ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πούτιν: «Δεν θα μεταβώ στο συνέδριο του Μονάχου»

Kathimerini.gr

BILD, AFP, REUTERS

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν αναγνώρισε σε χθεσινή συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Bild» ότι οι δυτικές οικονομικές κυρώσεις μετά την ουκρανική κρίση δοκιμάζουν όντως την οικονομία της Ρωσίας. «Όσον αφορά στις δυνατότητές μας στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, οι κυρώσεις πλήττουν σοβαρά τη Ρωσία» είπε στη συνέντευξή του, χαρακτηρίζοντας τις κυρώσεις «θέατρο του παραλόγου».

Η Μόσχα έχει πληγεί από αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις λόγω της σύγκρουσης μεταξύ φιλορώσων αυτονομιστών και ουκρανικών δυνάμεων, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 9.000 ανθρώπους από τον Απρίλιο του 2014. Στα τέλη Δεκεμβρίου, η Ε.Ε. προέβη σε επέκταση των κυρώσεων κατά έξι μήνες, με το επιχείρημα ότι δεν έχει εφαρμοστεί η ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ. Ο Πούτιν είπε, πάντως, ότι η μεγαλύτερη ζημιά προκαλείται από τη μείωση των τιμών για την ενέργεια. «Έχουμε υποστεί επικίνδυνες απώλειες εσόδων στις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, τις οποίες μπορούμε να αποσβέσουμε από άλλους τομείς» τόνισε. «Όμως, αυτή η υπόθεση έχει και μια θετική πλευρά: αν κερδίζεις τόσα πετροδολάρια, όπως κάναμε εμείς κάποτε, με τα οποία μπορείς να αγοράσεις οτιδήποτε στο εξωτερικό, αυτό επιβραδύνει την ανάπτυξη στη δική σου χώρα. Η Ρωσία σταθεροποιεί σταδιακά την οικονομία της» σχολίασε ο Ρώσος Πρόεδρος. «Πέρυσι, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 3,8%, ενώ ο πληθωρισμός είναι 12,7%. Το εμπορικό ισοζύγιο, επίσης, έχει θετικό πρόσημο. Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια εξάγουμε πολύ περισσότερα αγαθά με μεγάλη προστιθέμενη αξία και έχουμε πάνω από 300 δισ. δολάρια σε αποθέματα χρυσού» είπε στον διευθυντή της γερμανικής εφημερίδας και στέλεχος του ομίλου «Αξελ Σπρίνγκερ», Κάι Ντίκμαν, καθώς και τον αναπληρωτή του, Νίκολας Μπλόμε.

Σχέσεις με τη Γερμανία
Ερωτηθείς εάν υιοθετεί την άποψη που είχε διατυπώσει το 2005 πως Γερμανία και Ρωσία ουδέποτε υπήρξαν τόσο κοντά, απάντησε ότι «η αμοιβαία συμπάθεια των λαών μας παραμένει η βάση της σχέσης μας» και έσπευσε να διευκρινίσει πως ακόμη και με την αντιρωσική προπαγάνδα των γερμανικών ΜΜΕ δεν κατέστη εφικτό να πληγεί αυτή η σχέση, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι αυτή η εκστρατεία υποκινείται από την άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Παρ’ όλα αυτά, ξεκαθάρισε ότι δεν θα μεταβεί στο συνέδριο ασφαλείας του Μονάχου, που πραγματοποιείται σε λίγες εβδομάδες. Κληθείς να σχολιάσει τη διαδεδομένη άποψη πως έχει δύο πρόσωπα, ένα πριν από το 2007 λόγω της στενής του σχέσης με τον καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ και ένα στη συνέχεια, αυτό του οπαδού του Ψυχρού Πολέμου, ανέφερε: «Εγώ δεν άλλαξα ποτέ, αισθάνομαι νέος όπως και παλιά και παραμένω στενός φίλος του Γκέρχαρντ Σρέντερ. Στο επίπεδο των διεθνών διμερών σχέσεων, όμως, δεν λειτουργεί έτσι. Εκεί δεν είμαι ούτε φίλος, οπότε γαμπρός, ούτε νύφη. Εκεί είμαι πρόεδρος 146 εκατ. Ρώσων» τόνισε.

Όσον αφορά στην απόφασή του να παρουσιάσει τον σκύλο του στη σημερινή καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ενώ γνώριζε ότι εκείνη φοβάται τα σκυλιά, επέμεινε ότι δεν υπήρξε προσπάθεια εκφοβισμού της εκ μέρους του. «Ήθελα να κάνω κάτι ωραίο για εκείνη. Όταν διαπίστωσα ότι δεν της αρέσουν τα σκυλιά, ζήτησα συγνώμη» εξήγησε, προσπαθώντας να υποβαθμίσει το επεισόδιο με το μαύρο λαμπραντόρ, που είχε απαθανατιστεί από τον φωτογραφικό φακό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση