ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αφγανιστάν: Δύο νεκροί από την επίθεση των Ταλιμπάν στην Καμπούλ

Το μεσημέρι της Παρασκευής οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη

ΠΗΓΗ: skai.gr

Δύο Αφγανοί, ο ένας από τους οποίους ήταν ένα 12χρονο αγόρι, σκοτώθηκαν και 15 άλλοι τραυματίσθηκαν σήμερα στην Καμπούλ σε μια επιθεση καμικάζι, την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν οι Ταλιμπάν, εναντίον ενός γαλλικού εστιατορίου στο οποίο συχνάζουν ξένοι, δέκα ημέρες πριν από μια συνεδρίαση με στόχο να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις με τους αντάρτες.

Οι Ταλιμπάν, οι οποίοι έχουν εντείνει από την άνοιξη τις επιθέσεις τους, συνηθίζουν τις τακτικές των καμικάζι εναντίον συμβόλων της ξένης παρουσίας στο Αφγανιστάν, είτε πρόκειται για εστιατόρια, για ξενώνες είτε, το συνηθέστερο, για τους περίπου 13.000 στρατιώτες του ΝΑΤΟ που είναι ανεπτυγμένοι στη χώρα.

 Η σημερινή επίθεση καμικάζι είχε στόχο το εστιατόριο "Le Jardin", που προτείνει γαλλική κουζίνα, ανήκει σ' έναν Αφγανό και βρίσκεται στη συνοικία Κάλα-ε-Φατούλα.

"Μια επίθεση πραγματοποιήθηκε απόψε εναντόιον ενός εστιατορίου των ξένων εισβολέων", ανέφερε στο Twitter ο Ζαμπιουλάχ Μουτζάχιντ, εκπρόσωπος των ΤΑλιμπάν. Ο εκπρόσωπος της δικαστικής αστυνομίας της Καμπούλ Φραϊντούν Ομπάιντι και μια δυτική πηγή επιβεβαίωσαν ότι στόχος ήταν πράγματι το εστιατόριο "Le Jardin".

"Δύο Αφγανοί σκοτώθηκαν και 15 τραυματίσθηκαν", δήλωσε ο Φραϊντούν Ομπάιντι. Με μήνυμά της στο Twitter, η ιταλική ΜΚΟ Emergency, η οποία έχει ένα νοσοκομείο στο κέντρο της Καμπούλ, διευκρίνισε πως ένας από τους φονευθέντες ήταν ένα 12χρονο αγόρι.

Η σημερινή επίθεση, την οποία καταδίκασε ο αφγανός πρόεδρος Άσραφ Γάνι, πραγματοποιείται λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα πριν από μια σημαντική τετραμερή σύνοδο ανάμεσα στην Κίνα, τις ΗΠΑ, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν με στόχο να εκπονηγθεί ένας οδικός χάρτης για να επαναληφθούν οι ειρηνευτικές διαπραγματέυσεις με τους αντάρτς Ταλιμπάν, που διακόπηκαν το περασμένο καολικαίρι. Η σύνοδος αυτή πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 11 Ιανουαρίου στο Πακιστάν.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Οι αφγανοί αντάρτες Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας που είχε ως στόχο σήμερα Παρασκευή στην Καμπούλ ένα γαλλικό εστιατόριο στο οποίο συχνάζουν ξένοι, χωρίς να είναι ακόμη γνωστό αν υπάρχουν θύματα.  Όπως μεταδίδει το Αssosiated Press επικαλούμενο αφγανούς αξιωματούχους ο μέχρι στιγμής απολογισμός από την επίθεση είναι τρεις τραυματίες.

"Σήμερα μια επίθεση πραγματοποιήθηκε εναντίον ενός εστιατορίου ξένων εισβολέων", ανέφερε στο Twitter ο Ζαμπιουλάχ Μουντζαχίντ, συνήθης εκπρόσωπος των Ταλιμπάν. Ο επικεφαλής της δικαστικής αστυνομίας της Καμπούλ, Φραϊντούν Ομπάιντι, και δυτική πηγή επιβεβαίωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως στόχος ήταν το "Le Jardin", ένα γαλλικό εστιατόριο που ανήκει σε Αφγανό και βρίσκεται σε μια συνοικία όπου έχουν τα γραφεία τους πολλές ξένες μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε ότι η αστυνομία έχει αποκλείσει την περιοχή γύρω από το εστιατόριο από το οποίο βγαίνει καπνός. Αυτή η πρώτη επίθεση του 2016 στην Καμπούλ γίνεται μία εβδομάδα και κάτι μετά τη σημαντική τετραμερή συνάντηση που είχαν η Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν με σκοπό να καταρτισθεί ένας οδικός χάρτης για την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τους αντάρτες Ταλιμπάν, οι οποίες διακόπηκαν το περασμένο καλοκαίρι.

Οι Ταλιμπάν θέτουν συχνά στο στόχαστρο τα αφγανικά στρατεύματα ή τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ, καθώς και ξενοδοχεία και εστιατόρια στα οποία συχνάζουν ξένοι.

Τον Ιανουάριο του 2014, το λιβανέζικο εστιατόριο "La Taverne du Liban", στο κέντρο της Καμπούλ, τέθηκε στο στόχαστρο των ανταρτών. Συνολικά 21 άνθρωποι, ανάμεσά τους 13 ξένοι, σκοτώθηκαν.

Οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν την άνοιξη μεγάλης κλίμακας επιχείρηση σε ολόκληρο το Αφγανιστάν και πολλαπλασίασαν τις επιθέσεις αυτοκτονίας με την ελπίδα, σύμφωνα με αναλυτές, ότι θα βρεθούν σε θέση ισχύος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σήμερα Παρασκευή στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, η οποία φαίνεται ότι προκλήθηκε από παγιδευμένο αυτοκίνητο που είχε στόχο ένα εστιατόριο στο οποίο συχνάζουν αφγανοί αξιωματούχοι και ξένοι διπλωμάτες, δήλωσε αστυνομικός αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας επειδή δεν είχε άδεια να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης, είπε πως η έκρηξη φαίνεται να σημειώθηκε στο "Le Jardin", ένα από τα λίγα εστιατόρια στην Καμπούλ στα οποία συχνάζουν ακόμη ξένοι.

Έως τώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές. Ακόμα δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης, όμως η αφγανική πρωτεύουσα αποτελεί συχνό στόχο των ανταρτών Ταλιμπάν.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ηγέτης του Κρεμλίνου έχει τον τρόπο να φέρνει τους κανόνες του παιχνιδιού στα μέτρα του και να εξουδετερώνει (πολιτικά ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ