ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διχασμένη η Τουρκία απέναντι στον Ερντογάν

Κάποιοι μιλούν για έναν χαρισματικό πολιτικό ενώ άλλοι κάνουν λόγο για έναν καρεκλοκένταυρο δυνάστη

Kathimerini.gr

«Πολιτική ιδιοφυϊα». «Δικτάτορας». «Καλόψυχος». «Ύπουλος». «Ικανός ηγέτης». «Απολυταρχικός ρατσιστής». Διαβάζοντας κανείς αυτούς τους χαρακτηρισμούς, δύσκολα θα υπέθετε πως αναφέρονται στον ίδιο άνθρωπο.

Κι όμως, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει χωρίσει τη χώρα στα δύο. Κάποιοι μιλούν για έναν χαρισματικό πολιτικό που επανέφερε την ελευθερία στην Τουρκία, ενώ άλλοι κάνουν λόγο για έναν καρεκλοκένταυρο δυνάστη που φυλακίζει οποιονδήποτε διαφωνεί μαζί του.

Μπορεί το δημοψήφισμα να αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση, όμως έχει καταστεί σαφές πως το «ναι» ή «όχι» συνιστά μια άτυπη ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Τούρκου προέδρου.

Την τελευταία εβδομάδα πριν το δημοψήφισμα, άνθρωποι από όλα τα μέρη της Τουρκίας αποκάλυψαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters τι θα ψηφίσουν, αλλά και τον λόγο για τον οποίο θα στηρίξουν το «ναι» ή το «όχι».

Ο πλανόδιος πωλητής από το Ντιγιάρμπακιρ, Χικμέτ Γκουντούζ, 52 ετών, δηλώνει ότι θα ψηφίσει «ναι» στο τουρκικό δημοψήφισμα. Ο Γκουντούζ ελπίζει ότι η ψήφος του θα συμβάλει στο να έρθει η ειρήνη στην Τουρκία. «Μου αρέσει ο χαρακτήρας του προέδρου Ερντογάν. Είναι λίγο οργισμένος και λίγο απολυταρχικός, αλλά η καρδιά του είναι γεμάτη αγάπη», υποστηρίζει ο ίδιος.

Η 19χρονη Πελίν Ισιλάκ, φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Γαλατασαράι υποστηρίζει το «όχι». «Είμαι ενάντια στον Ερντογάν, αλλά θα ήμουν ενάντια ακόμη και στον πατέρα μου εάν ζητούσε να έχει τόση εξουσία», τονίζει.

Ο συνταξιοδοτημένος τραπεζίτης Μεχμέτ Εμίν Ερελβανλί από το Τσεσμέ, 62 ετών τάσσεται υπέρ του «όχι» στο δημοψήφισμα. «Δημοσιογράφοι φυλακίζονται. Διορίζει υπουργούς, δικαστές, εισαγγελείς πρυτάνεις... Έχει ήδη αρκετή εξουσία, αλλά ζητά περισσότερη», σχολιάζει. «Εάν αυτό συνεχισθεί, θα τελειώσει πολύ άσχημα», εκτιμά.

Η 40χρονη Σεβντεγκούλ Αϊντίν Μουνγκάν, καθηγήτρια παθολογίας και κάτοικος Τραπεζούντας είναι υποστηρίκτρια του «ναι». «Όσο ήμουν φοιτήτρια είχα σοβαρό πρόβλημα στο πανεπιστήμιο λόγω της μαντίλας μου. Είμαι ευγνώμων στον πρόεδρο Ερντογάν, γιατί υπό την κυριαρχία του ένιωσα ξανά άνθρωπος, ένιωσα πως έχω το δικαίωμα να εργάζομαι με ρούχα που εκφράζουν τον τρόπο ζωής μου», αναφέρει.


Η συνταξιούχος δασκάλα Μελέκ Αλγκίν Αϊγιαντίνκ, 60 ετών, δηλώνει πως θα ψηφίσει «όχι». «Είμαι σοσιαλίστρια και άθεη. Δεν έχω ψηφίσει ποτέ το ΑΚΡ. Ο Ερντογάν είναι αχόρταγος για εξουσία, δεν θα είναι ποτέ ευχαριστημένος με όση έχει», λέει, ενώ σημειώνει πως το μεγαλύτερο πρόβλημα της Τουρκίας είναι η έλλειψη δημοκρατίας.


Ο ιδιοκτήτης καταστήματος στο Τσεσμέ, Ιλτέρ Ετικέ, 31 ετών, θα ψηφίσει «ναι» στο δημοψήφισμα. «Ο Ερντογάν είναι μια πολιτική ιδιοφυϊα. Τον αγαπώ. Για την δημοκρατία, οι αλλαγές αυτές είναι απαραίτητες», σχολιάζει, ενώ επισημαίνει πως αν υπερισχύσει το «ναι», το πρόβλημα του ΡΚΚ θα λυθεί άμεσα.


Ο 63χρονος Δήμαρχος του Ουμρανιγιέ, ιδρυτικό μέλος του κυβερνώντος ΑΚΡ, Χασάν Καν, δηλώνει ένθερμος υποστηρικτής του «ναι». «Το σύστημα αυτή τη στιγμή προάγει τη σταθερότητα. Χρειαζόμαστε σταθερή και αποφασιστική ανάπτυξη. Αν εφαρμοστούν οι αλλαγές που προωθούνται με το δημοψήφισμα, όλα μας τα προβλήματα θα λυθούν. Η ανεργία και η τρομοκρατία θα λυθούν».


Ο δημοσιογράφος Μουσταφά Γκοκτάς, 47 ετών, θα στηρίξει το «ναι». «Είμαι θρησκευόμενος και συντηρητικός. Ο Ερντογάν μας αγαπά, μας καταλαβαίνει, καταλαβαίνει τις ανάγκες μας. Είναι ο άνθρωπος του έθνους μας».

Ο Αρμέν Ντεμιρζιγιάν, 55χρονος βιβλιοπώλης στο Ντιγιαρμπακίρ, δηλώνει αριστερός και υποστηρικτής του «όχι». «Δεν γίνεται ένας μόνο άνδρας να κυβερνά τη χώρα», τονίζει ενώ αναφέρει πως το να ανήκεις στην αρμένικη κοινότητα δημιουργεί διαφορετικά προβλήματα. «Το ΑΚΡ δεν έκανε αρκετά για τους Αρμένιους. Στα σχολεία ακόμα διδάσκουν με βάση το τουρκικό σύστημα, ενώ η Τουρκία ακόμα δεν έχει αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων. Η Τουρκία πρέπει να γίνει μέλος της Ε.Ε.», προσθέτει.

Η βουλευτής του ρεπουμπλικανικού κόμματος της αντιπολίτευσης (CHP), Ντιντέμ Ενγκίν, 39 ετών, προελαύνει υπέρ του «όχι». «Η κυβέρνηση θέλει να αναθρέψει μία γενιά πιστών, αλλά η Τουρκία χρειάζεται μια γενιά που καινοτομεί και θέτει ερωτήματα», λέει.

Ο ιδιοκτήτης εστιατορίου στο Ντιγιαρμπακίρ, Χαλούκ Οζακίν, 32 ετών, θα ψηφίσει «όχι» στο δημοψήφισμα. «Θα πω "όχι" στο πολεμικό κλίμα που επικρατεί στη χώρα. Υπάρχει πολλή και βίαια ένταση. Ο Ερντογάν είναι ύπουλος. Νομίζω πως όσοι ψηφίζουν "ναι" δεν ξέρουν τι ψηφίζουν πραγματικά. Το μεγαλύτερό μας πρόβλημα είναι η έλλειψη δημοκρατίας», τονίζει.

Ο συνταξιούχος κατασκευαστής Μουζαφέρ Ακσακάλ, 65 ετών, θα ψηφίσει «όχι». «Αν νικήσει το "ναι" το κοινοβούλιο θα αχρηστευθεί πλήρως, το μέλλον της χώρας και το δικαίωμα να κηρύττει πόλεμο θα είναι στα χέρια ενός μόνο ανθρώπου», υποστηρίζει ενώ προσθέτει πως η κυβέρνηση Ερντογάν ακολουθεί πάντα ρατσιστικές πολιτικές.

Η 68χρονη επιχειρηματίας Ντιλσάτ Γκιουλσεβίμ Αρίνκ από το Τσεσμέ, θα στηρίξει το «όχι». «Είμαι μοντέρνα και κεμαλική. Δεν θέλω να μας κυβερνά κάποιος σαν Σουλτάνος στον θρόνο του. Το "όχι" δεν θα σταματήσει τον Ερντογάν, αλλά θα του διδάξει ένα μάθημα. Είναι πολύ απολυταρχικός».

Ο έμπορος Αντίλ Αϊντίν, 47 ετών, από το Ντιγιαρμπακίρ, θα ψηφίσει «ναι» την Κυριακή, αλλά «με μισή καρδιά». «Θα ψηφίσω "ναι" αλλά με μισή καρδιά. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος καταλληλότερος να ηγηθεί της χώρας από τον Ερντογάν. Παλαιότερα οι άλλες χώρες δεν έδιναν σημασία στους Τούρκους ηγέτες, όμως τον Ερντογάν τον ακούν», ενώ προσθέτει πως το μεγαλύτερο πρόβλημα της Τουρκίας είναι το κουρδικό.

Ο 56χρονος συγγραφέας Αχμέτ Ουμίτ θα ψηφίσει «όχι». «Το βασικό πρόβλημα της Τουρκίας είναι η κοινωνική συνοχή. Οι συνταγματικές αλλαγές θα έπρεπε να λύνουν τα υπάρχοντα προβλήματα και να ενισχύουν τη δημοκρατία, αλλά δεν το κάνουν. Αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι η κυριαχία ενός ανθρώπου, αλλά μια ανεξάρτητη εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική εξουσία, και ανεξάρτητα ΜΜΕ. Αν χάσεις τη χώρα σου, τι νόημα έχει μια νίκη στο δημοψήφισμα;», αναρωτιέται.

Η 49χρονη ξενοδόχος στο Τσεσμέ, Αϊνούρ Σουλού, θα ψηφίσει «ναι». «Είμαστε δυνατότεροι υπό την κυριαρχία του ΑΚΡ. Έχουμε καλύτερη οικονομία, και καλύτερα συστήματα υγείας και παιδείας. Η ανεργία είναι μεγάλο ψέμα. Έχουμε ελευθερίες. Ο καθένας μπορεί να πιει ρακί ή να κολυμπήσει με μπικίνι. Τώρα, ακόμα και οι γυναίκες που φορούν μαντίλα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερες», αναφέρει, ενώ προσθέτει πως η Ε.Ε. προωθεί την τρομοκρατία.

Η αγρότισσα Φατμά Πεκέρ, 58 ετών, θα ψηφίσει «ναι». «Αγαπώ τον πρόεδρο Ερντογάν πάρα πολύ. Είναι ισχυρός και μουσουλμάνος. Η μεγαλύτερη πρόκλησή μας είναι η τρομοκρατία. Η Ευρώπη και η Αμερική υποστηρίζουν το ΡΚΚ. Σε 10 χρόνια η Τουρκία θα είναι η ισχυρότερη χώρα στον κόσμο», σχολιάζει.

Ο 57χρονος ψαράς Τσενγκίζ Τοπκού, θα ψηφίσει «όχι». «Είμαι πατριώτης. Στο παρελθόν ο Ερντογάν ήταν καλός άνθρωπος, αλλά πλέον έχει αλλάξει. Θέλω δημοκρατία, όχι μοναρχία. Τα συστήματα στα οποία κυριαρχεί ένα πρόσωπο οδηγούν σε πραξικοπήματα», σχολιάζει, ενώ προσθέτει πως μεγάλο πρόβλημα της Τουρκίας εκτός από την ανεργία και την τρομοκρατία είναι και η ρύπανση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X