ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Με προσδοκίες για θετικές εκπλήξεις στο Νταβός ο Αναστασιάδης

Σε τριμερή συνάντηση με τον Γ.Γ. ΟΗΕ όλα είναι πιθανά για το Κυπριακό, ελπίζει η Λευκωσία

Χωρίς να αποκλείονται οι εκπλήξεις στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταβαίνει σήμερα στο Νταβός της Ελβετίας για να συμμετάσχει στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Τόσο η κρίσιμη συνάντηση που θα έχει αύριο με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν όσο και αργότερα την ίδια ημέρα η κοινή συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στην παρουσία και του ειδικού συμβούλου των Η.Ε. Έσπεν Μπαρθ Άιντε, προσφέρονται άλλωστε για μία επαναξιολόγηση της πορείας των συνομιλιών στο Κυπριακό, αλλά και για καθορισμό των επόμενων βημάτων. «Σε τέτοιες συναντήσεις και ειδικότερα μία συνάντηση των δύο ηγετών με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ δεν ξέρεις ποτέ πού μπορεί να οδηγήσει και τι νέο μπορεί να προκύψει» μετέφερε στην «Κ» διπλωματική πηγή. Σύμφωνα, πάντως, με αρμόδια κυβερνητική πηγή, η Λευκωσία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι συναντήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη για το Κυπριακό να συμβάλουν στη δημιουργία μιας νέας δυναμικής στις συνομιλίες, κυρίως σε σχέση με την ουσία των θεμάτων που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση.

Ως ιδιαίτερα σημαντική θεωρεί την επικείμενη τριμερή συνάντηση Αναστασιάδη–Ακιντζί– Κι Μουν και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, ο οποίος, αναχωρώντας χθες για το Νταβός, σημείωσε πως για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των τριών. Όπως δε πρόσθεσε, στη συνάντηση θα συζητήσουν το σημείο που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις, καθώς και τη διαδικασία των συνομιλιών από εδώ και πέρα. Ο κ. Ακιντζί, ο οποίος κατά την παραμονή του στο Νταβός θα συναντηθεί επίσης με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ θα συμμετάσχει και σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον αξιωματούχο των Η.Ε. Έσπεν Μπαρθ Άιντε, με θέμα «Επανενώνοντας την Κύπρο», τόνισε πως «θέλει να επιστρέψει με τα καλύτερα αποτελέσματα από το Νταβός, όπου για πρώτη φορά συμμετέχει η "ΤΔΒΚ" σε επίπεδο ηγέτη».

Και ενώ και οι δύο πλευρές δεν αποκρύβουν τις προσδοκίες τους για σημαντικές εξελίξεις στο Κυπριακό που θα δρομολογηθούν από τις συναντήσεις που θα έχουν στο Νταβός, αλλά και τις ζυμώσεις που θα ακολουθήσουν, ωστόσο, η ελληνοκυπριακή πλευρά αποσαφηνίζει πως δεν αναμένει εκπλήξεις στο ζήτημα της σύγκλησης μιας έστω άτυπης πενταμερούς συνάντησης στο ελβετικό θέρετρο. «Μετά τα ξεκάθαρα μηνύματα τα οποία έχουμε ήδη αποστείλει σε όσους κινούν τα νήματα θεωρούμε απίθανο να προκύψει κάτι ανάλογο στο παρόν στάδιο» υπέδειξε στην «Κ» κυβερνητικό στέλεχος. Ακόμη, όμως, και στο ενδεχόμενο αποκλεισμού μιας άτυπης πενταμερούς συνάντησης στο Νταβός, το όλο θέμα σε συνδυασμό και με αυτό της ασφάλειας και των εγγυήσεων, αναμένεται ότι θα τεθεί στις συναντήσεις που ο Αμερικανός αντιπρόεδρος θα έχει με την τουρκική ηγεσία στην Άγκυρα, στην οποία μεταβαίνει αύριο βράδυ. Συναντήσεις, στις οποίες αναμένεται, επίσης, ότι ο Αμερικανός αξιωματούχος θα μεταφέρει και το μήνυμα του Προέδρου Αναστασιάδη που θα του δοθεί όταν οι δύο θα συνομιλήσουν στο ελβετικό θέρετρο. Οι αξιώσεις της Λευκωσίας από την Άγκυρα έχουν πάντως τεθεί από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, προσδιορίζοντας τις τρεις προϋποθέσεις που θέτει για να υπάρξουν οι προοπτικές λύσεις του Κυπριακού εντός του 2016. Προϋποθέσεις που αφορούν: Πρώτον, στην ύπαρξη επαρκούς προόδου στο εδαφικό. Δεύτερον, στην απόσυρση μεγάλου αριθμού τουρκικών στρατευμάτων με τη λύση. Τρίτον, στην κατάργηση των εγγυήσεων.

Στο Νταβός και η ενέργεια
Εκτός του Κυπριακού, η προώθηση των θεμάτων της ενέργειας βρίσκεται επίσης στις στοχεύσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ θα συναντηθεί, επίσης, με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της ΕΝΙ Claudio Descalzi. Μία συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί δύο μόλις ημέρες μετά την επίσημη ανακοίνωση από την Κυβέρνηση για την υπογραφή του συμβολαίου με την κοινοπραξία ΕΝΙ/KOGAS για διετή παράταση των ερευνητικών της δικαιωμάτων στα τεμάχια 2, 3 και 9 της κυπριακής ΑΟΖ. Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο και εκτελεστικό διευθυντή της ΤΟΤΑL Patrick Pouyanné. Όπως, άλλωστε, είχε δηλώσει χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, οι συναντήσεις αυτές κρίνονται σημαντικές, αφού αφορούν στην υλοποίηση του ενεργειακού σχεδιασμού της Κυβέρνησης.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στο Νταβός, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συναντηθεί επίσης με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αλλά και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης Suma Chakrabarti.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νταβός: Υπό δρακόντεια μέτρα ξεκινά το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση