ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τα γεγονότα που σημάδεψαν τον κόσμο το 2018

Τα μεγάλα παγκόσμια γεγονότα που απασχόλησαν τη διεθνή επικαιρότητα μέσα στην χρονιά

Kathimerini.gr

Η δηλητηρίαση στη Βρετανία του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ , η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η ιστορική συνάντηση κορυφής ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Κιμ Γιονγκ Ουν, είναι ανάμεσα στα μεγάλα παγκόσμια γεγονότα που σημάδεψαν το 2018 και απασχόλησαν τη διεθνή επικαιρότητα.

Η υπόθεση Σκριπάλ

4 Μαρτίου: Στην πόλη Σάλσμπερι δηλητηριάζονται με τη νευροτοξική ουσία Νοβιτσόκ ο πρώην πράκτορας της Ρωσίας Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του, Γιούλια. Και οι δύο επιβιώνουν. Η Βρετανία κατηγορεί τη Ρωσία για την επίθεση με χημικά στο έδαφός της και οι σχέσεις των δύο χωρών φτάνουν σε ψυχροπολεμικό επίπεδο.

Ο θάνατος του Στίβεν Χόκινγκ



14 Μαρτίου: Ο διάσημος αστροφυσικός Στήβεν Γουίλιαμ Χόκινγκ πεθαίνει σε ηλικία 76 ετών και η είδηση προκαλεί παγκόσμια συγκίνηση. Ο Χόκινγκ είχε διαγνωστεί με τη νόσο του κινητικού νευρώνα σε ηλικία 21 ετών το 1963 με τους γιατρούς να εκτιμούν τότε ότι δεν θα ζήσει για περισσότερα από 2-3 χρόνια.

Αιματοχυσία στην Παλαιστίνη

14 Μαΐου: Οι ΗΠΑ εγκαινιάζουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ. Οι εντάσεις αυξάνονται μετά την έναρξη, στις 30 Μαρτίου, της «μεγάλης πορείας της επιστροφής». Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαμαρτύρονται και οι κινητοποιήσεις τους καταλήγουν σε λουτρό αίματος στη Λωρίδα της Γάζας: τουλάχιστον 60 Παλαιστίνιοι σκοτώνονται από ισραηλινά πυρά.

Ιστορική συνάντηση Τραμπ – Κιμ Γιονγ Ουν

12 Ιουνίου: Σύνοδος κορυφής μεταξύ του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν και του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, στη Σιγκαπούρη. Ο Κιμ τάσσεται υπέρ της αποπυρηνικοποίησης, η Ουάσινγκτον προσφέρει εγγυήσεις για την ασφάλεια.

Η συνάντηση έγινε μετά την ανακοίνωση της Πιονγκγιάνγκ για το τέλος των πυρηνικών δοκιμών και των δοκιμών διηπειρωτικών πυραύλων, τον περασμένο Απρίλιο, όμως οι διαπραγματεύσεις στο βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα δεν έχουν προχωρήσει από τότε.

Τα εγκλωβισμένα «παιδιά της σπηλιάς» στην Ταϊλάνδη

Τον Ιούλιο, 12 μικροί ποδοσφαιριστές και ο προπονητή τους, παγιδέυτηκαν για 17 ημέρες σε ένα πλημμυρισμένο σπήλαιο στην Ταϊλάνδη. Μετά από μιά εξαιρετικά πολύπλοκη διεθνή επιχείρηση διάσωσης, κατά την οποία χάνει τη ζωή του ένας Ταϊλανδός διασώστης, βγαίνουν ζωντανοί από το σπήλαιο, προκαλώντας παγκόσμια ανακούφιση, υπό τα βλέμματα των ΜΜΕ και όλου του κόσμου.

Εμπορικός πόλεμος υπερδυνάμεων

18 Σεπτεμβρίου: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοινώνει την επιβολή δασμών σε κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κλιμακώνοντας τον εμπορικό πόλεμο που ξεκίνησε στις αρχές του έτους.

Δολοφονία Τζαμάλ Κασόγκι

2 Οκτωβρίου: Ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι δολοφονείται και διαμελίζεται μέσα στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη. Η δολοφονία προκαλεί παγκόσμιο κύμα οργής και πλήττει σοβαρά την εικόνα της Σαουδικής Αραβίας, της οποίας ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν διαψεύδει κάθε ανάμιξη παρά τις πολλές κατηγορίες.

Το Ριάντ επιβεβαιώνει τον θάνατό του αφού κατηγορείται για τη δολοφονία και μετά από διεθνείς πιέσεις.

Τέλος εποχής στη Γερμανία

Στις 7 Δεκεμβρίου, σε μία ιστορική για την ίδια και το κόμμα ομιλία της, η Άγγελα Μέρκελ ανακοινώνει ότι παραιτείται από την ηγεσία του κόμματος και δεν θα διεκδικήσει μια νέα θητεία στην καγκελαρία μετά το 2021, σηματοδοτώντας το τέλος μιας εποχής για τη Γερμανία. 1001 σύνεδροι, 1.000 επίσημοι προσκεκλημένοι και 1600 δημοσιογράφοι χειροκροτούσαν την καγκελάριο για περισσότερο από 10 λεπτά.

Χάος και αγωνία για το Brexit

25 Νοεμβρίου: Μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις, οι ηγέτες χωρών και κυβερνήσεων των 27 χωρών-μελών της ΕΕ εγκρίνουν τη συμφωνία για το Brexit με το Ηνωμένο Βασίλειο.

11 Δεκεμβρίου: Αντιμέτωπη με βέβαιη ήττα, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι μεταθέτει για τον Ιανουάριο την ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο για τη συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ. Στις 12 Δεκεμβρίου, η Βρετανίδα πρωθυπουργός επιβιώνει από μία δραματική ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής, εξασφαλίζοντας την στήριξη 200 βουλευτών, σε σύνολο 315.

Κρίση των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία

Στις 17 Νοεμβρίου, τα «κίτρινα γιλέκα», ξεκινούν την πρώτη ημέρα κινητοποίησής τους κατά της προβλεπόμενης αύξησης της τιμής των καυσίμων και της μείωσης της αγοραστικής δύναμης. Το κίνημα σημαδεύεται από βία και σκηνές αστικού ανταρτοπολέμου στο Παρίσι και σε πολλές μεγάλες πόλεις, μέχρι και σήμερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση