ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ομπάμα: Το λόμπι των όπλων «δεν μπορεί να κρατά την Αμερική όμηρο»

Σειρά μονομερών μέτρων κατά της ανεξέλεγκτης οπλοκατοχής από τον δακρυσμένο πρόεδρο

ΠΗΓΗ: skai.gr

Το λόμπι των όπλων «δεν μπορεί να κρατά την Αμερική όμηρο», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, κατακεραυνώνοντας το Κογκρέσο για την άρνησή του να υπερψηφίσει παλαιότερα νομοσχέδια που θα επέβαλαν αυστηρότερους ελέγχους για την πώληση επικίνδυνων όπλων.

Τα μέτρα που προτίθεται να προωθήσει χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου προκειμένου να πετύχει τον περιορισμό της ανεξέλεγκτης οπλοκατοχής στις Ηνωμένες Πολιτείες παρουσίασε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, αντιδρώντας στο κύμα ένοπλων επιθέσεων που έχει αιματοκυλίσει ακόμα και σχολεία στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια.

Το λόμπι των όπλων «δεν μπορεί να κρατά την Αμερική όμηρο», δήλωσε ο κ. Ομπάμα, κατακεραυνώνοντας το Κογκρέσο για την άρνησή του να υπερψηφίσει παλαιότερα νομοσχέδια που θα επέβαλαν αυστηρότερους ελέγχους για την πώληση επικίνδυνων όπλων. «Οι διαρκείς δικαιολογίες για την αδράνεια δεν αρκούν», τόνισε, προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ πρέπει να αισθανθούν το «επείγον» της υπόθεσης.

Η κυριότερη από τις «εκτελεστικές δράσεις» – οι οποίες παρακάμπτουν το Κογκρέσο – προβλέπει την αυστηροποίηση των κανόνων για τη διενέργεια ελέγχων σε άτομα που θέλουν να αγοράσουν όπλα.

Αυτό σημαίνει πως όλοι όσοι πωλούν όπλα μέσω διαδικτύου ή σε εκθέσεις θα πρέπει να εγγραφούν ως έμποροι όπλων και να διενεργούν ελέγχους στο παρελθόν και στα στοιχεία των πελατών τους, κάτι που έως τώρα δεν είναι απαραίτητο. «Ένας βίαιος κακοποιός μπορεί να αγοράσει ένα όπλο στο ίντερνετ χωρίς κανένα έλεγχο, χωρίς καμία ερώτηση [...] Όλοι θα πρέπει να συμμορφώνονται σε ενιαίους κανόνες», είπε.

Ο κ. Ομπάμα παραδέχτηκε ότι τα μέτρα που προτείνει δεν θα σώσουν όλα τα θύματα των όπλων, όμως υπογράμμισε ότι τουλάχιστον «θα σωθούν κάποια», προσθέτοντας με νόημα ότι ούτε οι κανόνες κυκλοφορίας αποτρέπουν όλα τα δυστυχήματα, αλλά δεν υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι δεν χρειάζονται.

Σε μία ιδιαίτερα φορτισμένη εμφάνιση, κατά την οποία δάκρυσε επανειλημμένα, ο κ. Ομπάμα τόνισε πως οι προτάσεις του δεν αναιρούν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των αμερικανών πολιτών να κατέχουν όπλα. Επιτέθηκε έντονα στους πολιτικούς του αντιπάλους στο Κογκρέσο, καταγγέλλοντας ότι πολιτικοποιούν το ζήτημα της οπλοκατοχής με μόνο στόχο να κερδίσουν εκλογικές μάχες της στιγμή που «άνθρωποι πεθαίνουν».

Υποστήριξε κατ’ επανάληψη πως η πλειοψηφία των Αμερικανών και των κατόχων όπλων είναι υπέρ των καλύτερων ελέγχων και σημείωσε πως έως ότου να υπάρχει ένα Κογκρέσο που «συμφωνεί με την πλειοψηφία» των πολιτών οφείλει να αναλάβει μόνος του πρωτοβουλίες.

Παράλληλα με τους αυστηρότερους ελέγχους, ο κ. Ομπάμα προανήγγειλε την αυστηρότερη και καλύτερη εποπτεία της πώλησης όπλων – συμπεριλαμβανομένης της πρόσληψης 230 νέων αξιολογητών του FBI που θα εξετάζουν τους ελέγχους που θα γίνονται σε επίδοξους αγοραστές.

Ακόμα, θα βελτιωθεί η ιατροφαρμακευτική πρόνοια για άτομα που έχουν διαγνωστεί με ψυχολογικά προβλήματα, με δεδομένο ότι τα ψυχικά νοσήματα έχουν χρησιμοποιηθεί από πολλούς αντιπάλους του κ. Ομπάμα ως εξήγηση για την ένοπλη βία, αντί για την ανεξέλεγκτη οπλοκατοχή.

Τέλος, θα υπάρχουν πρωτοβουλίες ώστε να βελτιωθούν τα μέτρα ασφαλείας ώστε τα νόμιμα αγορασμένα όπλα να μην είναι προσβάσιμα σε οποιονδήποτε. «Εάν ένα παιδί δεν μπορεί να αγοράσει ένα κουτό ασπιρίνη, δεν θα έπρεπε να μπορεί να τραβήξει τη σκανδάλη ενός όπλου», σχολίασε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση