ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Απειλή για τον ιταλικό τραπεζικό κλάδο τα «κόκκινα» δάνεια

Ο Γιούνκερ δήλωσε ότι δεν ελλοχεύει «μεγάλος κίνδυνος» από την ιταλική τραπεζική κρίση

Kathimerini.gr

Στο προσκήνιο βρίσκεται ξανά ο τραπεζικός κλάδος στην Ιταλία λόγω της επαναφοράς του επίμαχου ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Χθες, πελάτες της Monte dei Paschi αποφάσισαν την ανάληψη των αποταμιεύσεών τους, καθώς το βάρος των «κόκκινων» δανείων έχει οδηγήσει στην πτώση σχεδόν του 60% της χρηματιστηριακής αξίας της τράπεζας. Ο διευθύνων σύμβουλος της Monte dei Paschi, Φαμπρίτσιο Βιόλα, δεν διευκρίνισε το ύψος των κεφαλαίων που αποσύρθηκαν από την τράπεζα, αλλά είπε πως η μείωση των καταθέσεων ήταν «περιορισμένη».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε πως δεν ελλοχεύει «μεγάλος κίνδυνος» από την ιταλική τραπεζική κρίση. Επίσης, εντός της εβδομάδας, ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Παντοάν, έσπευσε να καθησυχάσει τις αγορές και δήλωσε πως «δεν υπάρχει καμία ιδιαίτερη ανησυχία για τις ιταλικές τράπεζες».

Από τις αρχές του 2016, οι μετοχές του ιταλικού τραπεζικού κλάδου έχουν χάσει το 24% της αξίας τους, καθώς επικρατεί προβληματισμός μεταξύ των επενδυτών για την εξασθένηση της κερδοφορίας των τραπεζών, όταν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ξεπερνούν τα 200 δισ. ευρώ και είναι απίθανο να αποπληρωθούν εξ ολοκλήρου. Σημειωτέον ότι τα «κόκκινα» δάνεια των 200 δισ. ευρώ αντανακλούν το 10,4% των συνολικών και το 17,8% των επιχειρηματικών δανείων, στον ιταλικό τραπεζικό κλάδο. Η Monte Paschi παρουσιάζει το υψηλότερο ποσοστό στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, φθάνοντας το 22% του ενεργητικού της. Xθες, η τιμή της μετοχής της υποχώρησε 18%, αφού είχε παρουσιάσει μεγάλη πτώση στις συνεδριάσεις της Δευτέρας και της Τρίτης. Σε συνολική βάση, ο τραπεζικός δείκτης στο χρηματιστήριο του Μιλάνου κατέγραψε χθες απώλειες 4,6%.

Tα προβλήματα των ιταλικών τραπεζών εκτείνονται σε δύο μέτωπα. Πρώτον, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, δεν έχει εξασφαλίσει την έγκριση της Κομισιόν σε κανένα σχέδιο για τη δημιουργία «κακής τράπεζας» όπου θα μεταφέρονταν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Δεύτερον, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ζήτησε πρόσφατα από έξι ιταλικές τράπεζες την υποβολή περισσότερων στοιχείων στο πλαίσιο της ποιοτικής αξιολόγησης των χαρτοφυλακίων τους. Αν και η ΕΚΤ ανακοίνωσε προχθές ότι πρόκειται για τεχνικές λεπτομέρειες, η κίνηση αυτή ήταν αρκετή ώστε να πυροδοτηθεί μαζική ρευστοποίηση των θέσεων από τις τραπεζικές μετοχές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X