ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τσαβούσογλου: Μποϊκοτάζ στο Συριακό αν συμμετάσχουν οι Κούρδοι

Αναφέρθηκε στις συνομιλίες που αναμένεται να ξεκινήσουν την 29η Ιανουαρίου στη Γενεύη

ΠΗΓΗ: Reuters

REUTERS, AFP, ΑΠΕ-MΠΕ


Η Aγκυρα θα μποϊκοτάρει τις ειρηνευτικές συνομιλίες για την Συρία αν συμμετάσχουν σε αυτές εκπρόσωποι του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), διεμήνυσε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Αν το PYD προσκληθεί στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης, τότε φυσικά και θα τις μποϊκοτάρουμε», δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, αναφερόμενος στις συνομιλίες που αναμένεται να ξεκινήσουν την 29η Ιανουαρίου στη Γενεύη.

Το PYD (σ.σ. και η στρατιωτική του πτέρυγα, οι Μονάδες Προστασίας του Λαού, PYG) που μάχεται κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και έχει λάβει στρατιωτική υποστήριξη από τις ΗΠΑ, αποτελεί μια «τρομοκρατική οργάνωση» και δεν έχει καμία θέση δίπλα στους εκπροσώπους της συριακής αντιπολίτευσης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, επέμεινε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

«Με ποια ιδιότητα θα συμμετάσχει το PYD στις διαπραγματεύσεις; Μπορεί μια τρομοκρατική οργάνωση να θεωρηθεί ότι εκπροσωπεί το λαό; (...) Αυτές οι συνομιλίες προορίζονται για να φέρνουν κοντά το καθεστώς και την αντιπολίτευση, όχι τρομοκρατικές οργανώσεις», επέμεινε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Εξάλλου σήμερα προσωπικότητες που η Μόσχα ήθελε να συμμετάσχουν στις συνομιλίες έλαβαν προσκλήσεις, ανέφεραν δύο από τους ανθρώπους που τις παρέλαβαν. «Εγώ, ο Χάιταμ Μάνα, ο Σάλεχ Μούσλιμ, ο Ιλχάμ Αχμέντ και ο Καντρί Τζαμίλ παραλάβαμε ατομικές προσκλήσεις συμμετοχής», δήλωσε ο Ράντα Κασίς, πρόεδρος του κινήματος πλουραλιστικής κοινωνίας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ο Σάλεχ Μούσλιμ, εκ των ηγετών του PYD, σε επικοινωνία με το Ρόιτερς δήλωσε πως δεν έχει λάβει ακόμη πρόσκληση και εξ όσων γνωρίζει κανένας Κούρδος εκπρόσωπος δεν έχει προσκληθεί.

Ο Χάιταμ Μάνα εντούτοις επιβεβαίωσε την παραλαβή πρόσκλησης. Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις της Γενεύης δεν μπορούν «να έχουν αποτελέσματα», εάν το μεγαλύτερο κουρδικό κόμμα δεν προσκληθεί να συμμετάσχει, ενώ λίγη ώρα αργότερα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, αντιδρώντας στις δηλώσεις Λαβρόφ δήλωσε ότι η Άγκυρα είναι κατηγορηματικά αντίθετη με τη συμμετοχή του PYD στις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X