ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επαναφορά συνοριακών ελέγχων στην Ε.Ε. ζητά το 57% των Γερμανών

«Μηδενική ανοχή απέναντι σε εγκληματικότητα και σεξουαλικές επιθέσεις»

Kathimerini.gr

«Μηδενική ανοχή απέναντι σε εγκληματικότητα και σεξουαλικές επιθέσεις», υποσχέθηκε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αναφερόμενος στις επιθέσεις που σημειώθηκαν κυρίως στην Κολονία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Την ίδια ώρα δημοσκόπηση καταγράφει τον αυξημένο φόβο των Γερμανών, ειδικά των γυναικών.

«Το κράτος πρέπει να παραμείνει ισχυρό και ικανό για δράση. Το οφείλουμε στους Γερμανούς και στην κυρίαρχη πλειοψηφία των ευπρεπών προσφύγων», δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ στην «Bild» και τόνισε ότι πρέπει να διερευνηθεί η δυνατότητα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους όσοι ζητούν άσυλο και προβαίνουν σε εγκληματικές πράξεις, ακόμη και να φυλακίζονται εκεί. «Γιατί να πρέπει οι Γερμανοί φορολογούμενοι να πληρώνουν το διάστημα φυλάκισης αλλοδαπών που εγκληματούν;», διερωτήθηκε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

Στον απόηχο των επιθέσεων στην Κολονία και των στοιχείων που έρχονται στη δημοσιότητα, το 30% των Γερμανών δηλώνει σε δημοσκόπηση για λογαριασμό του ARD ότι στο εξής θα αποφεύγει τις μαζικές συγκεντρώσεις. Μεταξύ των γυναικών, το ποσοστό ανεβαίνει στο 37%. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το 82% τάσσεται υπέρ της διεύρυνσης της παρακολούθησης δημόσιων χώρων με κάμερες και το 57% ζητά επαναφορά των συνοριακών ελέγχων μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ αυξημένο κατά επτά μονάδες, στο 68%, είναι το ποσοστό εκείνων που εκφράζουν φόβο για τρομοκρατική επίθεση στην Γερμανία.

Σωστά, παρ’ όλα αυτά, θεωρεί το 75% των ερωτηθέντων τα μέτρα της κυβέρνησης για την προσφυγική κρίση, ενώ μεταξύ των θεσμών, η αστυνομία απολαμβάνει τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη των πολιτών, με το στρατό, την κυβέρνηση, τις μυστικές υπηρεσίες και τα κόμματα να ακολουθούν.

Όσον αφορά τις επιδόσεις των κομμάτων, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) αυξάνει τις δυνάμεις της κατά δύο μονάδες και φθάνει στο 39%, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) χάνουν μία μονάδα και βρίσκονται στο 24%, οι Πράσινοι μένουν σταθεροί στο 11%, όπως και η Αριστερά (Die Linke) στο 8% και οι Φιλελεύθεροι (FDP) στο 4%. Το ξενοφοβικό κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD) που ενισχύεται από την προσφυγική κρίση, σημειώνει απώλειες μίας μονάδας, αλλά βρίσκεται στο 9%. Μεταξύ των Γερμανών πολιτικών, ο δημοφιλέστερος παραμένει ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ακολουθούν ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και στην τρίτη θέση βρίσκεται η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

Ιεραρχώντας τα σοβαρότερα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα, οι Γερμανοί προτάσσουν το προσφυγικό (73%) και ακολουθούν η εργασία (10%), η οικονομία (8%), η ειρήνη (6%) και η κρίση στην Ευρωζώνη και στην Ελλάδα (6%).

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση