ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Ντόναλντ Τραμπ στοιχειώνει το Νταβός

Αλλοι αντιμετωπίζουν την πρόβλεψη ως ευσεβή πόθο

Kathimerini.gr

Αν είναι ο Ντόναλντ Τραμπ ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών το φάντασμα που στοιχειώνει το Νταβός, πολλά από τα μέλη της παγκόσμιας ελίτ ελπίζουν ότι θα έχει εξαφανιστεί μέχρι την άνοιξη. Αλλοι αντιμετωπίζουν την πρόβλεψη ως ευσεβή πόθο.

«Νομίζω ότι το χρίσμα θα λάβουν ο Ντόναλντ Τραμπ για τους Ρεπουμπλικανούς και η Χίλαρι Κλίντον για τους Δημοκρατικούς», είπε χθες στο Νταβός ο κ. Ντόναλντ Μπερ, πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου υπό τον Μπιλ Κλίντον. «Η επόμενη χρονιά θα είναι μια περίοδος με μεγάλη αβεβαιότητα, χαοτική», προσθέτει. Η προοπτική να κερδίσει ο κ. Τραμπ τον Λευκό Οίκο αρχίζει να αγχώνει τις 2.500 ηγετικές φιγούρες της πολιτικής και των επιχειρήσεων που έχουν συγκεντρωθεί στο ελβετικό χειμερινό θέρετρο για το ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Λιγότερο από δύο εβδομάδες προτού αρχίσουν οι προκριματικές εκλογές για το χρίσμα, ο Τραμπ εξακολουθεί να προηγείται των Ρεπουμπλικανών αντιπάλων του.

Οσοι φοβούνται ότι θα ενισχυθεί ο προστατευτισμός και η κακοδιαχείριση της οικονομίας καταφέρονται ανοιχτά εναντίον του δισεκατομμυριούχου υποψηφίου. «Δυστυχώς, νομίζω ότι αν εκλεγεί ο Τραμπ, το μεγάλο θύμα θα είναι το εμπόριο», λέει ο κ. Ερικ Κάντορ, πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων και σήμερα αντιπρόεδρος της Moelis & Company. «Πρόκειται για πολύ ανησυχητική προοπτική για την υφήλιο».

Ο Κάντορ θεωρεί ότι ο Τραμπ δεν θα καταφέρει να κερδίσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία, εκτίμηση που συμμερίζονται πολλοί από τους παρευρισκόμενους στο Νταβός, αλλά δεν τους εμποδίζει να συζητούν γι’ αυτόν. Οι πολιτικές απόψεις του Τραμπ, όπως η πρόταση για «προσωρινή» απαγόρευση εισόδου όλων των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ και η κατασκευή φράχτη στα σύνορα με το Μεξικό, έχουν γίνει αντικείμενο εντονότατης κριτικής στο Νταβός.

Ο Τραμπ έχει επικρίνει επίσης την απώλεια θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ προς χάριν ανταγωνιστών και δήλωσε την Τρίτη ότι ως πρόεδρος θα ανάγκαζε «την Apple να αρχίσει να κατασκευάζει τους αναθεματισμένους υπολογιστές της στις ΗΠΑ αντί στην Κίνα». Μια κυβέρνηση Τραμπ θα αποτελούσε «καταστροφή», σύμφωνα με την κ. Μπεθ Μπρουκ Μαρτσίνιακ, αντιπρόεδρο της Ernst & Young και πρώην σύμβουλο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών επί κυβέρνησης Κλίντον. «Η υφήλιος έχει ανάγκη να είναι ισχυρές οι ΗΠΑ», λέει. «Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι το άλογο που τραβάει το κάρο, ακόμη περισσότερο σήμερα με τις εκροές κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές».

Η προεκλογική εκστρατεία αποδεικνύει ότι ούτε οι ΗΠΑ έχουν ανοσία απέναντι στο κύμα λαϊκισμού που σαρώνει την υφήλιο. Στην περίπτωση των ΗΠΑ η οικονομία έχει ανακάμψει ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη ανεπτυγμένη οικονομία μετά την παγκόσμια ύφεση του 2008-2009, παρ’ όλα αυτά οι μισθοί δεν έχουν αυξηθεί με τον ίδιο ρυθμό με τον οποίον έχουν αυξηθεί τα εταιρικά κέρδη. Εξέλιξη που ευνοεί υποψηφίους όπως ο Τραμπ και ο Μπέρνι Σάντερς, που υποστηρίζουν ότι το σύστημα είναι «στημένο» και αδικεί τον μέσο Αμερικανό. Μπορεί το φάντασμα του Τραμπ να πλανάται πάνω από το Νταβός, ωστόσο δεν είναι πολλοί αυτοί που θεωρούν ότι τελικά θα φτάσει μέχρι τον Λευκό Οίκο.

«Μου κάνει κατάπληξη που τόσο πολλοί στο Νταβός παίρνουν τόσο σοβαρά τον Τραμπ», λέει ο κ. Μάρτιν Σόρελ, διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής πολυεθνικής διαφημιστικής εταιρείας WWP. «Δεν νομίζω ότι έχει σημασία ποιον θα επιλέξουν οι Ρεπουμπλικανοί, νομίζω ότι θα επικρατήσει η Χίλαρι». Κατά τον Νάιαλ Φέργκιουσον, καθηγητή Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, «αν μπει κανείς στον κόπο να διαβάσει σοβαρές αναλύσεις για το επίπεδο της υποστήριξης προς τον Τραμπ, θα συνειδητοποιήσει ότι είναι πολύ απίθανο να του δώσει ό,τι χρειάζεται κατά την πρώτη κρίσιμη φάση των προκριματικών εκλογών. Μέχρι τον Μάρτιο - Απρίλιο θα έχουν τελειώσει όλα».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X