ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παρέλυσαν Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη από τη χιονοθύελλα - 19 νεκροί

Εκλεισαν δρόμοι, γέφυρες και σήραγγες

ΠΗΓΗ: Reuters

REUTERS,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η χιονοθύελλα που έχει παραλύσει μεγάλο μέρος της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ ενισχύθηκε το Σάββατο, παραλύοντας την Ουάσιγκτον και υποχρεώνοντας τις αρχές να κλείσουν μέχρι σήμερα το πρωί δρόμους, γέφυρες και σήραγγες που οδηγούν στη Νέα Υόρκη.

Συνολικά τουλάχιστον 19 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε διάφορες Πολιτείες εξαιτίας της χιονοθύελλας αυτής με την ονομασία Τζόνας -και την επονομασία «Snowzilla», από τη λέξη «snow», που σημαίνει χιόνι, και το όνομα του κινηματογραφικού τέρατος Godzilla.

Mέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου το χιόνι έφτασε τα 68 εκατοστά, λίγο λιγότερο από το ρεκόρ του 2006, ανακοίνωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS). Είναι επίσης από τις μεγαλύτερες χιονοθύελλες που έχουν πλήξει ποτέ την Ουάσιγκτον. Δεκατρείς άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα που οφείλονται στις καιρικές συνθήκες στο Αρκάνσας, τη Βόρεια Καρολίνα, το Κεντάκι, το Οχάιο, το Τενεσί και τη Βιρτζίνια. Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στο Μέριλαντ και τρεις στην πόλη της Νέας Υόρκης ενώ φτυάριζαν το χιόνι. Δύο έχασαν τη ζωή τους από υποθερμία στη Βιρτζίνια, δήλωσαν αξιωματούχοι. Στην ακτή του Νιού Τζέρσεϊ, μια περιοχή που είχε πληγεί σοβαρά το 2012 από την καταιγίδα Σάντι, η θύελλα προκάλεσε πλημμύρες σε πολλές παραλιακές κοινότητες.

Η χιονοθύελλα συνεχίσθηκε καθ'όλη τη διάρκεια της νύχτας και στην πόλη της Νέας Υόρκης, το βόρειο Νιού Τζέρσεϊ και το δυτικό Λονγκ Άιλαντ όπου αναμένονται συγκεντρώσεις χιονιού 61 έως 76 εκατοστά, με ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 64 χλμ/ώρα, ανακοίνωσε η NWS. Η ορατότητα αναμένεται να μειωθεί στα 400 μέτρα ή λιγότερο.

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο κήρυξε την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως έκαναν και οι κυβερνήτες άλλων εννέα πολιτειών. Επέβαλε επίσης απαγόρευση σε όλες τις μετακινήσεις στους δρόμους της περιοχής της πόλης της Νέας Υόρκης και του Λονγκ Άιλαντ, με εξαίρεση τα οχήματα των υπηρεσιών άμεσης βοήθειας, από το απόγευμα του Σαββάτου έως σήμερα στις 7 π.μ. (τοπική ώρα), οπότε και θα επαναλειτουργήσουν όλες οι γέφυρες και οι σήραγγες που οδηγούν στην πόλη από το Νιού Τζέρσεϊ.

Η υπηρεσία δημόσιων συγκοινωνιών της Ουάσιγκτον αποφάσισε να αναστείλει τη λειτουργία των δημόσιων μέσων μεταφοράς για ολόκληρη τη σημερινή ημέρα. «Αναμένουμε συνεχείς ισχυρούς ανέμους σε όλη την περιοχή, με αποτέλεσμα η ορατότητα να είναι πολύ περιορισμένη», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η δήμαρχος της Ουάσιγκτον Μάριελ Μπόουζερ. Περισσότερες από 5.100 πτήσεις ματαιώθηκαν χθες, Σάββατο, και άλλες 3.300 ματαιώθηκαν σήμερα, σύμφωνα με τον ιστότοπο FlightAware.com. Το ρεκόρ χιονόπτωσης των 71,1 εκατοστών στην Ουάσιγκτον είχε καταγραφεί το 1922 και η ισχυρότερη πρόσφατη χιονόπτωση ήταν το 2010 με 45,2 εκατοστά.

Οι επιπτώσεις της απαγόρευσης στον χρηματοοικονομικό τομέα αναμενόταν ότι θα είναι αμελητέες το Σαββατοκύριακο, και ακόμη δεν είναι σαφές πώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα επηρεάσουν τη Γουόλ Στριτ όταν ανοίξει ξανά τη Δευτέρα. Για το Μπρόντγουεϊ, πάντως, οι συνέπειες ήταν βαριές. Τα θέατρα ακύρωσαν όλες τις παραστάσεις τους κατόπιν αιτήματος του δημάρχου. Μια απόκοσμη ησυχία επικρατούσε στη συνήθως πολυάσχολη πόλη, ενώ τουρίστες και κάτοικοι περπατούσαν προσεκτικά στο χιόνι που σταδιακά κάλυπτε δρόμους και πεζοδρόμια, ενώ μερικοί κατευθύνθηκαν με τα χιονοπέδιλά τους στο Σέντραλ Παρκ. Άλλοι έφτιαχναν χιονάνθρωπους ή έπαιζαν χιονοπόλεμο.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ηγέτης του Κρεμλίνου έχει τον τρόπο να φέρνει τους κανόνες του παιχνιδιού στα μέτρα του και να εξουδετερώνει (πολιτικά ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ