926 ο Vincenzo Pace, συνδυάζοντας δύο διαφορετικά είδη ζύμης: αλμυρό κέικ για βάση, ζαμπόν και τυρί για γέμιση, ενώ το «καπάκι» του είναι φτιαγμένο από τη ζύμη των σου! Φυσικά η συνταγή παραμένει μυστική και περνάει από γενιά σε γενιά στο οικογενειακό αρτοποιείο.
|| Via Nazionale 84, τηλ. +39 081-268547

(TARALLI, ΕΝΑ ΣΝΑΚ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΩΡΕΣ)

Taralli
Όπως οι περισσότερες λιχουδιές, έτσι και τα taralli είναι μια θερμιδική βόμβα. Μοιάζουν με μικρά στρογγυλά κριτσίνια και φτιάχνονται από λαρδί, πιπέρι και καβουρδισμένα αμύγδαλα. Προσφέρονται ως κέρασμα όταν κάποιος επισκέπτεται για πρώτη φορά ένα σπίτι, είναι όμως και το σνακ των ποδοσφαιρικών αγώνων, των πάρτι και των ρομαντικών συναντήσεων. Θα τα εντοπίσετε εύκολα παντού, όμως ο «ναός» των taralli βρίσκεται από το 1940 στη Via Foria, μπροστά από την είσοδο του Βοτανικού Κήπου. Πρόκειται για το Tarallificio Leopoldo του Don Leopoldo Infante. Ακόμα και αν δεν τα προμηθευτείτε από εδώ, αγοράστε τα όπου τα βρείτε και κάντε την κυριακάτικη βόλτα των Ναπολιτάνων στην παραλιακή ζώνη της Via Caracciolo, τρώγοντας taralli και πίνοντας μπίρα δίπλα στη θάλασσα.
|| Via Foria, 212, τηλ. +39 081- 451166

(Ναπολιτάνικο street food στη Friggitoria Vomero)

Friggitoria Vomero
Στη Νάπολη λένε ότι «οτιδήποτε τηγανητό είναι καλό, ακόμα και οι σόλες των παπουτσιών». Για μια αυθεντική street food εμπειρία αξίζει να δοκιμάσετε το cuoppo, ένα χάρτινο «χωνάκι» γεμάτο τραγανές μπουκιές-σύμβολα της τοπικής κουζίνας: zeppolelle (κομματάκια από ζύμη για πίτσα), panzerotti (κροκέτες πατάτας γεμιστές με σαλάμι και μοτσαρέλα), arancini (μπάλες ρυζιού). Ένα από τα καλύτερα cuoppi στην πόλη θα βρείτε στη Friggitoria Vomero, που λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1938. Η τρίτη γενιά της οικογένειας Acunzo συνεχίζει την παράδοση που κληροδότησε ο ιδρυτής της Frigittoria, Raffaele Acunzo, μαγειρεύοντας τις μυστικές συνταγές του.
|| Via Domenico Cimarosa 44

(Tηγανητή πίτσα με ιστορια στη MASARDONA)

Friggitoria Masardona
Τη δεξιοτεχνία των Ναπολιτάνων στην παρασκευή της πίτσας την παραδέχονται όλοι. Αυτό που ίσως πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι η τηγανητή πίτσα προϋπήρχε της φουρνιστής. Είναι λοιπόν σίγουρο ότι, φτάνοντας στη Νάπολη, θα βρεθείτε μπροστά στο δίλημμα: φούρνος ή τηγάνι; Την ίδια δυσκολία θα αντιμετωπίσετε μέχρι να καταλήξετε πού θα δοκιμάσετε αυτή την αξεπέραστη τοπική σπεσιαλιτέ. Αναζητήστε τη Friggitoria Masardona στα δαιδαλώδη σοκάκια ανάμεσα στη Via Amerigo και στο Corso Arnaldo Lucci. Εδώ o Enzo Piccirillo και η γυναίκα του φτιάχνουν αποκλειστικά τηγανητή πίτσα, και μάλιστα την καλύτερη στην πόλη! Εκείνος ετοιμάζει μια πολύ ελαφριά ζύμη και γέμιση από ρικότα, κομμάτια χοιρινού, τυρί provola και ντομάτα, ενώ εκείνη ρίχνει τις πίτσες σε καυτό λάδι, τις γυρίζει για μερικά δευτερόλεπτα και είναι έτοιμες και πεντανόστιμες.
|| Via Giulio Cesare Capaccio 27, τηλ. +39 081-281057


ΠΙΑΤΑ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ

(O Luigi ετοιμάζει Gatto στην τρατορια Cibi Cotti Anna)

Cibi Cotti Anna
Ένα από τα πιο διάσημα πιάτα της τοπικής κουζίνας είναι το gattό di patata, μια τάρτα πατάτας με στρώσεις μοτσαρέλας, τυριού scamorza, αλλαντικών κ.ά., που έχει πάρει την ονομασία της από τη γαλλική λέξη «gateaux» (σ.σ. γλυκά). Τo ναπολιτάνικο gattό, που έχουν λατρέψει γενιές και γενιές, ψήνεται στην κουζίνα του Cibi Cotti Anna, ενός οικογενειακού εστιατορίου λίγα μέτρα πάνω από την παραλιακή ζώνη και πολύ κοντά στην ανοιχτή αγορά Torretta της περιοχής Margelina. Λειτουργεί από το 1963 και μέχρι το 1980 δεν είχε τραπέζια. Σήμερα, είναι σχεδόν πάντα γεμάτο, με θαμώνες επιχειρηματίες και εργαζομένους στη μαρίνα. Μάλιστα, οι τακτικοί πελάτες μπαίνουν στην κουζίνα και, σαν να βρίσκονται στο σπίτι τους, παίρνουν μόνοι τους το πιάτο τους.
|| Via Ferdinando Galani 30, τηλ. 039 081-682844

Μangia Bevi
Η ναπολιτάνικη μαγειρική περιλαμβάνει τέτοια ποικιλία υλικών και παρασκευών, που το φαγητό στην πρωτεύουσα της Καμπανίας είναι πάντα μια γιορτή από μυρωδιές, χρώματα και γεύσεις. Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι τα πιο διάσημα πιάτα της τοπικής κουζίνας γίνονται με απλές πρώτες ύλες, όπως για παράδειγμα τα ζυμαρικά με φασόλια (pasta e fasule), ρεβίθια (lagane e cicere) ή πατάτες (pasta e patane). Το Mangia e Bevi είναι το ιδανικό μέρος για να δοκιμάσετε αυτού του είδους τις καθημερινές γεύσεις. Για ορεκτικό, κύριο πιάτο με συνοδευτικό και γλυκό θα πληρώσετε μόλις 8 ευρώ. Το φαγητό είναι νόστιμο, έρχεται γρήγορα, αλλά όχι... απαραίτητα με τη σωστή σειρά.
|| Via Sedile di Porto 92, τηλ. +39 081-5529546

ΓΛΥΚΟΣ ΕΠΙΛΟΓΟΣ

 

(Oι διάσημοι μπαμπάδες τησ Pasticceria Capriccio)

Pasticceria Capriccio
Ο μπαμπάς, ο «βασιλιάς» των ναπολιτάνικων γλυκών, έχει γαλλική καταγωγή, γεγονός που ερμηνεύεται ιστορικά. Τον 18ο αιώνα, η Μαρία Καρολίνα της Αυστρίας (σύζυγος του βασιλιά της Νάπολης και της Σικελίας, Φερδινάρδου) έστειλε τους Ιταλούς σεφ στο Παρίσι, κοντά στην αδελφή της Μαρία Αντουανέτα, για να μάθουν τις τεχνικές της γαλλικής κουζίνας, τις οποίες εφάρμοσαν σε πολλές συνταγές που πια θεωρούνται κλασικές ναπολιτάνικες. Την καλύτερη εκδοχή μπαμπά θα δοκιμάσετε στην Pasticceria Capriccio, στο ιστορικό κέντρο. Πρόκειται για τη μυστική συνταγή του Raffaele Capparelli, που παραμένει στην οικογένεια εδώ και δεκαετίες. Ο
διάσημος «μπαμπάς» του σερβίρεται σε γενναία μερίδα, αφράτος και τέλεια σιροπιασμένος. Παρότι πολλοί θεωρούν ότι το συγκεκριμένο γλυκό είναι υπερβολή να το φάει ένας μόνος του, το εν λόγω είναι τόσο ελαφρύ, που τρως και δύο κομμάτια!
|| Via Carbonara 39, τηλ. +39 081-440579

(Φρεσκοψημένες Pastiere στο Scaturchio)

Pasticceria Scaturchio
Όπως έγραψε ο Γάλλος συγγραφέας Μαρσέλ Προυστ, εμπνευσμένος από τις γαλλικές μαντλέν, στο βιβλίο του «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο», «τα γλυκά ανασύρουν συναισθήματα». Απόδειξη για τους Ναπολιτάνους είναι η pastiera, το γλυκό που τρώγεται πλέον κάθε εποχή, όμως στο μυαλό όλων φέρνει το Πάσχα και την άνοιξη. Στην εμφάνιση θυμίζει πάστα φλόρα: η βάση της τάρτας γεμίζει με ρικότα, σιτάρι βρασμένο, ζαχαρωμένα φρούτα και μπαχαρικά, κρέμα γάλακτος, κ.ά. Στη συνέχεια σκεπάζεται με ένα φύλλο από την ίδια ζύμη και η επιφάνειά της διακοσμείται με λωρίδες. Την πιο επιτυχημένη σύγχρονη εκδοχή της θα βρείτε στο ζαχαροπλαστείο Scaturchio, που λειτουργεί από το 1905 στην Piazza San Domenico Maggiore. Ωστόσο, στην καρδιά μας η καλύτερη pastiera είναι πάντα αυτή της μαμάς!
|| Piazza S. Domenico Maggiore 19, τηλ. +39 081-5517031

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Ταξίδια: Τελευταία Ενημέρωση

H Κίνα δεν είναι απλώς μια χώρα, είναι ένα παράδοξο ψηφιδωτό

Σαγκάη: Χουάν Γινγκ!

Mεταμορφώθηκε, μέσα σε σαράντα χρόνια, από γραφικό ψαροχώρι σε μία από τις ισχυρότερες πόλεις στον πλανήτη
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Η Πύλη του Βρανδεμβούργου αποτελεί ιστορικό τοπόσημο και σημείο αναφοράς για τους επισκέπτες του Βερολίνου. © AP Photo/Gero Breloer

Βερολίνο by locals

Αρωματικά χαρμάνια καφέ από όλο τον κόσμο, αγορές με στιλ και ολόφρεσκες σαλάτες, από το θερμοκήπιο στο πιάτο.
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Οι αμέτρητες βάθρες της Σαμοθράκης παραπέμπουν σε σκηνικό ταινίας. (Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image)

Η Σαμοθράκη που αγαπώ

Μια προσωπική αφήγηση κόντρα στις δυσκολίες που έφεραν το νησί στο προσκήνιο τις τελευταίες εβδομάδες
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Πρωινή ώρα στο Παλιό Λιμάνι χωρίς τον συνωστισμό του καλοκαιριού. (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ)

Χανιά τώρα!

Όταν οι τουρίστες φεύγουν, οι ρυθμοί της πόλης αλλάζουν. Και ο Νοέμβριος είναι ο ιδανικός μήνας για να πιάσετε τον σφυγμό ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Η πλατεία Stortorget στην παλιά πόλη του Μάλμε φτιάχτηκε το 1540. (Φωτογραφία: Werner Nystrand)

Mάλμε by locals

Αν σας αρέσει η μοντέρνα τέχνη, τότε το Μάλμε είναι η πόλη σας.
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Χρώματα, γεύσεις και αρώματα στους δρόμους του Καΐρου. (Φωτογραφία: Shutterstock).

Kάιρο by locals

Ένα ιστορικό τζαμί της πόλης, το σεληνιακό τοπίο του Wadi Degla και η αιγυπτιακή κουζίνα στα καλύτερά της
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Μετά από είκοσι λεπτά πεζοπορίας μέτριας δυσκολίας, από το χωριό της Πιάνας θα βρεθείτε στη σπηλιά του Πάνα. (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ).

Αρκαδία: Αναζητώντας τον Πάνα

Ακολουθούμε τα ίχνη του αρχαίου θεού ανάμεσα στα έλατα του Μαινάλου και στις όχθες του Λούσιου, ανακαλύπτοντας τοπία απίστευτης ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Tη μεγαλοπρεπή Βαλέτα θα τη γνωρίσετε περπατώντας, όπως οι κοπέλες της φωτογραφίας που κάνουν βόλτα στη St. Ursula Street. (Φωτογραφία: VISUALHELLAS.GR).

Μάλτα: Βουτιά στην ιστορία

Με βρετανικότητα πιο έντονη από του Λονδίνου, μπαρόκ αρχιτεκτονική και προϊστορικούς ναούς, συμπυκνώνει τον πολιτισμό όλης ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Η Πλατεία της Αγοράς στην Παλιά Πόλη της Βαρσοβίας. (Φωτογραφία: VISUALHELLAS.GR)

Βαρσοβία by locals

Μουσικές σκηνές, κτίρια μοντερνιστικής αρχιτεκτονικής, τέχνη του δρόμου και γεύσεις για όλα τα γούστα
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Η πλατεία Hendrik Conscience, στο κέντρο της Αμβέρσας. (Φωτογραφία: VISUALHELLAS.GR)

Αμβέρσα by locals

Τηγανητές πατάτες από έναν βραβευμένο σεφ, δώρα με χαρακτήρα και τα πιο διάσημα μπισκότα της πόλης.
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Το δημαρχείο του Μάντσεστερ. (Φωτογραφία: VISUALHELLAS.GR)

Μάντσεστερ by locals

Ένα υπόγειο μπαρ με «βρόμικη» ιστορία, το δισκάδικο που αγαπά τις τοπικές μπάντες και ένα γλυπτό-κοινωνικό σχόλιο
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Break dance στον παραλιακό πεζόδρομο Corniche, χαρακτηριστικό τοπόσημο της Βηρυτού. (REUTERS/Jamal Saidi/File Photo)

Βηρυτός by locals

Ο δρόμος των κοσμηματοπωλείων, δείπνο σε ένα όμορφο αρχοντικό και το πρώτο zero-waste κατάστημα του Λιβάνου
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Hλιόλουστο απόγευμα με θέα στον Δούναβη

Βουδαπέστη by locals

Όμορφα δώρα από ανακυκλώσιμα υλικά, γαστρονομικές στάσεις για όλα τα γούστα και ένα αριστούργημα της ουγγρικής αρ νουβό
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Το λιμανάκι της Μπούκας, δίπλα στο μεγάλο λιμάνι του Φρυ. (Φωτογραφία: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ)

Κάσος: Όλοι μια παρέα

Η Δωδεκανήσια του γλεντιού υποδέχεται με θέρμη τους ταξιδιώτες και στρώνει τραπέζι με εκλεκτές τοπικές γεύσεις.
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Η πλατεία Stortorget στην παλιά πόλη του Μάλμε φτιάχτηκε το 1540. (Φωτογραφία: Werner Nystrand)

Mάλμε by locals

Προβολές ντοκιμαντέρ σε μια παλιά εκκλησία, βίγκαν χοτ ντογκ και διάλειμμα αλά σουηδικά, για καφέ και γλυκίσματα
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Τα πολύχρωμα νεοκλασικά στον Γιαλό. (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

Σύμη: Ισχυρό Brand Name

Από άποψη παραλιών είναι ιδιαίτερη, αφού σε πολλές από αυτές η πρόσβαση γίνεται μόνο με καραβάκι
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Η σιωπηλή πυργοπολιτεία της Βάθειας με φόντο τον Λακωνικό κόλπο. (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

Απαιτητική Μάνη

Πύργοι, κοντές ελιές, φραγκοσυκιές, βράχια έως τη θάλασσα, σιωπηλοί οικισμοί και μόνιμος σημαιοστολισμός εθνικής γιορτής
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
X