ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 07:24
 

Ερευνητές ανακάλυψαν το «εμβόλιο» των χθεσινών κυβερνοεπιθέσεων

Σκοπός του «kill switch» είναι να εμποδίσει την εξάπλωσή του σε άλλους ευάλωτους υπολογιστές

Newsroom Κ, Αθήνα

Το «εμβόλιο» κατά του κακόβουλου λογισμικού που ευθύνεται για την ευρείας κλίμακας κυβερνοεπίθεση που πραγματοποιήθηκε χθες σε δεκάδες χώρες, αρχής γενομένης από τη Ρωσία και την Ουκρανία, «ανακάλυψαν» ερευνητές κυβερνοασφάλειας, σύμφωνα με ξένα μέσα ενημέρωσης.

Δημοσίευμα του βρετανικού BBC, επισημαίνει ότι παρόλο που η δημιουργία ενός και μόνο φακέλου μπορεί να σταματήσει τη περαιτέρω μόλυνση του συστήματος που έχει «χακαριστεί» και να προστατεύσει τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, οι ερευνητές δεν κατάφεραν να βρουν το λεγόμενο «kill switch», ένα στοιχείο εντός του κακόβουλου λογισμικού που σκοπό έχει να σταματά τη δράση του και το οποίο θα εμπόδιζε την εξάπλωσή του σε άλλους ευάλωτους υπολογιστές.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, οι ειδικοί εξακολουθούν να μην έχουν καταλήξει σε ένα σαφές συμπέρασμα σχετικά με την προέλευση της επίθεσης ή τον σκοπό που κρύβεται πίσω από αυτήν.

Δεδομένου, ότι το ποσό που απαιτείται είναι σχετικά μικρό -μόλις 300 δολάρια- ορισμένοι ερευνητές εικάζουν ότι σκοπός της χθεσινής επίθεσης είναι είτε να προκαλέσει ευρύτερες αναταραχές, είτε να προωθήσει πολιτικά κίνητρα.

Υπενθυμίζεται ότι η νέα επίθεση εκμεταλλεύεται μία ακόμη φορά τα κενά ασφαλείας παλαιότερων εκδόσεων του λειτουργικού συστήματος Windows, πάνω στις οποίες «τρέχουν» χιλιάδες εφαρμογές για τη διαχείριση εταιρειών, υποδομών, νοσοκομείων κτλ.

Ανάμεσα στα θύματα της χθεσινής κυβερνοεπίθεσης παγκοσμίου εμβέλειας ήταν Ουκρανικές τράπεζες, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές του πυρηνικού σταθμού του Τσερνομπίλ, πληροφοριακά συστήματα εταιρειών στην Δανία, τη Βρετανία, την Ολλανδία, την Νορβηγία και τη Ρωσία.

Μεταξύ των οποίων, η ναυτιλιακή εταιρεία A.P. Moller-Maersk στη Δανία, η πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft της Ρωσίας, η βρετανική διαφημιστική εταιρεία WPP, η αμερικανικό δικηγορικό γραφείο DLA Piper και η μονάδα κτηματομεσιτείας της BNP Paribas στη Γαλλία.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Με προβλήματα η πρεμιέρα ΓεΣΥ για τους πολίτες

«Ορθογραφία άρθρου...μεγάλη ντροπή!»
Ο Κριτικός  |  23:31

Επετειακό γραμματόσημο για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Γλαύκου Κληρίδη

«Τα όσα πρέσβευε ο Γλαύκος Κληρίδης! Ο ενταφιαστής των ιδεών Γκάλι και ίσως της πιο σοβαρής προσπάθειας ...»
Giannos  |  14:35

Ο Αναστασιάδης διόρισε τον Λεωνίδα Παντελίδη ως Ε/κ μέλος στη ΔΕΑ

«Σοβαρότητα μηδέν από την κυβέρνηση Αναστασιάδη η οποια φαίνεται ξέχασε πως έγινε η φονική έκρηξη στο ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  09:50

Την άρση των απομονώσεων ζητά από τον ΟΗΕ ο Ακιντζί

«O κ. Ακιντζί ακόμη να αντιληφθεί ότι κανείς δεν τον λαμβάνει σοβαρά υπόψη. »
ΑΚΑ  |  09:35

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X