ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ξεκίνησε η διαδικασία έκδοσης του «Ελ Τσάπο» στις ΗΠΑ

Kathimerini.gr

REUTERS,AFP, ΑΠΕ

Η διαδικασία έκδοσης του βαρόνου των ναρκωτικών Χοακίν Ελ Τσάπο Γκουσμάν ξεκίνησε και επίσημα τα ξημερώματα της Δευτέρας, σύμφωνα με ανακοίνωση των Αρχών του Μεξικού.

Εκπρόσωποι της Iντερπόλ του Μεξικού μετέβησαν στη φυλακή του Αλτιπλάνο, το σωφρονιστικό αυτό ίδρυμα υψίστης ασφαλείας που βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα και στο οποίο κρατείται ο Γκουσμάν.

Εκεί παρέδωσαν «δύο εντάλματα σύλληψης που αποσκοπούν στην έκδοση» του κρατουμένου, ανακοίνωσε η γενική εισαγγελία του Μεξικού, δύο ημέρες μετά τη σύλληψη την Παρασκευή του βαρόνου των ναρκωτικών, ο οποίος είχε αποδράσει από τη φυλακή πριν από έξι μήνες.

Η κίνηση αυτή της Ιντερπόλ Μεξικού σηματοδοτεί την «επίσημη έναρξη της διαδικασίας» για την έκδοση του Γκουσμάν στις ΗΠΑ, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η εισαγγελία του Μεξικού.

Οι μεξικανικές Αρχές είχαν δεχθεί πέρυσι πολλά αιτήματα για την έκδοση του βαρόνου των ναρκωτικών από τις ΗΠΑ, όπου κατηγορείται για λαθρεμπόριο ναρκωτικών και ανθρωποκτονία.

Επίσημη πηγή δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η διαδικασία αυτή μπορεί να χρειαστεί «μήνες», αλλά σημείωσε ότι οι Αρχές θα προσπαθήσουν «μάλλον να ενεργήσουν γρήγορα».

Μετά την ετυμηγορία των δικαστών σχετικά με την έκδοσή του στις ΗΠΑ, το υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού θα πρέπει να λάβει την τελική απόφαση, ενώ στο μεταξύ ο Γκουσμάν θα μπορεί να ασκήσει έφεση.

Ο δικηγόρος του δεσμεύτηκε για μια «σκληρή» δικαστική μάχη, κατά την οποία μπορεί να φτάσει έως και στο Ανώτατο Δικαστήριο για να αποτραπεί η έκδοση του αρχηγού του καρτέλ Σιναλόα στις ΗΠΑ με το επιχείρημα ότι εκεί κινδυνεύει να του επιβληθεί η θανατική ποινή.

Ο πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο μέχρι πρόσφατα απέκλειε την έκδοση του βαρόνου των ναρκωτικών, αλλά η θεαματική απόδραση του επικεφαλής του καρτέλ Σιναλόα τον περασμένο Ιούλιο, η οποία κατάφερε βαρύ πλήγμα στην εικόνα του, πιθανόν άλλαξε τα δεδομένα.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεχάρη το Μεξικό για τη σύλληψη του βαρόνου των ναρκωτικών. Αυτή κατέστη δυνατή χάρη κυρίως στις επαφές που αποπειράθηκε να κάνει αυτός με παραγωγούς και ηθοποιούς, προκειμένου να γυριστεί μια αυτοβιογραφική ταινία για τον ίδιο.
Αυτή ήταν «μια σημαντική διάσταση που μας επέτρεψε να τον εντοπίσουμε» δήλωσε το Σαββατοκύριακο η υπουργός Δικαιοσύνης του Μεξικού Αρέλι Γκόμες Γκονσάλες.

Ο Αμερικανός ηθοποιός Σον Πεν είχε συναντηθεί μυστικά με τον Μεξικανό βαρόνο των ναρκωτικών, προτού ο τελευταίος συλληφθεί την Παρασκευή και του είχε πάρει, με τη βοήθεια της ηθοποιού Κέιτ Ντελ Καστίγιο, μια συνέντευξη η οποία δημοσιεύτηκε στο τεύχος του περιοδικού Rolling Stone, που κυκλοφόρησε το Σάββατο.

Στο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό, ο Σον Πεν επισημαίνει ότι ο Γκουσμάν άρχισε να ενδιαφέρεται για το ενδεχόμενο να γυριστεί μια ταινία για τη ζωή του όταν κατακλύστηκε από αιτήματα εταιρειών παραγωγής των ΗΠΑ μετά τη σύλληψή του το 2014.

Αυτό το στοιχείο δείχνει να επιβεβαιώνει τις δηλώσεις της Γκόμες ότι η επιθυμία του «Ελ Τσάπο» για τη μεγάλη οθόνη συνετέλεσε στη σύλληψή του.

Οι Αρχές του Μεξικού ζήτησαν, εξάλλου, να πάρουν κατάθεση από τους ηθοποιούς Σον Πεν και Κέιτ Ντελ Καστίγιο, μετά τη δημοσίευση της συνέντευξης που έλαβε ο Αμερικανός ηθοποιός από τον βαρόνο των ναρκωτικών.

«Είναι ακριβές, φυσικά (θέλουμε να τους ακούσουμε) προκειμένου να καθορίσουμε τις ευθύνες» δήλωσε μια μεξικανική επίσημη πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο, χωρίς ωστόσο να δώσει μια ημερομηνία σχετικά με αυτό.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X