ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι ΗΠΑ ζητούν έκδοση του Ελ Τσάπο

Η Ιντερπόλ παρέδωσε στις μεξικανικές αρχές δύο εντάλματα, ενεργοποιώντας τη μεταγωγή του

Kathimerini.gr

AFP, REUTERS

Τη διαδικασία έκδοσης του βαρόνου των ναρκωτικών Χοακίν Ελ Τσάπο Γκουζμάν ξεκίνησε το Μεξικό αργά το βράδυ της Κυριακής, υποδηλώνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να στείλει το αφεντικό του καρτέλ της Σιναλόα στις ΗΠΑ.

Ο Ελ Τσάπο, που θεωρείται ο μεγαλύτερος έμπορος ναρκωτικών στον κόσμο, συνελήφθη την Παρασκευή στο βορειοδυτικό Μεξικό, ύστερα από ανθρωποκυνηγητό πολλών μηνών.

Την Κυριακή, η Ιντερπόλ παρέδωσε στις μεξικανικές εισαγγελικές αρχές δύο εντάλματα έκδοσης, ενεργοποιώντας τη διαδικασία μεταγωγής του Ελ Τσάπο στις ΗΠΑ, όπου καταζητείται για τη διακίνηση εκατοντάδων τόνων κοκαΐνης, μεθαμφεταμίνης και ηρωίνης διά μέσου των συνόρων του Μεξικού. Παρότι το Μεξικό εκδίδει συχνά διαβόητους διακινητές ναρκωτικών στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση του προέδρου Ενρίκε Πένια Νιέτο αντιστεκόταν στην έκδοση του Γκουζμάν μετά τη σύλληψή του, τον Φεβρουάριο του 2014, για λόγους εθνικού γοήτρου. Η στάση της κυβέρνησης του Μεξικού μεταβλήθηκε, όμως, μετά την απόδραση του Ελ Τσάπο τον περασμένο Ιούλιο από φυλακή υψίστης ασφαλείας, χάρη σε σήραγγα ενάμιση χιλιομέτρου που συνεργοί του έσκαψαν μέχρι το κελί του.

Ο Ελ Τσάπο μετήχθη στις ίδιες φυλακές αυτό το Σαββατοκύριακο, αν και, σε μία προσπάθεια να αποφευχθεί άλλη μία εξευτελιστική εξέλιξη για την κυβέρνηση, οι Αρχές σκοπεύουν να τον παραδώσουν όσο το δυνατόν ταχύτερα στις ΗΠΑ. Η αμερικανική Δικαιοσύνη κατηγορεί τον 58χρονο αρχηγό του καρτέλ της Σιναλόα για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, διακίνηση ναρκωτικών, απαγωγές και πολυάριθμες ανθρωποκτονίες.

Να καταθέσει ενώπιον της Δικαιοσύνης του Μεξικού καλείται τώρα ο Αμερικανός ηθοποιός Σον Πεν, ο οποίος συναντήθηκε τον Οκτώβριο με τον Ελ Τσάπο, συγκεντρώνοντας υλικό για άρθρο που δημοσιεύθηκε το Σάββατο στο περιοδικό «Rolling Stone», μία ημέρα μετά τη σύλληψη του βαρόνου των ναρκωτικών.

Η μεξικανική κυβέρνηση, η οποία, παρότι υποστηρίζει ότι είχε ενημερωθεί για τη συνάντηση, επιθυμεί να θέσει ερωτήσεις στον Πεν. Σύμφωνα με το άρθρο, ο ηθοποιός μετέβη στο Μεξικό στις 2 Οκτωβρίου και ταξίδεψε με τη Μεξικανή ηθοποιό Κέιτ ντελ Καστίγιο σε ζούγκλα της χώρας για τη συνάντησή του με τον Γκουζμάν. «Εκμεταλλεύθηκα την εμπιστοσύνη και τον θαυμασμό του Γκουζμάν για την Κέιτ» γράφει στο άρθρο του ο Πεν. Κατά τη διάρκεια της επτάωρης συζήτησης με τον Ελ Τσάπο, «πίνοντας τεκίλα», ο Πεν απέφυγε να θέσει σκληρές ερωτήσεις, αναμένοντας την πραγματοποίηση δεύτερης –προγραμματισμένης– συνάντησης, οκτώ ημέρες αργότερα.

Με την πάροδο των οκτώ ημερών, όμως, τα πράγματα είχαν αλλάξει, και ο Ελ Τσάπο είχε αναγκασθεί να διαφύγει σε άλλο κρησφύγετο. Η συνέντευξη διεξήχθη παρ’ όλα αυτά, αλλά μέσω ανταλλαγής βίντεο αυτή τη φορά.

Σύμφωνα με τις μεξικανικές αρχές, η σύλληψη του Γκουζμάν κατέστη δυνατή χάρη στις επαφές που πρόσφατα είχε ο βαρόνος με παραγωγούς και ηθοποιούς, με στόχο το γύρισμα κινηματογραφικής ταινίας με θέμα τη ζωή του.

Αξιωματούχος των ομοσπονδιακών αρχών ασφαλείας του Μεξικού ανέφερε στο ειδησεογραφικό δίκτυο AFP ότι η συνάντηση του Σον Πεν με τον Ελ Τσάπο αποτελούσε μέρος της έρευνας για τον εντοπισμό του βαρόνου των ναρκωτικών και ότι η βοήθεια του Σον Πεν υπήρξε ανεκτίμητη στη σύλληψη του πλέον καταζητούμενου διακινητή ναρκωτικών της αμερικανικής ηπείρου.

Ερωτηθείς για τον ρόλο του Αμερικανού ηθοποιού Σον Πεν, ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ντένις Μακντόνοου είπε ότι οι πράξεις του Πεν «δημιουργούν πολλά και εύλογα ερωτήματα για τον ίδιο και όσους συμμετείχαν στη συνάντηση». Αμερικανοί νομικοί, ωστόσο, εκτιμούν ότι οι πράξεις του Σον Πεν δεν ήταν παράνομες.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση