ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 16:50
 

Σφίγγουν Τουρκία και ΗΠΑ τη ζώνη στη βόρεια Συρία

Η Άγκυρα θέλει μόνη να έχει τον έλεγχο, αλλά οι Κούρδοι και οι Αμερικάνοι βλέπουν συμβιβασμό

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Σύμφωνα με το αμερικανικό σχέδιο, στο βόρειο τμήμα της Συρίας θα δημιουργείτο μια ντε φάκτο αυτόνομη ζώνη, με την επιβολή απαγόρευσης πτήσεων από τη διεθνή κοινότητα και το Σ.Α. του ΟΗΕ. Η νέα ζώνη θα ενίσχυε τη θέση των ΗΠΑ στον γεωστρατηγικό χάρτη της περιοχής από τέσσερις απόψεις: Πρώτη, με βάθος 25-30 μιλίων κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας-Συρίας, θα εμπόδιζε νέα κύματα προσφύγων προς τη Δύση, δημιουργώντας μια ασφαλισμένη ζώνη στο βόρειο τμήμα της Συρία. Δεύτερη, θα θέσει τέλος στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, σε ένα σημαντικό κομμάτι της χώρας. Τρίτη, θα φέρει κοντά την Τουρκία με τις ΗΠΑ, σε μια στιγμή που οι διμερείς σχέσεις χαρακτηρίζονται από μεγάλα σκαμπανεβάσματα. Τέλος, θα περιορίσει την ακτίνα δράσης του άξονα Ιράν-Συρίας-Χεζμπολάχ-Ρωσίας στη Συρία.

Η αντίδραση της Άγκυρας

Οι πληροφορίες της «Κ» θέλουν τον Τζέιμς Τζέφρεϊ να έθεσε ενώπιον της τουρκικής πλευράς την προηγούμενη εβδομάδα για ακόμη μία φορά το συγκεκριμένο σχέδιο, με την πρώτη αντίδραση της Άγκυρας να είναι θετική. Ωστόσο, η τελική απάντηση της Τουρκίας Άγκυρας εξαρτάται από σειρά προϋποθέσεων, οι οποίες περιλαμβάνονται στη νέα έκθεση του τουρκικού φιλοκυβερνητικού κέντρου στρατηγικών μελετών SETA.

Σύμφωνα με την έκθεση ΗΠΑ και Τουρκία συμφωνούν στην αρχική ιδέα της δημιουργίας ελεγχόμενης ζώνης στη βόρεια Συρία, στην οποία δεν θα μπορούν να επεμβαίνουν Ρωσία, Ιράν και Συρία. Ωστόσο, διαφωνούν ως προς τον χαρακτήρα, τη διοίκηση και τις βασικές δομές της σχεδιαζόμενης ζώνης. Η έκθεση έχει ως σημείο εκκίνησης την υπόθεση ότι ο κ. Τζέφρεϊ είναι ένας «συνεργάσιμος παράγοντας» στην αμερικανική ηγεσία και το σχέδιό του αποτελεί βάση διαπραγμάτευσης για την Άγκυρα, για δύο βασικούς λόγους. Πρώτο, πλήττει τις θέσεις και τα συμφέροντα του κουρδικού αυτονομιστικού χαρακτήρα. Η έκθεση, δίχως να κατονομάζεται το κουρδικό κίνημα, αναφέρεται σε «τρομοκρατικές οργανώσεις» που διατηρούν δράση στην περιοχή. Δεύτερο, δημιουργεί ένα πλαίσιο, διπλωματικό και πολιτικό, μέσα στο οποίο, μελλοντικά θα μπορούσε να «εγκλωβιστεί» η Δαμασκός. Με άλλα λόγια, παρέχει ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στην Τουρκία για το μέλλον της Συρίας.

Η Τουρκία διεξάγει μια σκληρή, ανατολίτικου χαρακτήρα διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ για το μέλλον της περιοχής.

Για την εξασφάλιση των προαναφερόμενων δύο στόχων, η Τουρκία απαιτεί όπως από μόνη της, δίχως την εμπλοκή καμιάς άλλης δύναμης, αναλάβει την επιτήρηση και την ασφάλεια της σχεδιαζόμενης ζώνης, η οποία θα έχει μήκος 440 χιλιομέτρων και περιλαμβάνει σημαντικά αστικά κέντρα, με κουρδικούς πληθυσμούς.

Επίσης, η νέα ζώνη θα πρέπει να έχει βάθος τουλάχιστον 32 χλμ. να συμπεριλαμβάνει τον αυτοκινητόδρομο Μ4 και πόλεις όπως το Κομπάνι, το Ταλ Άμπιαντ, το Καμίσλι και το Ρασουλάιν. Με αυτόν τον τρόπο, κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας-Συρίας θα δοθεί τέλος στην πολιτική και στρατιωτική κυριαρχία του κουρδικού κινήματος, το οποίο θα υποχρεωθεί να οπισθοχωρήσει στην κεντρική Συρία. Σε εκείνο το κομμάτι της Συρίας δεν υπάρχουν σημαντικοί κουρδικοί πληθυσμοί. Έτσι, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πάψει να υφίσταται ζωτικής σημασίας απειλή στη Συρία για τα τουρκικά συμφέροντα.

Οι ενστάσεις Αμερικάνων και Κούρδων

Πληροφορίες της «Κ» τόσο από την Άγκυρα όσο και από το βόρειο τμήμα της Συρίας αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί και οι Κούρδοι έχουν διαφορετική άποψη για το μέλλον της βόρειας Συρίας. Οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να παραδώσουν τον έλεγχο της αυτόνομης βόρειας Συρίας στην Τουρκία. Αντιθέτως συζητούν μονάχα την προοπτική της εισόδου ενός συγκεκριμένου, μικρού αριθμού τουρκικών στρατευμάτων στην περιοχή, τα οποία θα συμμετάσχουν στη διεθνή συμμαχία που θα επιτηρεί τη σχεδιαζόμενη ζώνη. Από την πλευρά τους οι Κούρδοι έχουν ήδη απορρίψει επισήμως την πρόταση. Ο εκπρόσωπος των Κούρδων στη Συρία, ο Μαζλούμ Κομπάνε ζητάει μια αυτόνομη ζώνη, με απαγόρευση πτήσεων, την οποία θα επιτηρούν οι Κούρδοι μαζί με τις ΗΠΑ και τη διεθνή συμμαχία.

Τραμπ-Ερντογάν θα αναζητήσουν τελικό συμβιβασμό

Στο σημείο που έχουν φτάσει σήμερα οι εξελίξεις, η διευθέτηση του προβλήματος θα εξαρτηθεί κατά μεγάλο βαθμό από την τελική συνεννόηση των προέδρων των ΗΠΑ και της Τουρκίας, καθώς αυτή την περίοδο συζητείται το ενδεχόμενο επίσκεψης Τραμπ στην Τουρκία. Η αμερικανική πλευρά προηγουμένως σχεδίαζε μικρή στάση για το Air Force One στην Άγκυρα, με αφορμή τη συμμετοχή Τραμπ στις εκδηλώσεις για την επέτειο της απόβασης της Νορμανδίας. Πλέον, υπό τη σκιά των τελευταίων εξελίξεων, Τουρκία και ΗΠΑ συζητούν το ενδεχόμενο επίσημης επίσκεψης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στον Ακάμα

«Η ανοχή που έδειξαν οι αρχές στο θέμα των παραλιών, των χελώνων κτλ, μας οδήγησε στις σημερινές κακόβουλες, ...»
Ένας Πολίτης  |  13:09

Με βίτσες και διαβατήρια είπαν στον Αρχιεπίσκοπο «Εις πολλά έτη Δέσποτα»

«Εις πολλά έτη Δέσποτα.... στο μοναστήρι σου... Τα καλύτερα έπονται!!!»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  11:51

Αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση κτιρίου στα Εξάρχεια

«Αντε επιτελους, μετα απο 40 χρονια αποφασισε η ελλαδα να συμπεριφερθει σαν κανονικο κρατος. Ελπιζω ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  22:52

Παρασκήνιο με ουρά από τις πολιτογραφήσεις

«Προεδρικό ή γιάφκα; Ιδού το ερώτημα!!!»
Ai Em  |  09:38

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

H απόφαση του Twitter να απαγορεύσει τις πολιτικές διαφημίσεις προκάλεσε εγκώμια εκ μέρους των Δημοκρατικών

Twitter, το υπερόπλο του Τραμπ

Οι Δημοκρατικοί αναζητούν τρόπο να αντιμετωπίσουν την κυριαρχία του στο συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΚΟΣΜΟΣ
X