ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ιράν και ΗΠΑ έθεσαν σε ισχύ πρόγραμμα ανταλλαγής κρατουμένων

Η συμφωνία αυτή για την ανταλλαγή κρατουμένων περιλαμβάνει ρήτρα

ΠΗΓΗ: CNN

CNN, REUTERS,NYT


Τέσσερις αμερικανοί απελευθερώθηκαν το Σάββατο από το Ιράν στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων.

Ο ιρανοαμερικανός δημοσιογράφος της εφημερίδας Washington Post Τζέισον Ρεζαϊάν, ο ιρανοαμερικανός χριστιανός πάστορας Σαΐντ Αμπεντινί και ο πρώην πεζοναύτης των ΗΠΑ Αμίρ Χεκμάτ είναι οι τρεις από τους τέσσερις Ιρανούς που φέρουν διπλή υπηκοότητα και αφέθηκαν ελεύθεροι από την Τεχεράνη, ενώ ο τέταρτος άνδρας δεν έχει ακόμη κατονομαστεί.

Παράλληλα η υπηρεσία στην αγγλική γλώσσα του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων του Ιράν IRNA μετέδωσε ότι οι ΗΠΑ θα αφήσουν ελεύθερους 7 Ιρανούς πολίτες που βρίσκονται σήμερα στη φυλακή στις ΗΠΑ βάσει των όρων της συμφωνίας αυτής ανταλλαγής κρατουμένων με το Ιράν,κάτι που επιβεβαιώθηκε από αξιωματούχο των ΗΠΑ ο οποίος δήλωσε ότι η χώρα του απέμεινε χάρη σε επτά Ιρανούς, έξι από τους οποίους έχουν διπλή, αμερικανο-ιρανική, υπηκοότητα και οι οποίοι είτε είχαν καταδικαστεί είτε αντιμετώπιζαν δίκη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η συμφωνία αυτή για την ανταλλαγή κρατουμένων περιλαμβάνει ρήτρα βάσει της οποίας οι ΗΠΑ δεν θα συνεχίσουν να ζητούν την έκδοση 14 Ιρανών που κατηγορούνται για ανάμειξη στην αγορά όπλων στις ΗΠΑ για να εφοδιάσουν το Ιράν και θα αφαιρεθούν από τις λίστες της Interpol, πρόσθεσε το IRNA. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τηρώντας το παραπάνω ανακοίνωσε ότι "οι Ηνωμένες Πολιτείες απέσυραν τις κόκκινες ειδοποιήσεις της Ιντερπόλ και τις κατηγορίες εναντίον 14 Ιρανών για τους οποίους εκτιμήθηκε πως τα αιτήματα έκδοσης δεν ήταν πιθανό να έχουν επιτυχία», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η ανταλλαγή αυτή ήταν ενορχηστρωμένη έτσι ώστε να συμπέσει με τις αναμενόμενες ανακοινώσεις για την άρση των πυρηνικών κυρώσεων κατά του Ιράν, που είχαν συμφωνηθεί τον περασμένο Ιούλιο.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: CNN

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ηγέτης του Κρεμλίνου έχει τον τρόπο να φέρνει τους κανόνες του παιχνιδιού στα μέτρα του και να εξουδετερώνει (πολιτικά ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ